Ținutul din miezul verii de Tracy Letts, o piesă de Pulitzer, un spectacol de Vlad Massaci la Teatrul Mic
https://www.ziarulmetropolis.ro/tinutul-din-miezul-verii-de-tracy-letts-o-piesa-de-pulitzer-un-spectacol-de-vlad-massaci-la-teatrul-mic/

Pe 30 septembrie şi 1 octombrie, Teatrul Mic propune publicului său o nouă premieră, o piesă dinstinsă în anul 2008 cu Premiul Pulitzer pentru dramaturgie. Din distribuţie fac parte nume consacrate ale scenei Teatrului Mic, Rodica Negrea, Dana Dembinski-Medeleanu şi Caudiu Istodor, dar şi o parte din trupa tânără de actori, Silvana Mihai, Cezar Grumăzescu şi Ionuţ Vişan.

Un articol de Petre Ivan|22 septembrie 2017

Cu titlul original August: Osage County, ecranizată în 2013, cu Meryl Streep în rolul principal, rol pentru care a primit nominalizări la Premiile Oscar și Globurile de Aur, piesa lui Tracy Letts, actor și dramaturg deopotrivă, a fost importată la scurtă vreme după premieră direct pe Broadway, unde a avut parte de aproape 650 de reprezentații.

Regizorului Vlad Massaci i se propune să monteze pe scena Teatrului Mic acest text, o comedie neagră în care trei generații dezgroapă secretele trecutului, aducând la suprafață mari momente de sinceritate și emoție.

Copiii nu se întorc scârbiți în această casă, ci ca într-un loc familiar, care le amintește de copilărie, de copilăria aceea în care desenau cu cretă pe pereți. Părinții nici acum nu au șters desenele, ele s-au păstrat. Trecutul vine peste prezent și prezentul face referire la trecut. Acțiunea piesei este cu un picior în trecut, deși vorbim la timpul prezent și nu are viitor, căci asistăm la un Armagedon familial – Vlad Massaci.

În centrul tuturor tronează chipul actriței Rodica Negrea, mama măcinată de droguri, de cancer, dar și de minciunile îngropate adânc, în trecut.

Personajul lui Violet are numeroase impulsuri din literatura americană și de multe ori m-am gândit la doamna Olga Tudorache în Betty Zăluda. Și acolo era aceeași senzație, aceeași palpare a personajului. Și Betty transfera spre fete tot ceea ce i se întâmpla, frustrările, neîmplinirile, le acuza că a ajuns în această nenorocire pentru că s-a sacrificat pentru ele. Așa și aici, în Ținutul din miezul verii – Rodica Negrea.

Decorul și costumele sunt semnate de Iuliana Vîlsan, pictor și scenograf:pentru costumele acestui spectacol am folosit în hainele personajelor materialul cu care sunt tapetate zidurile. Erau desprinși din pereți. Sunt texturi care trec de la un personaj la altul, vesta unuia, din același material cu fusta altuia, pentru că sunt detalii, sunt emoții, sunt înțelesuri care trec de la unul la altul prin empatie. Din puzzle-ul acesta se crează o lume – Iuliana Vîlsan.

ȚINUTUL DIN MIEZUL VERII – info

de Tracy LettsȚinutul din miezul verii

Traducere: Smaranda Nicolau

Regie: Vlad Massaci

Decor și costume: Iuliana Vîlsan

Light design: Iuliana Vîlsan

Muzică originală și ilustrație muzicală: Bibi Vongehr

Distribuție:

Violet – Rodica Negrea

Barbara – Andreea Grămoșteanu

Ivy – Valentina Popa

Karen – Diana Cavallioti / Mădălina Ciotea

Mattie – Dana Dembinski-Medeleanu

Jean – Silvana Mihai

Bill – Mihai Călin

Charles – Claudiu Istodor

Charles Jr. – Ionuț Vișan

Steve – Cuzin Toma

Șeriful – Cezar Grumăzescu

Johna – Viorica Mureșanu

Premiera oficială a spectacolului Ținutul din miezul verii de Tracy Letts, în regia lui Vlad Massaci va avea loc pe 30 septembrie și 1 octombrie, ora 18.30, înSala Atelier a Teatrului Mic.

Foto: Ținutul din miezul verii – facebook

24
/10
/16

Cei care nu au văzut încă nici un spectacol în regia aclamatului Radu Afrim o pot face în această seară, de la ora 21.10, la TVR 2 si TVR HD, unde pot urmări spectacolul BIZONI, Fabula urbană #2, după Pau Miró - o producție a Teatrului Naţional ”Radu Stanca”, Sibiu. În BIZONI, Radu Afrim aduce pe scenă imaginația poetică și violentă a copilului teribil din orice ființă umană.

24
/10
/16

“Te naști în țara care te naști. (...) Eu sunt româncă din secunda în care m-am născut și așa o să fiu până nu o să mai fiu pe pământ.”- Draga Olteanu Matei. Marea doamnă a teatrului si filmului românesc împlinește astăzi 83 de ani.

