Lună Plină 2017. 13 lungmetraje, 19 scurtmetraje și un cine-concert
https://www.ziarulmetropolis.ro/toate-filmele-de-vazut-de-luna-plina/

În puţin peste o săptămână va începe a şasea ediţie a Festivalului de Film Horror & Fantastic Lună Plină, care va avea loc între 10 şi 13 august, la Biertan, judeţul Sibiu. Pe parcursul celor patru zile, cinefilii vor avea parte de o selecţie terifiantă de 13 lungmetraje, 19 scurtmetraje şi un cine-concert.

Un articol de Petre Ivan|3 august 2017

Asta pe lângă un ghost-hunt spectaculos, două escape-rooms care vor face victime și cel puțin un wishlist de bifat în noaptea de 11 spre  12 august, când Perseidele se vor vedea cel mai bine și va ploua cu stele peste Biertan.

Filmul care va sparge gheața joi, de la ora 16.00, este verișorul din Brazilia al lui Mad Max. Motociclistul Sfânt / Reza a Lenda, primul lung-metraj al regizorului Homero Olivetto, are în vizor o gașcă de motocicliști dintr-o zonă aridă care își riscă viața căutând cu disperare un miracol ce le va aduce ploaia și salvarea. Filmul a fost distins cu premiul pentru cel mai bun lungmetraj de debut la Talin Black Nights Film Festival, 2016.

Din Finlanda vine o poveste bazată pe întâmplări reale: Lacul Bodom / Lake Bodom, regizat de Taneli Mustonen. Coșmarul oricărui camper a devenit realitate în 1960, pe malul lacului Bodom, când patru tineri au fost înjunghiați mortal în timp ce dormeau în cort. Vinovații nu au fost găsiți niciodată. Variety numește filmul “un meta-slasher, care se joacă cu convențiile genului” iar Mimosa Willamo, actrița principală, a luat premiu pentru interpretare la Screamfest, 2016.

Atmo HorroX, o producție SUA semnată Pat Tremblay, este o halucinantă experiență despre mrejele nebuniei și complexitatea realității. “Un fel de serie Cremaster pentru degenerați, Câinele Andaluz fără pic de rușine.”, potrivit HorrorBuzz.

Tot SUA ne dă și Vise de neon purpuriu / Dreaming Purple Neon, regizat de Todd Sheets, supranumit Prince of Gore, un prolific regizor de exploitation horror. Odată ingestat, drogul Purple Neon te pune la dispoziția unei regine demon. Filmul este descris de fani ca un omagiu pentru horror-urile anilor ‘70 și ’80, cu depravare, panică stilizată, tușe speciale și ideile geniale derivate dintr-un micro-buget bine folosit.

Vânătoare fericită / Happy Hunting este a treia producție SUA din programul Lună Plină și spune povestea unui vagabond alcoolic care se trezește în mijlocul unei vânători organizate de rednecks psihopați. Regizat de Joe Dietsch și Louie Gibson, filmul a luat Premiul pentru cel mai bun film la Fantastic Cinema Festival, 2017, și pentru cea mai bună imagine la Screamfest, 2016.

Constrângere / Compulsión, regizat de Gonzáléz Ángel, o producție nou nouță din Spania, spune povestea unei tinere timide care suspectează că prietenul său enigmatic o înșeală. În căutarea adevărului, ea descoperă secrete sinistre care-i transformă viața într-un coșmar.

Surpriza acestei ediții este aniversarea de 40 de ani a unui film care va trăi veșnic: clasicul Suspiria, un coșmar în culori de bomboană pe băț care datează din 1977, și îi aparține unicului și irepetabilului Dario Argento. O tânără balerină din America vine să studieze la o prestigioasă academie de dans din Germania și ajunge să descopere secretele tenebroase ale școlii.

Lista completă de filme:

Competiție

Atmo HorroX, r. Pat Tremblay, SUA, 2016, 101’

Bamy, r. Jun Tanaka, Japonia, 2017, 100’

Cartea lui Birdie / Book of Birdie, r. Elizabeth E. Schuch, Marea Britanie, 2017, 90’

Casa / Huset, r. Reinert Kiil, Norvegia, 2016, 90’

Constrângere / Compulsión, r. Gonzáléz Ángel, Spania, 2017, 71’

Lacul Bodom / Lake Bodom, r. Taneli Mustonen, Finlanda, 2016, 85’

Motociclistul Sfânt / Reza a Lenda, r. Homero Olivetto, Brazilia, 2016, 85’

Pământ rece / Cold Ground, r. Fabien Delange, Franța, 2017, 87’

Vânătoare fericită / Happy Hunting, r. Joe Dietsch, Louie Gibson, SUA, 2017, 89’

Vise de neon purpuriu / Dreaming Purple Neon, r. Todd Sheets, SUA, 2016, 105’

Proiecții speciale:

The Wanderers, r. Dragoș Buliga, România, 2016, 106’

Cine-concert CelloFun Femeia în lună / Frau im Mond, r. Fritz Lang

Suspiria, r. Dario Argento, Italia, 1977, 92’

Rocky Horror Picture Show, Jim Sharman, Marea Britanie/SUA, 1975, 100’

Programul complet al acestei ediții îl găsiți aici: lunaplinafestival.ro/program

Nu lipsesc de la „Lună Plină” nici petrecerile, atelierele fantastice sau târgul de produse tradiționale și hand-made. Cinefilii au la dispoziție, pentru cazare, pensiunile din zonă, dar și o zonă de camping.

