„To_R/ Pomană”, spectacolul renumitului coregraf Pal Frenak, la Timișoara
https://www.ziarulmetropolis.ro/to_r-pomana-spectacolul-renumitului-coregraf-pal-frenak-la-timisoara/

Teatrul Maghiar de Stat „Csiky Gergely” îşi continuă programul dedicat spectacolor invitate cu o propunere îndrăzneaţă: spectacolul de dans contemporan „To_R/ Pomană” coregrafiat de Pál Frenák, interpretat de trupa „M Studio” din Sfântu Gheorghe, se va juca sâmbâtă, 3 februarie, de la 19:00 în Sala Mare a Teatrului Maghiar.

Un articol de Petre Ivan|30 ianuarie 2018

Coregraful maghiar-francez Pal Frenak, recunoscut și premiat la nivel internațional, creează și locuiește la Budapesta și la Paris. În 1999 și-a înființat propia trupă de dans, care îmbină tehnici de dans clasice și moderne, creând un stil și limbaj unic.

Compania privată de dansFrenák a revoluționat scena dansului contemporan printr-un stil inedit și dinamic, cu o estetică sensibilă și un limbaj care depășește limitele expresivității verbale. Însă Frenák a continuat să colaboreze și cu alte trupe, din toată Europa.

În producțiile sale, Frenák se inspiră deseori din limbajul semnelor, o experiență importantă din copilăria lui, părinții săi fiind surzi. Printre alte influențe culturale vizibile în coregrafiile create de-a lungul anilor se numără Pier Paolo Pasolini și Francis Bacon, precum și dansul japonez butoh.

„M Studio” din Sfântu Gheorghe este printre puținele trupe din România dedicate teatrului fizic, fiind invitată în fiecare an la Timișoara de către Teatrul Maghiar de Stat „Csiky Gergely”, să își prezinte cea mai recentă premieră.

Cei șapte dansatori se află la prima colaborare cu coregraful FrenákPál, iar premiera spectacolului„To_R/ Pomană” a avut loc în 22 noiembrie 2017, în cadrul festivalului FLOW. Spectacolul exploreaza ritualurile funerare, o pomanăi maginară unde totul e ascuns, dar în același timp vizibil, prezintă o rețea complexă a relaţiilor umane prin condiții trecute sub tăcere, undeva între lumea frenetică și realitatea dură.

Spectacolul din 3 februarie este non-verbal și interzis publicului sub 16 ani.

Biletele se pot achiziționa de luni până vineri între 16:00-19:00 la casieria din str. Alba iulia sauprinwww.biletmaster.ro

Foto: Pal Frenak – facebook

10
/12
/13

Poemele scrise de Toma Caragiu au fost publicate postum, în 1979, sub îngrijirea lui Ion Cocora. În acelaşi an apărea în revista „Teatrul” o prezentare a volumului care prilejuieşte „o emoţionantă reîntîlnire cu mereu regretatul Toma Caragiu”.

10
/12
/13

FOTOREPORTAJ Alina Cojocaru, „balerina deceniului”, prim-solistă a English National Ballet, a dansat în rol de silfidă - o creatură mitologică a aerului - pe scena Operei Naționale București.

09
/12
/13

MEMORIA CULTURALĂ În februarie 1967, regizorul Sică Alexandrescu publica în revista „Teatrul” portretul lui Ion Iancovescu, actorul care „parcă se juca, nu juca”. Iancovescu a fost mentorul multor actori de succes (printre care şi Grigore Vasiliu Birlic) şi fondator al câtorva teatre bucureştene. Reproducem integral articolul apărut în revista „Teatrul”: Au trecut peste 50 de ani din […]