Toate drumurile duc la… Festivalul Medieval de la Sibiu
https://www.ziarulmetropolis.ro/toate-drumurile-duc-la-festivalul-medieval-de-la-sibiu/

Cetatea Sibiului se pregăteşte pentru cea de-a XV-a ediţie a Festivalului Medieval “Cetăţi Transilvane”, eveniment organizat de cincisprezece ani în ultimul sfârşit de săptămână din luna august. Ediţia din acest an va avea loc în perioada 28 – 30 august 2015, în Piaţa Mare din Sibiu.

Un articol de Petre Ivan|20 august 2015

Evenimentul va aduce la Sibiu o tabără medievală impresionantă de nu mai puţin de 500 de metri pătraţi, concerte de muzică medievală, spectacole şi workshop-uri de dansuri medievale, spectacole de teatru pentru copii şi Commedia dell’arte, ateliere meşteşugăreşti, expoziţii de arme şi armuri din perioda Evului Mediu, conferinţe de medievistică, demonstraţii de lupte medievale şi bineînţeles iarmarocul medieval la care participă negustori din Sibiu şi toată România.

Un element aparte al ediţiei din acest an îl reprezintă decorurile festivalului, un castel de Ev Mediu fiind construit special pentru această ediţie şi amplasat în Piaţa Mare din Sibiu. Actorii sibieni Andrada Grosu şi Bogdan Sărătean vor fi şi în acest an gazdele evenimentului.

Parada festivalului – momentul de start al festivalului

Ca în fiecare an, festivalul va fi deschis de tradiţionala paradă a participanţilor care în acest an va avea loc vineri, 28 august 2015, de la ora 21:00.

Sibienii şi turiştii prezenţi la Sibiu vor putea admira anul acesta în paradă şase companii de reconstituire istorică şi ordine.

Ad Hoc şi Flavius Hosu, în deschiderea festivalului

Aflaţi în premieră la Sibiu, pe scena festivalului, formaţia de muzică medievală Ad Hoc împreună cu Flavius Hosu vor susţine un concert vineri, 28 august 2015, de la ora 21:30, în deschiderea festivalului. Câștigător al trofeului Next Star, Flavius Hosu, în vârstă de numai 14 ani este în prezent toboșarul trupei Phoenix.

100 de artişti

Anul acesta îşi vor instala tabăra medievală în Piaţa Mare şase companii de reconstituire istorică din România, Ungaria şi Bulgaria, care împreună însumează nu mai puţin de 100 de artişti.Festivalul Medieval

Tabăra medievală instalată în acest an în Piaţa Mare este una dintre cele mai mari tabere prezente în festival, ocupând o suprafaţă de aproximativ 500 de metri pătraţi.

Asociaţia „Casa Calfelor” se va alătura şi anul acesta festivalului şi vor prezenta, pe toată perioada celor trei zile de festival, cinci ateliere meşteşugăreşti de fierărie, dulgherie şi prelucrare a pietrei.

Concert medieval – simfonic, în închiderea festivalului

Formaţia de muzică medievală Lupus Dacus și Lupus Dacus Orchestra, formulă artistică ce numără treizeci şi unu de muzicieni români aflaţi în premieră la Sibiu, vor susţine duminică, 30 august 2015, de la ora 21:00, în închiderea festivalului, un concert medieval – simfonic de excepţie.

Accesul publicului la toate evenimentele din cadrul festivalului este gratuit.

Programul complet al evenimentului poate fi vizualizat pe siteul oficial al festivalului.

Foto: Festivalul Medieval de la Sibiu  – fmct.ro., Ovidiu Matiu

08
/03
/22

Dirijorul britanic LEO HUSSAIN – care debuta în 2016 pe prestigioasa scenă a Operei Regale (Covent Garden) din Londra cu Oedipe de George Enescu, bucurându-se de un mare succes de public - revine vineri, 11 martie 2022 (19.00), la Sala Radio.