Foto: Lună Plină – facebook

02
/06
/21

BIDFF - Bucharest International Dance Film Festival, unica manifestare cinematografică din România dedicată filmelor de dans, deschide sesiunea de înscrieri pentru secțiunile competiționale de scurtmetraje ale celei de-a șaptea ediții, care va avea loc între 1-5 septembrie, la București. Datele limită la care se pot trimite aplicațiile sunt 25 iunie (normal) și 16 iulie (târziu).

02
/06
/21

Cea de-a XVII-a ediție a Bucharest International Film Festival, care va avea loc între 3 - 12 septembrie 2021, pe lângă continuarea tradiției de a arăta publicului cinefil, în premieră în România, unele dintre cele mai așteptate filme recente din întreaga lume, aduce și o serie de evenimente speciale pentru iubitorii de film. Una dintre aceste secțiuni în premieră este cea istorică, dedicată celebrării a 100 de ani de la nașterea Regelui Mihai I al României, și este organizată cu sprijinul Casei Regale Române. Documentarul istoric "Războiul Regelui" deschide programul aniversar.

01
/06
/21

Noul episod dedicat istoriei documentarului românesc de Cineclubul One World Romania aduce prim-plan trei personalități literare - Nina Cassian, Radu Cosașu și Geo Bogza. Până la 25 iunie pot fi văzute online, gratuit, cinci documentare de scurtmetraj din anii `60 la care şi-au adus contribuţia cei trei cunoscuţi scriitori.

01
/06
/21

Documentarul, care a avut premiera mondială anul trecut în cadrul Festivalului Internațional de Film de la Berlin, unde a fost selectat în secțiunea competițională Forum, va fi distribuit de microMULTILATERAL cu sprijinul Centrului Național al Cinematografiei. Lansarea documentarului „Ieșirea trenurilor din gară” va marca cei 80 de ani de la Pogromul de la Iași, unul dintre cele mai violente masacre din istoria evreilor din România.

01
/06
/21

Așteptarea cinefililor s-a încheiat: se redeschid cinematografele! Pe 1 Iunie, de Ziua Copilului, prichindeii pot urmări pe marile ecrane, în avanpremieră, noile aventuri ale nătăflețului “Peter, iepuraşul fugit de-acasă”, iar din 11 iunie 2021, filmul va rula pe marile ecrane din toată țara. Oare ce pozne mai isprăvește Peter și prin ce peripeții trece alături de prietenii lui? Aflăm curând, la cinema – prilej de distracție pentru întreaga familie!

26
/05
/21

CRONICĂ DE FILM Sunt greu de ghicit mizele din spatele noului film ca regizor al lui Horaţiu Mălăele, „Luca” (2020), realizat după un scenariu de Adrian Lustig. Adevărul e că lungmetrajul pare un amestec între unele din obsesiile lui Mălăele şi unele din obsesiile lui Lustig, cei doi colaborând şi la „Nunta mută” (2008) şi „Funeralii fericite” (2013).

24
/05
/21

CRONICĂ DE FILM Dacă e ceva ce diferenţiază cu adevărat „Undine” (2020), noul titlu al cunoscutului regizor Christian Petzold, de alte filme din categoria sa, adică opere europene de autor cu priză în festivaluri şi gale de premiere, este prezenţa mai multor trimiteri la romantismul german. Cam toate cronicile au remarcat de altfel aspectul de basm modern.

24
/05
/21

Cinematografia spaniolă va fi celebrată la cea de-a 20-a ediție a Festivalului Internațional de Film Transilvania (23 iulie – 1 august 2021) printr-un program amplu, Focus Spania, care va include proiecții și evenimente speciale, întâlniri cu cineaști, masterclass-uri, inițiative de industrie și expoziții.

24
/05
/21

Începând cu ultimul weekend al lunii mai, Arhiva Activă lansează un program de recuperare și de promovare critică a cinematografiei românești, în parteneriat cu Arhiva Națională de Filme și cu Cinemateca Română.

20
/05
/21

Filmul „Câmp de maci” (r. Eugen Jebeleanu) a câștigat atât Premiul pentru cel mai bun film în secțiunea Fest Focus a Festivalului Internațional de Film din Belgrad, cât și Premiul pentru cel mai bun film queer (oferit de festivalul Merlinka). De asemenea, și juriul Festivalului D’A Film Barcelona din Spania a recompensat filmul cu cel mai important premiu din secțiunea Talents.

19
/05
/21

Independența Film lansează pe 21 mai în cinematografele deschise din țară „Undine”, o poveste de dragoste modernă inspirată din basme și semnată de Christian Petzold, regizorul german cunoscut publicului din România pentru „Transit” (2018). Paula Beer, protagonista filmului, a câștigat premiului pentru Cea mai bună actriță la Premiile Academiei Europene de Film și la Berlinale 2020 pentru acest rol. Filmul a fost recompensat și cu Premiul FIPRESCI la același festival.

18
/05
/21

Serialul de televiziune cu Matthias Schoenaerts în rolul principal, una dintre cele mai spectaculoase producții cinematografice europene, a început filmările în România Serialul este o producție CANAL+ și Sky Studios realizat de Cattleya (Italia), Atlantique Productions (Franța), în colaborare Odeon Fiction, StudioCanal și Frame Film (România).

17
/05
/21

CRONICĂ DE FILM Cu „Femeia de la fereastră” (2021), proaspăt lansat pe Netflix, regizorul Joe Wright propune un film de suspans care se inspiră din „Rear Window” (1954) al lui Alfred Hitchcock. Însă nu trece de nivelul de pastişă.