Tobelia vine la Bucureşti, în 31 august!
https://www.ziarulmetropolis.ro/tobelia-vine-la-bucuresti-in-31-august/

Scrisă de un muntenegrean – Liubomir Giurkovici, adusă în scenă de un sloven – Nick Upper şi desemnată cel mai bun spectacol, în Macedonia, Tobelia va avea o singură reprezentaţie la Bucureşti, în 31 august, ora 18.00, la TNB, în cadrul Festivalului Internaţional de Teatru NETA 2015!

Un articol de Petre Ivan|24 iunie 2015

Artist recunoscut pe teritoriul fostei Iugoslavii ca pionier al postmodernismului teatral şi al teatrului alternativ, performer al căutărilor în arta interpretativă şi în cea regizorală, Nick Upper este un explorator neobosit al teritoriilor de graniţă în arta sa.

Piesa este o dramă modernă, a unei familii damnate, din care a dispărut pentru totdeauna şi ultima prezenţă masculină, developată peste un obicei străvechi, albanez şi muntenegrean, numit Tobelia, care poate fi întâlnit şi astăzi în familiile fără urmaşi de sex masculin.

Spectacolul dedicat lui Bertolt Brecht şi Dimitar Gocev impune actualitatea unui mit în mediul urban, printr-o realizare artistică de excepţie.Tobelia

Creaţii actoriceşti memorabile, Joana Popovska (Macedonia), Rositza Ognjanova şi Kamelia Lishkovska (Bulgaria), au fost încununate, fiecare, cu premiul pentru cea mai bună interpretare la Festivalul Internaţional NETA, în 2014, la Vratsa, ocazie cu care şi Nick Upper a primit premiul pentru cea mai bună regie.

TOBELIA, o coproducţie NETA (Bulgaria-Macedonia-Slovenia), răsplătită cu 5 premii importante, vine la Bucureşti, în 31 august!

Festivalul Internaţional de Teatru NETA 2015 se desfăşoară între 28 august şi 4 septembrie

Foto: Tobelia – neta-network.org

17
/11
/23

Jessie J, Róisín Murphy, Katie Melua, Delia, Emma, José González, unii dintre cei mai în vogă și apreciați artiști ai momentului, ale căror comunități de fani și urmăritori însumează doar pe YouTube peste 12.000.000 de persoane din întreaga lume și care sunt ascultați de peste 25.000.000 de persoane lunar pe platforma Spotify, vin în premieră la Timișoara, în luna decembrie, pe scena evenimentului „Timișoara 2023 la nesfârșit”

16
/11
/23

Marți, 21 noiembrie, de la ora 19:00, la Sala Radio din București, violoniștii Simina Croitoru și Gabriel Croitoru, acompaniați de pianistul Horia Mihail, vor susține concertul de încheiere a ediției din acest an a Turneului ”Vioara lui Enescu”.

16
/11
/23

Lanțul de cinematografe HAPPY CINEMA, prezent în București, Focșani, Alexandria, Buzău, Vaslui, Botoșani, Bacău și Bistrița, se extinde cu 4 cinematografe noi în țară (București și Slobozia) și unul în Republica Moldova, Chișinău. HAPPY CINEMA, brand cu capital 100% românesc, își consolidează poziția de top ca acoperire în țară.

14
/11
/23

"În lunile octombrie şi noiembrie am stat o lună la Timișoara ca bursier: am primit o bursă de creație Taifas în colaborare cu librăria La Două Bufnițe" - scriitorul Vasile Ernu îşi împărtăşeşte impresiile despre prima ediţie a unui nou festival timişorean.

14
/11
/23

Începând de vineri spectatorii sunt așteptați undeva în (v)estul sălbatic, în România anului 1944 când cel De-al Doilea Război Mondial se apropie de final. WARBOY spune povestea plină de emoție a unui adolescent care, încercând să salveze cei doi cai ai familiei, pornește într-o călătorie inițiatică, traversând peisajul sălbatic al Munților Apuseni.

14
/11
/23

Editura Humanitas Fiction vă așteaptă miercuri, 15 noiembrie, ora 19.00 la Librăria Humanitas de la Cișmigiu (Bd. Regina Elisabeta nr.38) la lansarea romanului Eu cânt și muntele dansează de Irene Solà, recent apărut în colecția „Raftul Denisei“ coordonată de Denisa Comănescu, în traducerea Janei Balacciu Matei, carte distinsă cu Premiul pentru Literatură al Uniunii Europene 2020.

14
/11
/23

Documentarul-portret „𝑫𝒆 𝒄𝒆 𝒎𝒂̆ 𝒄𝒉𝒆𝒂𝒎𝒂̆ 𝑵𝒐𝒓𝒂, 𝒄𝒂̂𝒏𝒅 𝒄𝒆𝒓𝒖𝒍 𝒎𝒆𝒖 𝒆 𝒔𝒆𝒏𝒊𝒏” (regie: Carla-Maria Teaha), care o aduce în prim-plan pe una dintre cele mai iubite scriitoare din România, se vede, începând de astăzi, în cinematografele din România, distribuit de Bad Unicorn.