Ţigările si cinema-ul
https://www.ziarulmetropolis.ro/tigarile-si-cinema-ul/

Astăzi este ultima zi în care românii mai pot fuma în baruri, restaurante sau cluburi. De joi, 17 martie, intră în vigoare legea antifumat care interzice consumul de tutun în spaţiile publice închise. Cinefilii autohtoni se mai pot bucura, cel puţin o perioadă (!), de scenele în care actorii lor preferaţi fumează în voie ţigară după ţigară pe marele ecran. Iar aceasta în ciuda statisticilor care spun că mulţi tineri se apucă de fumat tocmai din acest motiv.

Un articol de Petre Ivan|16 martie 2016

În prezent, 17 ţări din UE dispun de numeroase reglementări care interzic fumatul. Cele mai stricte norme se aplică în Irlanda, Regatul Unit, Grecia, Bulgaria, Malta, Spania şi Ungaria. Aceste ţări au interzis total fumatul în spaţii publice închise, în mijloacele de transport în comun şi la serviciu (cu doar câteva mici excepţii).

Potrivit datelor oficiale în România, la fiecare 16 minute un român moare din cauza fumatului. Statisticile pneumologilor arată că anual îşi pierd viaţa din cauza acestui viciu 33.000 de români, ceea ce înseamnă 89 în fiecare zi sau 4 în fiecare oră.

37% dintre tinerii fumători, inspiraţi de scenele văzute în filme

În Statele Unite, fumatul pe ecran este la originea a 37% dintre noii fumători adolescenți, se arată în mai multe studii. Conform unei evaluări americane, 6 milioane de tineri din SUA au început să fumeze în 2014 din cauza acestui aspect, 2 milioane dintre ei putând muri în viitor de boli legate de fumat.

Peste 40% dintre filmele americane conțineau în același an scene de fumat, dintre care 35% considerate vizibile de către tineri. Potrivit altui studiu, o avertizare clară afișată în film ar reduce cu 20% numărul fumătorilor tineri și ar permite evitarea unui milion de decese legate de fumat.

Cineaştiii protestează împotriva interzicerii fumatului în filme

Mai mulţi reprezentanţi ai industriei cinematografice italiene, printre care regizorii Paolo Sorrentino si Paolo Virzi, au protestat la începutul acestui an faţă de o propunere legislativă a guvernului republicii prin care fumatul ar urma să fie interzis in producţiile pentru micul şi marele ecran.

Este dificil sa iti imaginezi un film italian fara fumat. De la Clint Eastwood, care rula tutun in foite de tigara in fiecare western al lui Sergio Leone pana la Marcello Mastroianni care pufaia in filmele lui Federico Fellini, fumatul face parte din cultura italiana a marelui ecran, fiind foarte prezent si in viata reala. – Hollywood Reporter.

“Natura umană este imperfectă”, au scris reprezentantii industriei cinematografice. „Şi există o listă infinită de capodopere, în literatură si cinema, care au portretizat perfect viaţa oamenilor. Urmărind logica din spatele acestei propuneri legislative, o serie de alte elemente din aceste lucrari ar fi trebuit interzise sau limitate”, au completat cineastii.

„Cinematografia, literatura si exprimarea prin arta nu trebuie, in general, sa urmareasca nicio indrumare specifica. Nu ceri telina de la un macelar. Te va trimite la aprozar”, au mai spus, într-o scrisoarea deschisă, 20 dintre cele mai importante persoane din industria cinematografică italiană.

Foto: Ţigările si cinema-ul

27
/10
/22

În cele 4 zile de festival au fost peste 300 de oameni în public, în cele 3 locații: la Cinema Victoria, Faber și Facultatea de Arte și Design. Festivalul a fost deschis cu “Pentru minte tu ești Ceaușescu“, în regia lui Sebastian Mihăilescu, care a avut asociat și primul Q&A al festivalului, și s-a încheiat la Faber, cu proiecția filmului „Alb pe Alb”, în regia lui Viera Čákanyová.

26
/10
/22

În luna noiembrie, la History Channel puteţi urmări un documentar despre istoria Colosseumului (cea mai celebră arenă din toate timpurile), cum este viața trăită în munți, ce știa omenirea în antichitate despre extratereștrii și cum s-au păstrat până astăzi legendele faraonilor.

25
/10
/22

După un turneu sold out al echipei în mai multe orașe din țară, filmul Capra cu Trei Iezi intră oficial în cinematografe pe 28 octombrie, în weekendul de Halloween. Bazat pe povestea lui Ion Creangă, filmul a fost primit de public cu surprindere și nostalgie: scenariul respectă basmul lui Creangă, care este, în fond, o poveste de groază, nu neapărat una de adormit copiii. În rolurile principale joacă Maia Morgenstern și Marius Bodochi, iar regia este semnată de Victor Canache.

21
/10
/22

Duminică, 23 octobrie, de la 18.30, la Cinema Astra va avea loc proiecția filmului documentar dedicat Brașovului, realizat de tinerii care au participat la cursurile „Be-Brașov: retrocedarea emoțiilor I memoria orașului”. Participanții la eveniment vor asista și la o reprezentație de tip teatru verbatim și la o expoziție cu fotografii din Brașov.

20
/10
/22

„Oameni de treabă” / „Men of Deeds”, noul film al regizorului Paul Negoescu, cu Iulian Postelnicu, Vasile Muraru, Anghel Damian și Crina Semciuc în distribuție, va avea o avanpremieră specială în cadrul Les Films de Cannes à Bucarest, sâmbătă, 22 octombrie.

19
/10
/22

CRONICĂ DE FILM După câteva încercări nereuşite de-a lungul anilor de-a face un horror românesc inspirat din literatură sau folclor (de la moroi la vampiri), iată în sfârşit un film căruia nu îi este ruşine să scoată capul în lume - „Capra cu trei iezi”, un debut independent realizat de Victor Canache, care acum câţiva ani lansa şi un scurtmetraj cu acelaşi titlu.