TOP 10. Cele mai bune cărți din toate timpurile
https://www.ziarulmetropolis.ro/top-10-cele-mai-bune-carti-din-toate-timpurile/

Lolita, Un veac de singurătate şi În căutarea timpului pierdut se regăsesc pe lista celor mai bune cărţi ale secolului XX, în timp ce dintre operele secolului XIX au fost alese, printre altele: Război şi pace, Madame Bovary sau Marile Speranţe. Cei care au votat acest inedit top sunt 125 de autori celebri ai zilelor noastre, iar preferinţele lor figurează în cartea „The Top Ten: Writers Pick Their Favorite Books”, scrisă pentru uzul cititorilor.

Un articol de Petre Ivan|25 noiembrie 2016

În cartea „The Top Ten: Writers Pick Their Favorite Books” 125 dintre cei mai mari scriitori britanici şi americani moderni, printre care Norman Mailer, Ann Patchett, Jonathan Franzen, Claire Messud şi Joyce Carol Oates sunt rugaţi să ofere o listă, un clasament, în ordine, a cărţilor pe care le consideră cele mai bune opere de ficţiune ale tuturor timpurilor, romane, colecţii de poveşti, piese de teatru sau poezii.

TOP 10 CĂRȚI – SECOLUL XX 

Lolita” de Vladimir Nabokov

“Marele Gatsby” de F. Scott Fitzgerald

„În căutarea timpului pierdut” de Marcel Proust

„Ulise” de James Joyce

„Oamenii din Dublin” de James Joyce

„Un veac de singurătate” de Gabriel Garcia Marquez

„Zgomotul şi furia” de William FaulknerCele mai bune cărți

„Spre far” de Virginia Woolf

„Integrala prozei scurte” de Flannery O’Connor

„Foc palid” de Vladimir Nabokov

TOP 10 CĂRȚI – SECOLUL XIX 

„Anna Karenina” de Lev Tolstoi

„Madame Bovary” de Gustave Flaubert

„Război şi pace” de Lev Tolstoi

„Aventurile lui Huckleberry Finn” de Mark Twain

„Povestiri” de Anton Cehov

„Middlemarch” de George Eliot

„Moby Dick” de Herman Melville

„Marile Speranţe” de Charles Dickens

„Crimă şi pedeapsă” de Feodor Dostoievski

„Emma” de Jane Austen

TOP 10 AUTORI (după numărul de cărţi selectate)

William Shakespeare — 11

William Faulkner — 6

Henry James — 6

Jane Austen — 5

Charles Dickens — 5

Feodor Dostoievski — 5Cele mai bune cărți

Ernest Hemingway — 5

Franz Kafka — 5

James Joyce, Thomas Mann, Vladimir Nabokov, Mark Twain, Virginia Woolf — 4

TOP 10 AUTORI (după numărul de puncte câştigate)

Lev Tolstoi — 327

William Shakespeare — 293

James Joyce — 194

Vladimir Nabokov — 190

Feodor Dostoievski — 177

William Faulkner — 173

Charles Dickens — 168

Anton Cehov — 165

Gustave Flaubert — 163

Jane Austen — 161

Foto: TOP 10. Cele mai bune cărți din toate timpurile  –  brainpickings.org/2012/01/30/writers-top-ten-favorite-books/

12
/07
/21

Ziarul Metropolis vă invită să citiți un fragment din volumul „Malvinița. Așa se scrie dragostea. Epistolar erotic. parCurs de comunicare creativă” de Eugen Istodor, recent publicat la Editura Polirom.

08
/07
/21

Un portret al excepționalei gânditoare de secol XX, Hannah Arendt, schițat de autoarea americană Hannah Jewell în volumul „100 de femei afurisite. O istorie” (Editura Nemira, 2021, colecția „Orion”).

07
/07
/21

Cum evităm problemele financiare în cuplu? Cum ar trebui economisiți și investiți banii familiei pentru a ajunge la echilibru și prosperitate? Curtea Veche Publishing lansează ghidul de bază pentru orice cuplu aflat la început de drum.

07
/07
/21

Joi, 8 iulie, la ora 18.00, pe paginile de Facebook Cărturești (facebook.com/Carturesti) și Polirom (facebook.com/polirom.editura), va avea loc o discuție pornind de la „Eu, Tituba, vrăjitoarea neagră din Salem” de Maryse Condé, romanul laureat al Premiului Noii Academii Suedeze pentru Literatură 2018 & Grand Prix Littéraire de la Femme 1986.

06
/07
/21

Miercuri, 7 iulie, la ora 19.00, pe paginile de Facebook Cărturești (facebook.com/Carturesti) și Polirom (facebook.com/polirom.editura), scriitoarea Simona Antonescu va intra în dialog cu criticul Bogdan Crețu pornind de la romanul „În umbra ei”, apărut recent în colecția „Fiction Ltd.” a Editurii Polirom.

04
/07
/21

Pentru a marca 200 de ani de la nașterea lui Vasile Alecsandri (1821-1890), deținătorul primului premiu internațional pentru literatura română, Muzeul Național al Literaturii Române Iași organizează în 2021 o serie de expoziții, concursuri, ateliere, întâlniri și apariții editoriale speciale.

01
/07
/21

Zilele acestea, a plecat către librăriile din întreaga țară o nouă ediție, revăzută, a Jurnalului lui Franz Kafka, editată în colecția ANANSI World Fiction într-un format grafic deosebit.

28
/06
/21

„Forma lucrurilor. Alfabetul geometriei”, cartea lui Marco Andreatta publicată recent în colecția Știință, spune povestea geometriei, pe care autorul o descrie drept unul dintre cele mai studiate şi sofisticate sisteme ale gândirii filozofice, capabil să furnizeze interpretări ale lumii în care trăim şi tehnicile de care avem nevoie ca să ne putem împlini aşteptările şi dorinţele. Orientarea în spațiu, perceperea unui obiect prin forma sa, minimizarea distanțelor de deplasare – toate acestea sunt înzestrări geometrice de care ne folosim în viața de zi cu zi.

17
/06
/21

Ziarul Metropolis vă prezintă un fragment din romanul „un nor în formă de cămilă” de Alina Nelega, recent apărut la Editura Polirom, în colecția „Fiction Ltd.” (disponibil și în ediție digitală).

14
/06
/21

Storis este prima aplicație de audiobookuri, ebookuri și podcasturi în limba română, un produs original și unic pe piața de carte din România, care își propune să ofere cititorilor o experiență nouă a lecturii și să așeze țara noastră pe harta revoluției digitale care se manifestă astăzi în toată lumea.