07
/03
/22

În 8, 9 și 10 iulie, aeroportul din Arad va găzdui din nou artiști îndrăgiți și fanii lor, iubitorii de muzică bună, distracție și dans până la răsărit. Arad Open Air Festival se află deja la cea de-a șasea ediție, oferind publicului întâlniri cu nume celebre, activități de neuitat, scene pentru toate gusturile. Festivalul promite și anul acesta trei zile magice.

03
/03
/22

Corul de cameră Preludiu dirijat de Andrei Stănculescu invită publicul la un concert special pe data de 9 martie, ora 19.00, la Sala „George Enescu” a Universităţii Naționale de Muzică din București (UNMB), concert realizat în colaborare de Centrul Național de Artă Tinerimea Română (CNATR), Radio România Muzical și Universitatea Națională de Muzică din București.

03
/03
/22

Opera Națională București continuă seria de evenimente care marchează Stagiunea Centenară „Opera 100” și organizează, în perioada 2-6 aprilie, Masterclass-ul Nelly Miricioiu, care se va încheia cu „Belcanto Gala”, în data de 6 aprilie, în cadrul căreia cursanții vor fi acompaniați de Orchestra Operei Naționale București.

01
/03
/22

Concertele 𝑬𝒀𝑬𝑫𝑹𝑶𝑷𝑺 au fost descrise ca fiind, în mod paradoxal, energizante și generatoare ale unei stări de puternică melancolie. Trupa și-a început povestea în 2012, cu piese în limba engleză. Odată cu anul 2015 și cu îmbrățișarea limbii române ca mediu de exprimare, și-au consolidat propria poziție pe piața românească de muzică alternativă, lansând piese ca „Spre Soare”, „Prezent”, „Bicicleta” sau „Mai Stai".

24
/02
/22

Între 13 și 19 februarie 2022, la Iași a avut loc cea de-a treia ediție a Classix Festival, un demers organizat de Asociația Industrii Creative și Showberry. Peste 60 de artiști din 13 țări au fost prezenți în cadrul celor 8 concerte care au alcătuit programul festivalului, alături de 7 proiecții de film, un vernisaj, o expoziție, o dezbatere, o prelegere și 10 masterclass-uri.

16
/02
/22

Orchestra Română de Tineret (ORT) dirijată de Cristian Măcelaru – care poate fi ascultat pentru prima oară în România după momentul în care a fost numit director artistic al Festivalului Internaţional “George Enescu” – va concerta sâmbătă, 26 februarie 2022, ora 19, la Ateneul Român, într-o seară care are în program două superbe capodopere ale muzicii ruse : Concertul pentru vioară și orchestră în Re major, op. 35 de Ceaikovski, solistă violonista franceză de origine română Sarah Nemţanu şi Simfonia nr. 10 în mi minor op. 93 de Șostakovici.

15
/02
/22

„Aller guten Dinge sind drei/Lucrurile bune vin câte trei”, spune o expresie din limba germană. Pentru a marca cel de-al treilea an al colaborării lor, Forumul Cultural Austriac și Classix Festival din Iași își duc parteneriatul la un nivel superior propunând, între 13 si 18 februarie, nu mai puțin de trei evenimente cu clasă – două concerte ale instrumentiștilor Auner Quartett și o serie de proiecții, în premieră ieșeană, ale documentarului #newTogether, regizat de Carmen Lidia Vidu.

15
/02
/22

„Jack of all Trades“ este o formație de rock alternativ, care susține că oferă publicului un produs muzical „autobiografic și complet sincer de la cap la coadă”. În noiembrie 2014, aceștia au lansat primul videoclip, „Cum vrei să fiu”, marcând totodată și începutul activității de concerte live.

15
/02
/22

Joi, 17 și vineri, 18 februarie 2022, Orchestra simfonică a Filarmonicii „George Enescu”, condusă de dirijorul britanic Alexander Walker, prezintă publicului Nocturna în si major pentru orchestră de coarde , op.40 de Antonín Dvořák, Rapsodiile pentru vioară şi orchestră nr. 1 și 2 de Béla Bartók, cu violonistul Mircea Călin în ipostaza solistică, și Simfonia nr. 7, în la major, op. 92 de Ludwig van Beethoven.