TNB – Modernizare finanţată cu 100 de milioane de lei
https://www.ziarulmetropolis.ro/tnb-modernizare-finantata-cu-100-de-milioane-de-lei/

Proiectul de finalizare a lucrărilor de modernizare a TNB va fi finanţat anul viitor cu 100 de milioane de lei, sumă care este posibil să fie suplimentată deoarece estimarea constructorului, de doar 97 de milioane de lei, poate fi depăşită, a declarat premierul Victor Ponta.

Un articol de Andrada Văsii|15 noiembrie 2013

Proiectul de finalizare a lucrărilor de modernizare a TNB va fi finanţat anul viitor cu 100 de milioane de lei, sumă care este posibil să fie suplimentată, deoarece estimarea constructorului, de doar 97 de milioane de lei, poate fi depăşită, a declarat premierul Victor Ponta.

El s-a aflat, joi, pe şantierul de construcţie al teatrului, pentru a verifica stadiul lucrărilor.

„În bugetul Ministerului Culturii, pentru finalizarea Teatrului Naţional, sunt 100 de milioane de lei. Dânşii (constructorii – n.r.) au spus că 97 le trebuie, dar sunt convins că nu o să fie doar 97, ca întotdeauna: când îţi faci o casă nouă, constaţi la sfârşit că a mai costat ceva”, a spus Ponta.

În opinia premierului, forma în care arată proiectul nu defineşte doar un teatru, ci un „mall” cultural.

„Avem în buget, pe 2014, ultimii bani necesari, pentru ca acest proiect să se încheie cu bine. O să fie un proiect care va pune Bucureştiul foarte sus pe harta culturală a Europei şi sunt absolut convins că generaţiile următoare se vor bucura de un Teatru Naţional cum ne-am dorit mulţi alţii”, a spus Ponta.

Lucrările sunt programate să fie încheiate în decembrie 2014, Ponta cerând însă ca termenul să fie devansat cel puţin cu o lună.

TNB – un teatru pentru viitor

Directorul TNB, Ion Caramitru, i-a cerut sprijin premierului în administrarea clădirii şi pentru angajarea personalului necesar, Ponta sugerându-i însă acestuia să externalizeze anumite servicii. El a anunţat că vor căuta împreună „nişte specialişti” care să ajute în administrarea teatrului ca număr de personal şi venituri.

Citiţi şi: „Două loturi” şi inaugurarea oficială a Sălii Mici = Dublă premieră la TNB

„Având şapte săli, având aceste spaţii, dorind să deschidem teatrul de dimineaţa până seara, e nevoie de personal. Am discutat de posibilitatea externalizării a unor servicii, mai ales cele noi legate de întreţinere şi de urmărirea instalaţiilor de tip nou care sunt acuma în burta teatrului pentru care noi nu avem specialişti, dar în aceeaşi măsură avem nevoie de personal în plus pentru sălile noi, pentru partea artistică”, a spus Caramitru.

TNB Ion Caramitru

Ion Caramitru la TNB, în spectacolul „Dineu cu proşti”

El a afirmat că teatrul are în prezent 395 de angajaţi şi, pentru o bună funcţionare, ar fi necesară suplimentarea schemei de personal cu încă 300-350 de persoane, dar a adăugat că nu este „absurd” să ceară acum aşa ceva, notează Mediafax.

Totodată directorul Teatrului Naţional a anunţat că întreaga lucrare de modernizare costă 70 de milioane de euro, cu TVA.

Foto credit: Spectacolul ,,D’ale noastre”, TNB

09
/02
/24

CARTEA DE CINEMA Într-o scurtă carte apărută în 2022 şi bazată pe câteva dialoguri inedite iniţiate de Ioan-Pavel Azap şi derulate între 2009 şi 2011, Tudor Caranfil vorbeşte despre parcursul său şi critica de film. Un moment esenţial au fost "Serile prietenilor filmului", un eveniment pe care l-a creat în 1962 şi al cărui succes avea să ducă la formarea Cinematecii - o poveste demnă însăşi de un scenariu.

09
/02
/24

Cu încasări de 952 de milioane de dolari la box-office-ul mondial, onorat cu cele mai mari premii ale industriei din acest an, dominând cu câte 13 nominalizări la Oscar® și la Premiile Academiei Britanice de Film și Televiziune (BAFTA), blockbusterul Oppenheimer în care joacă Cillian Murphy, nominalizat la Oscar pentru rolul lui J. Robert Oppenheimer și Emily Blunt în rolul soției sale, biologul și botanistul Katherine „Kitty” Oppenheimer, va fi disponibil pentru vizionare în exclusivitate pe SkyShowtime din 21 martie.

09
/02
/24

Seria CultClassics aduce în atenția publicului filme semnificative sau realizatori de film importanți din istoria cinematografiei. “Am vrut să creăm un program independent, care să ne conducă într-o călătorie prin lumea filmului, să explorăm împreună diferite curente cinematografice, stiluri regizorale, culturi și spații geografice” Anca Caramelea, curator ARTA.

09
/02
/24

Pe 11 și 20 februarie, de la ora 19:00, la Sala Mare a Teatrului Național Iași, va avea loc premiera pe țară O tragedie veninoasă după Women beware women de Thomas Middleton, regia, traducerea și adaptarea scenică aparținându-i lui Silviu Purcărete. Scenografia spectacolului este creată de Dragoș Buhagiar, noul proiect marcând împlinirea a 14 ani de excepțională colaborare cu regizorul Silviu Purcărete, începută la Teatrul Național Iași, cu spectacolul Uriașii munților de Luigi Pirandello.

09
/02
/24

Studenții bucureșteni sunt invitați să participe la un program de mentorat și internship dedicat spațiilor culturale din București. Pe lângă experiența practică, participanții vor putea accesa sponsorizări în valoare de 27.000 lei și vor avea posibilitatea unor stagii de practică în cele mai active agenții de comunicare din România

09
/02
/24

mind-moving, programul de terapie prin artă inițiat și organizat de Indie Box, în parteneriat cu NOPA - Societatea Norvegiană a Compozitorilor și Textierilor, Asociația Entuziart și Profeti ART SRL, ajunge la finalul perioadei de implementare și își încheie călătoria cu un eveniment special, dedicat publicului larg, cu intrare liberă, pe 21 februarie, de la 18:30, la Arcub - Hanul Gabroveni (str. Lipscani, nr. 84 - 90).

08
/02
/24

Seria SWORDS - Spoken Word Sessions continuă cu un nou episod ce îi are ca invitați pe Cosmina Moroșan & Anticorp Solar, Cristina Bordeanu, Cătălina Matei și Lucian Brad, într-un eveniment moderat de Cosmin Perța – duminică, 11 februarie, de la ora 19:30, la Control Club. Performance-urile vor fi completate de un set audio-vizual de Iulian Morar.