„Titanic Vals”, cu Dem Rădulescu şi Tamara Buciuceanu Botez, la TVR
https://www.ziarulmetropolis.ro/titanic-vals-cu-dem-radulescu-si-tamara-buciuceanu-botez-la-tvr/

„Să nu mă votaţi, fiindcă nu merit să intru în Parlament, pentru că eu n-am făcut nimic pentru voi şi nici n-am să pot să fac. De ce să vă mint şi să vă înşel buna voastră credinţă?” … Vineri, 27 iulie, la TVR Internaţional şi duminică, 29 iulie, Casa de Producţie TVR vă propune TITANIC VALS, de Tudor Muşatescu, un spectacol de teatru eveniment din Arhiva de Aur a Televiziunii publice.

Un articol de Petre Ivan|27 iulie 2018

Comedia în trei acte a lui Tudor Muşatescu a avut ca inspiraţie schiţa „Pălăria”, publicată de dramaturg în 1928, în „Universul literar”.  Personajele şi situaţiile creionate aici aveau să capete consistenţă dramatică patru ani mai târziu, când, pe 21 noiembrie 1932, pe scena Teatrului Naţional din Bucureşti a avut premiera spectacolul Titanic Vals, cu George Calboreanu în rolul lui Spirache.

Dacă George Călinescu vede Titanic Vals drept „singura piesă de solid succes a lui Tudor Muşatescu”, scriitorul Camil Petrescu i-a făcut o întâmpinare entuziastă în Cronica vremii: „Abilitatea cu care conduce sforile comediei recente dovedeşte o stăpânire a meşteşugului dramatic cu totul remarcabilă.

Autorul original, unul dintre cele mai înzestrate şi amestecate temperamente ale dramaturgiei naţionale, vede cu ochi proprii, neinfluenţat de nimeni, cum rareori un scriitor vede atât de direct.

Arta lui are un precis caracter critic. Hazul Titanic Valsului stă în reînnoirea câtorva teme vechi: soacra, amorezii de provincie, agentul electoral, cu un dialog şi mijloace personale.”

TITANIC VALS, de Tudor Mușatescu

Premiera TV: 1992

În distibuţie : Dem Rădulescu, Tamara Buciuceanu, Dorina Lazăr, Cesonia Postelnicu, Carmen Ungureanu, Mihai Constantin , Mihai Fotino, Teodor Danetti, Radu Duda, Aneta Lipan, Traian Andreiescu şi copilul Matei Constantinescu.

Regia artistică: Dinu Cernescu

Am fost întrebat de multe ori dacă personajele din Titanic Vals şi subiectul piesei au existat în realitate sau (au) vreo înrudire directă cu oameni şi fapte petrecute aievea. Da, au existat, şi tot ce se întâmplă în Titanic Vals s-a întâmplat în realitate, şi chiar la Câmpulung.

Fireşte, nu toate faptele s-au petrecut în cadrul aceleiaşi familii. Moştenirea lui Tache Necşulescu- mort nu într-un naufragiu ci de moarte bună- a rămas unei familii sărace de funcţionar la prefectură, ca Spirache; dar dragostea Mizei cu locotenentul de cavalerie s-a petrecut în cu totul altă familie. După cum în altă familie soacra şi nevasta au plătit ca să-şi vadă ginerele şi soţul ajuns deputat fără ştirea şi voia lui. Din toate aceste frânturi din viaţă, trăite disparat, am făcut povestea unitară a unei singure familii, agitată – comic sau dramatic- de felurite întâmplări şi frământată de diverse sentimente onorabile sau de condamnat. (Tudor Muşatescu)

Comedia TITANIC VALS nu şi-a pierdut cu nimic prospeţimea chiar dacă anii au trecut peste textul lui Mușatescu. Secretul longevităţii ni-l dezvăluie chiar dramaturgul: „acțiunea se petrece în zilele noastre, în orice oraş unde există soacre, neveste şi prefecturi.”

Program de difuzare:

TVR Internațional, vineri, 27 iulie, ora 23.00 și sâmbătă, 28 iulie, ora 16.00

TVR 3, duminică, 29 iulie, ora 20.00

Foto: Titanic Vals – tvr.ro

 

26
/03
/24

Cum se poate găsi un echilibru între stăpânirea strategiilor de comunicare, acumularea cunoștințelor de SEO și duelul cu algoritmii opaci ai tuturor platformelor de social media, de la Instagram la Facebook, de la Tik-Tok la Reddit, toate acestea fiind necesare pentru a ajunge la public, și activitatea propriu-zisă de a crea un concept sau un produs?

22
/03
/24

În contextul celebrării a 20 de ani de existență, Centrul Național al Dansului București (CNDB) extinde Ziua Internațională a Dansului pe durata întregii luni aprilie. Astfel, spectatorii vor avea ocazia să vizioneze spectacole de dans internaționale prezentate în premieră în România, producții coregrafice naționale, dar și să participe la discuții cu artiștii.

22
/03
/24

Pe 23 martie 2021, la 93 de ani, după aproape un secol petrecut printre lumini, umbre și culori, a părăsit această lume, lăsând în urmă o istorie a costumului, zeci de volume, nenumărate expoziții, o mulțime de obiecte adunate într-o colecție de o valoare greu de estimat, care, poate, își va găsi în timp un spațiu pentru ca muzeul visat de ea să existe.

22
/03
/24

Cum poate râsul să fie terapeutic? Cum poate cufundarea în natură să ne aline? Cum ne poate ajuta arta mișcării să avem o relație mai bună, mai creativă cu procesul de înaintare în vârstă? În căutarea răspunsurilor la aceste întrebări, Asociația Developing Art lansează proiectul de cercetare artistică All Sorts of Care: o serie de rezidențe artistice dedicate explorării legăturilor complexe dintre corp și minte, în contextul râsului, al îmbătrânirii și al prezenței umane, ca un martor tăcut ce face parte din natură, toate privite prin filtrul ideii de grijă.

21
/03
/24

Cele mai noi filme cu Mads Mikkelsen și Sir Anthony Hopkins în rolurile principale și multipremiatul „All of Us Strangers” (foto) (r. Andrew Haigh) sunt doar câteva dintre titlurile incluse în programul celei de-a 23-a ediții a Festivalului Internațional de Film Transilvania, care va avea loc la Cluj-Napoca între 14 și 24 iunie.

21
/03
/24

Joi, 28 martie, de la ora 19.00, va avea loc la sediul Teatrului Masca (Bd. Uverturii, nr. 14) a șasea întâlnire din seria dezbaterilor performative moderate de Alex Tocilescu. Tema ediției este „Ăștia o să ne plătească nouă pensia?!”

20
/03
/24

Denisa Nicolae are multe nesiguranțe și incertitudini. Râde zgomotos și plânge cu sughițuri. Iubește. Lumea ei e mare și jucăușă, din când în când o prinde cu tandrețe, să nu fugă, și o face vizibilă, puțin câte puțin.

20
/03
/24

Sue Giles, președintele ASSITEJ, transmite mesajul de Ziua Internațională a Teatrului pentru Copii și Tineret. Scopul acestei campanii este de a facilita accesul la teatru și la spectacole pentru copii și tineri.