TIFF Sibiu revine: peste 30 de filme și invitați speciali, între 5 și 8 august
https://www.ziarulmetropolis.ro/tiff-sibiu-revine-peste-30-de-filme-si-invitati-speciali-intre-5-si-8-august/

Pentru al 15-lea an, Festivalul Internaţional de Film Transilvania (TIFF) revine la Sibiu între 5 şi 8 august. Timp de patru zile, la Sibiu vor fi proiectate câteva dintre cele mai apreciate filme din ultimul an, cu invitaţi speciali: programul include peste 30 de producţii, unele proaspăt premiate la TIFF 2021, precum şi premiere româneşti în prezenţa echipelor.

Un articol de Petre Ivan|4 august 2021

Proiecțiile vor avea loc în Piața Mică, Muzeul Național în aer liber Astra, Parcarea supraterană Promenada Sibiu (ultimul etaj) și la Cine Gold, cu respectarea măsurilor de siguranță aflate în vigoare.

În prima zi de festival, joi, 5 august, la Muzeul Național în aer liber Astra, sibienii vor putea urmări în premieră, alături de echipa filmului, documentarul România Sălbatică (r. Dan Dinu, Cosmin Dumitrache), cel mai iubit film românesc de la TIFF 2021, unde a obținut Premiul Publicului. Inițiat în urmă cu 10 ani, România Sălbatică este cel mai amplu proiect de fotografie și film documentar dedicat naturii din România. Tot joi, 5 august, în prezența echipei, va fi proiectat și filmul Asta-i viața / La vida era eso (r. David Martín de los Santos, cu Florin Piersic Jr.), în Piața Mică. O poveste emoționantă despre întâlnirea dintre două femei din generații diferite.

În selecția TIFF Sibiu se regăsesc și cele mai așteptate filme românești ale anului. Joi, 5 august, Otto Barbarul (r. Ruxandra Ghițescu), desemnat Cel mai bun film românesc (lungmetraj) la TIFF 2021, va fi proiectat la Cine Gold, în timp ce thriller-ul Neidentificat (r. Bogdan George Apetri), distins cu Premiul FIPRESCI, oferit de juriul Federației Internaționale a Criticilor de Film, rulează în prezența realizatorilor vineri, 6 august, tot la Cine Gold.

Sâmbătă, 7 august, cei aflați în Sibiu au ocazia să urmărească în proiecție specială, avându-i ca invitați pe realizatori, producțiile Tata mută munții, cel de-al doilea film de lungmetraj semnat de Daniel Sandu, cunoscut pentru Un pas în urma serafimilor, #Dogpoopgirl (r. Andrei Huțuleac), considerat Cel mai bun film românesc de debut la TIFF 2021, precum și Complet necunoscuți (r. Octavian Strunilă), un remake românesc de succes al comediei-fenomen Perfetti Sconosciuti.

Filmul care a deschis oficial ediția 2021 a Festivalului de Film de la Cannes, Annette (r. Leos Carax), ajunge în premieră la Sibiu, în două proiecții de festival: vineri, 6 august, în Parcarea supraterană Promenada Sibiu și sâmbătă, 7 august, la Cine Gold.

Tot din selecția Festivalului de Film de la Cannes (2021, Quinzaine des Realisateurs) este și Întregalde (r. Radu Muntean), o poveste captivantă cu accente de thriller despre limitele generozității. Filmul va putea fi văzut duminică, 8 august, în Parcarea supraterană Promenada Mall. La eveniment va fi prezent regizorul filmului, Radu Muntean.

Începând de vineri, 6 august, până duminică, 8 august, la Cine Gold vor avea loc proiecții pentru copii și adolescenți, în cadrul programului EducaTIFF. Selecția cuprinde: animația fantasy Nahuel și cartea magică (r. German Acuna), Mami / Petite Maman (r. Céline Sciamma), o poveste cuceritoare nominalizată la Ursul de Aur de la Berlinale 2021 și Blană bombă (r. Claudiu Mitcu), un film-documentar despre parcursul muzical al celor patru băieți din trupa Blană Bombă.

Bilete disponibile pe tiff.eventbook.ro.

Proiecțiile TIFF Sibiu din Piața Mică și din cadrul programului EducaTIFF la Cine Gold sunt cu intrare liberă, în baza rezervării unui bilet cu valoare 0.

30
/06
/20

OPINIE Desfăşurată în aer liber, după o amânare de trei luni din cauza pandemiei, gala Premiilor Gopo a avut câştigători previzibili. Deşi inevitabil mai puţin spectaculos ca de obicei, evenimentul a fost important prin simplul fapt că s-a desfăşurat şi că le-a permis câtorva sute de cineaşti să se reîntâlnească, într-un context dificil pentru filmul românesc.

30
/06
/20

Drama suedeză „Beartown/Scandalul” va avea premiera în toate teritoriile HBO Europe, în această toamnă. Serialul, bazat pe romanul bestseller al lui Fredrik Backman, este regizat de Peter Grönlund și îi are în rolurile principale pe Ulf Stenberg, Aliette Opheim, Tobias Zilliacus, Miriam Benthe și Oliver Dufaker.

29
/06
/20

Cele mai noi filme distribuite pe ecranele din România de către Independența Film se văd la TIFF (31 iulie - 9 august, Cluj), în timp ce contul de Vimeo al casei de distribuție primește titluri de referință, producții prezentate și premiate la Cannes.

25
/06
/20

”Grilele, genurile, toate categoriile fixate sunt inamicii criticului” şi ”Libertatea criticului este de a nu se supune ierarhiilor gata făcute”. Sunt doar două dintre numeroasele idei stimulante despre critica de film dintr-un dosar din revista franceză „Cahiers du cinéma” pe aprilie, în ultimul număr înainte de schimbarea echipei editoriale.

21
/06
/20

CRONICĂ DE FILM Realizat în Franţa şi cu o distribuţie formată din Catherine Deneuve, Juliete Binoche şi Ethan Hawke, „La vérité”/”The Truth” (2019) nu este printre cele mai reuşite titluri ale regizorului japonez Hirokazu Koreeda. Un film lejer, dar tonic.

19
/06
/20

Până pe 21 iunie, inclusiv, pot fi văzute gratuit scurtmetraje realizate de regizori români în timpul autoizolării impuse de pandemie, alături de o selecție de filme scurte din 21 de țăre europene, curatoriată de Andrei Tănăsescu, directorul artistic al acestei ediţii.

17
/06
/20

Fascinanta Italie, aflată în vizorul lumii, într-un an cu totul neobișnuit, este în centrul atenției și la Festivalul Internațional de Film Transilvania, de data aceasta, pentru cinema-ul ei seducător.

16
/06
/20

CRONICĂ DE CARTE Nu știu să existe vreo carte în limba română despre Alain Delon, nici măcar în traducere. Dar pentru că accesul la volume în limbi străine e mai ușor decât oricând, recomand două splendide albume în franceză – „L'encyclopédie Alain Delon” (2016) și „Alain Delon. Film par film” (2019).

12
/06
/20

CRONICĂ DE CARTE Cea mai nou apariţie în colecţia de cărţi de film a Editurii Noi Media Print, volumul „Noul cinema, două decenii şi ceva”, de Marian Sorin Rădulescu, adună o serie de texte ale criticului timişorean – de la eseuri mai elaborate, la simple note – despre câteva din filmele regizorilor reprezentativi ai cinematografiei române post-2000.