24
/10
/16

Iubitorii de carte sunt așteptați începând de miercuri, între 26 și 30 octombrie (de la orele 10.00 la 22.00), la ediția de toamnă a Kilipirim, cel mai important târg de carte cu discount din România. Evenimentul, la care intrarea va fi liberă, va avea loc la etajul al doilea al Unirea Shopping Center, Aripa Călăraşi.

23
/10
/16

INTERVIU „Stilul este rezultatul deciziei mele că actorii sunt pe primul loc”, afirmă, într-un interviu pentru Ziarul Metropolis, autoarea filmului „Toni Erdmann”, regizoarea germană Maren Ade, invitată a ediției din acest an a Festivalului „Les Films de Cannes a Bucarest”.

23
/10
/16

Joi, 27 octombrie, de la ora 16.00, la Cărturești Verona, va avea loc lansarea volumului „Commedia dell’ arte. O istorie a spectacolului în imagini”, coordonată de David Esrig, care apare în România în premieră absolută, după 30 de ani de când a fost publicată în Germania unde a avut un succes extraordinar și a intrat în toate bibliografiile de la facultățile de artă.

23
/10
/16

Gigi Căciuleanu se întoarce la Londra după ce la sfârșitul lunii septembrie a fost aplaudat pentru „L’Om DAdA”, la celebrul teatru de dans Sadler’s Wells din Londra. Gigi Căciuleanu revine în capitala britanică, pe aceeași scenă prestigioasă, cu „Un minut de dans sau UF!!!”.

23
/10
/16

Sâmbătă, 22 octombrie, a avut loc la Sala Thalia din Sibiu, Gala de Decernare a Premiilor Astra Film Festival 2016, în cadrul căreia s-au anunțat filmele câștigătoare ale celei de-a 23-a ediții. Patruzeci de filme au fost incluse în cele patru secțiuni competiționale: OutStanDox, Europa Centrală și de Est, România și DocSchool.

23
/10
/16

Festivalul Ceaiului şi al Cafelei (Tea&Coffee Festival) se va desfășura în București, în săptămâna 24-30 octombrie și va găzdui șapte evenimente în șapte cafenele, ceainării și cluburi bucureștene și o expoziție de ceai, cafea, accesorii și aparatură de specialitate.

22
/10
/16

Spectacolul pus în scenă la Teatrul Act are la bază textul irlandezului Conor McPherson, „Autorități portuare” („Port authority”), care a avut premiera la Londra în 2001 și a fost preluat apoi pe Broadway. Piesa e o împletire de trei căutări ale sensului unor bucăți de viață, de fapt modalități și etape diferite ale rătăcirii în căutarea împlinirii.

22
/10
/16

Ediția de toamnă a târgului Kilipirim se va desfășura în perioada 26-30 octombrie, zilnic, între orele 10.00 şi 22.00, la Unirea Shopping Center, etajul 2, Aripa Călăraşi, oferind reduceri substanțiale la standul fiecărei edituri. Intrarea este liberă.

21
/10
/16

„Cabaretul Dada” de Matei Vişniec, în regia şi adaptarea Ancăi Bradu, va avea premiera pe 23 octombrie, la ora 19.00, la Teatrul „Regina Maria” din Oradea. La eveniment va participa și autorul.

21
/10
/16

Cea de-a 26-a ediţie a Festivalului Naţional de Teatru (21-30 octombrie), dedicată artistei Miriam Răducanu, își deschide porțile pe 21 octombrie, de la ora 18:00, în foaierul Sălii Mari a Teatrului Naţional „I.L. Caragiale” din Bucureşti, cu vernisajul expoziţiei-document dedicate marelui dansator şi coregraf Gigi Căciuleanu. Iar de la ora 19.00, la Teatrul Național din București, va fi prezentat spectacolul „Un minut de dans sau Uf!!!” al coregrafului.

21
/10
/16

Asociația Internațională a Criticilor de Teatru (AICT) – Teatrologie continuă suita Premiilor Criticii 2016 oferite la cele mai importante manifestări teatrale. Festivitatea de premiere va avea loc în Festivalul Național de Teatru (21 - 30 octombrie).

21
/10
/16

Teatrul Evreiesc de Stat organizează, în perioada 20-27 noiembrie 2016, la București, Festivalul Internațional de Teatru Idiș – TES FEST, cu ocazia aniversării a 140 de ani de la înființarea primului teatru profesionist de limbă idiș din lume în România, la Iași, în anul 1876, de către scriitorul și artistul Avram Goldfaden.

21
/10
/16

La începutul lunii viitoare debutează cea de a XI-a ediție a Zilelor Filmului German (4-10 noiembrie), un eveniment organizat de Goethe-Institut și devenit un punct de referință în agenda culturală a capitalei. Cu această ocazie, cinefilii din Bucureşti şi nu numai vor avea ocazia să vadă 23 dintre cele mai noi producţii din Germania.