Top 10 scheciuri celebre – mari actori români în Revelioanele de altădată
https://www.ziarulmetropolis.ro/top-10-scheciuri-celebre-mari-actori-romani-in-revelioanele-de-altadata/

În ultimii ani, divertismentul programelor de Revelion a cunoscut o devalorizare brutală, spre resemnarea telespectatorilor din vechea gardă. Ziarul Metropolis vă propune un Top 10 scheciuri celebre de la „Revelioanele de altădată”. Astăzi, poziţiile 7-10 ale clasamentului, iar mâine şi poimâine, locurile 1-6.

Un articol de Ziarul Metropolis|29 decembrie 2013

În ultimii ani, divertismentul programelor de Revelion a cunoscut o devalorizare brutală, spre resemnarea telespectatorilor din vechea gardă. Ziarul Metropolis vă propune un Top 10 scheciuri celebre de la „Revelioanele de altădată”.  Astăzi, pozițiile 7-10 ale clasamentului, iar mâine (30 decembrie) şi poimâine (31 decembrie), „premiantele din toate timpurile“ (locurile 1-6).

Pentru români, Revelioanele de pe vremea lui Ceaușescu reprezentau singura noapte din an în care televizorul își găsea o utilitate (maximă). Nu exista ghinion mai mare decât să ți se defecteze televizorul alb-negru (cu lămpi sau cu circuite integrate)  taman în ultima zi a anului, înaintea programului special de Revelion.

Pentru că, dacă o „Noapte dintre ani” fără friptură, salată de boeuf, sarmale, piftie, cozonaci, șampanie Zarea și alte minunății se mai pomenise, Revelion fără divertisment, adică fără Toma Caragiu, Puiu Călinescu, Dem Rădulescu, Stela și Arsinel, Jean Constantin, Mitică Popescu, Amza Pellea, Octavian Cotescu (și mulți, mulți alții) nici că se mai aflase vreodată.

Topul reflectă gusturile redactorilor de la Ziarul Metropolis. Vă invităm şi pe dumneavoastră să faceţi topuri alternative, pentru a ne aminti împreună de marile momente de umor care au făcut totul mai suportabil. Imaginile fac parte din arhiva TVR.

Locul 10

Mitică Popescu și Florin Zamfirescu – „Danga Langa“,  de Octavian Sava, 1988

Locul 9

Amza Pellea – „Nea Mărin, Momente“, 1978

Pentru punerea pe picioare a acestor megaspectacole naționale lucrau armate întregi de oameni.

Citiţi şi: Top 10 scheciuri celebre. Toma Caragiu şi Mircea Diaconu, pe primul loc

Artiștii erau aleși pe sprânceană și repetițiile durau săptămâni și luni de zile. Autoritățile închideau câte un ochi pe 31 decembrie și îi permiteau poporului să se distreze un pic, să râdă și să mânânce (care ce găsește /apucă).

Locul 8

Florin Piersic – „Castravetele”, adaptare de Octavian Sava, după I. L. Caragiale, 1987

Locul 7

Horațiu Mălăele – „Calcule după petrecere“, de Dan Mihăescu, 1990

Cum era și firesc, anii și zăpezile au trecut, dictatorul a fost îngropat la doi metri sub pământ, la fel cum s-a întâmplat și cu „șopârlițele”, cu umorul și cu divertismentul de calitate.

Revelioanele din fața micilor ecrane au devenit încet-încet, Vanghelioane sau ieșiri în Piețe, după trendul occidental, în timp ce maneliștii și artiștii de mucava au inundat / imundat televizoarele prăfuite ale telespectatorilor.

Foto cu Amza Pellea (Top 10 scheciuri celebre) – Cinemagia

27
/10
/22

În cele 4 zile de festival au fost peste 300 de oameni în public, în cele 3 locații: la Cinema Victoria, Faber și Facultatea de Arte și Design. Festivalul a fost deschis cu “Pentru minte tu ești Ceaușescu“, în regia lui Sebastian Mihăilescu, care a avut asociat și primul Q&A al festivalului, și s-a încheiat la Faber, cu proiecția filmului „Alb pe Alb”, în regia lui Viera Čákanyová.

26
/10
/22

În luna noiembrie, la History Channel puteţi urmări un documentar despre istoria Colosseumului (cea mai celebră arenă din toate timpurile), cum este viața trăită în munți, ce știa omenirea în antichitate despre extratereștrii și cum s-au păstrat până astăzi legendele faraonilor.

25
/10
/22

După un turneu sold out al echipei în mai multe orașe din țară, filmul Capra cu Trei Iezi intră oficial în cinematografe pe 28 octombrie, în weekendul de Halloween. Bazat pe povestea lui Ion Creangă, filmul a fost primit de public cu surprindere și nostalgie: scenariul respectă basmul lui Creangă, care este, în fond, o poveste de groază, nu neapărat una de adormit copiii. În rolurile principale joacă Maia Morgenstern și Marius Bodochi, iar regia este semnată de Victor Canache.

21
/10
/22

Duminică, 23 octobrie, de la 18.30, la Cinema Astra va avea loc proiecția filmului documentar dedicat Brașovului, realizat de tinerii care au participat la cursurile „Be-Brașov: retrocedarea emoțiilor I memoria orașului”. Participanții la eveniment vor asista și la o reprezentație de tip teatru verbatim și la o expoziție cu fotografii din Brașov.

20
/10
/22

„Oameni de treabă” / „Men of Deeds”, noul film al regizorului Paul Negoescu, cu Iulian Postelnicu, Vasile Muraru, Anghel Damian și Crina Semciuc în distribuție, va avea o avanpremieră specială în cadrul Les Films de Cannes à Bucarest, sâmbătă, 22 octombrie.

19
/10
/22

CRONICĂ DE FILM După câteva încercări nereuşite de-a lungul anilor de-a face un horror românesc inspirat din literatură sau folclor (de la moroi la vampiri), iată în sfârşit un film căruia nu îi este ruşine să scoată capul în lume - „Capra cu trei iezi”, un debut independent realizat de Victor Canache, care acum câţiva ani lansa şi un scurtmetraj cu acelaşi titlu.