Tot ce a fost
https://www.ziarulmetropolis.ro/tot-ce-a-fost/

În marginea cărţii „Tot ce este”, de James Salter, publicată recent la editura Humanitas Fiction, în traducerea lui Radu Paraschivescu.

Un articol de Andrei Crăciun|25 noiembrie 2019

Romanul „Tot ce este” a primit atâtea elogii, încât m-am trezit înspăimântat în fața lui. Oriunde deschideai internetul găseai lucruri bune despre această carte. Am devenit brusc sceptic.

Nici Richard Ford nu mai prididea cu epitetele mari: romanul era grozav, autorul ei era, cu fiecare propoziție, Maestrul.

Cum am o veche reticență să vizitez pomii lăudați, probabil că aș fi ocolit-o. N-am ocolit-o, însă, și bine am făcut.

Probabil că, iată, va trebui să învăț să trăiesc și în această lume în care marketingul de carte e la fel de important cum e cartea însăși.

Nu-l citisem pe Salter înainte, cum n-am citit mulți alți mari autori americani din a doua jumătate a secolului XX și începutul secolului XXI, unii scandalos de celebri și chiar buni.

Nu mă justific, constat: nu acesta e genul meu de literatură, întâmplări din viața unor indivizi umani bogați din New York City, care își cumpără case de o sută de mii de dolari cum îmi cumpăr eu pungi cu covrigei de Buzău, dramele lor, singurătatea lor, iubirile lor – lucrurile astea nu reușesc de obicei să îmi spună chiar nimic, oricât de bine construite ar fi dialogurile și oricât de întortochiată ar fi intriga.

Pur și simplu, nu e locul meu în aceste povești, pe care le găsesc superficiale, chiar și când sunt scrise sclipitor. Le sunt străin, îmi sunt străine, nu e nicio tragedie.

Cartea Tot ce este nu diferă în mod fundamental de la acest tipar. Ea ne spune povestea lui Philip Bowman, un om care lucrează în industria cărților, înspre amurgul ei. Bowman merge la război, se întoarce de la război, e crescut de o mamă singură, devine editor de cărți, deși ar fi vrut să fie jurnalist, se căsătorește, divorțează, trăiește ani de triumfuri erotice și tot așa. Dar mereu pare să fie ceva care îi scapă printre degete – viața însăși.

Și aici ajung unde am vrut să vă aduc: domnul Salter a scris o carte despre trecerea timpului, despre ce rămâne și ce se pierde în trecerea timpului. E cea mai întâlnită poveste din istoria literaturii – viața unui om în trecerea timpului.

Pare și cea mai simplă, însă ce reușește Salter nu e simplu deloc: rescrie Ecleziastul, fără să devină exagerat sau, mai rău, trist.
Domnul Salter ne arată că tot ce este (toate câte sunt sub soare, la fel cum toate câte au fost și vor mai fi sub soare) ajunge deșertăciune, vânare de vânt, chiar și atunci când inima se bucură și omul e om și își lasă inima să se bucure în zilele sale bune pe pământ.

Domnul Salter își scrie foarte bine romanul, dar nu ca literatură (fie ea și excelentă) aș descrie exercițiul său.

„Tot ce este” are frumusețea unei demonstrații matematice – demonstrația că omul nu poate ieși niciodată dintre granițele Ecleziastului, chiar dacă pe pământ poate să ajungă, când și când, până la Ezra Pound sau Maria Theresa Walter, muza de acum o sută de ani a lui Pablo Picasso.

23
/10
/15

Săptămâna viitoare, în capitală debutează o nouă ediţie a celui mai important târg de carte cu discount din România: KILIPIRIM. Evenimentul va avea loc din nou la Unirea Shopping Center, etajul 2, Aripa Călăraşi, în perioada 28 octombrie – 1 noiembrie, zilnic între 10.00 şi 21.30, intrarea fiind liberă.

22
/10
/15

Şi în această a 25-a ediţie FNT, un accent deosebit va fi îndreptat spre cartea tipărită, cartea – văzută ca valoare, fie că e vorba de literatură sau carte de teatru ori studiu ştiinţific. Astfel, Festivalul Naţional de Teatru continuă, pe parcursul celor zece zile de desfăşurare, să transforme semnalul editorial în eveniment public, propunând un număr de 16 lansări de carte.

20
/10
/15

Săptămâna acesta debutează cea de a IV-a ediție a Festivalului Internațional de Literatură de la Timișoara (FILTM), un proiect internațional dedicat literaturii, cu focus pe zona Europei Centrale și de Sud-Est. Sub sloganul „La Vest de Est / La Est de Vest”, peste 20 de evenimente vor avea loc în orașul de pe Bega în perioada 21-23 octombrie: lecturi publice, dezbateri, întâlniri ale scriitorilor invitați cu elevii de la cele mai importante licee din Timișoara, conferințe la Universitatea de Vest.

18
/10
/15

Luni, 19 octombrie, de la ora 18.00, la Cinema Studio (Bd. Magheru 29) din Bucureşti, în cadrul celei de-a X-a ediţii a Zilelor Filmului German, va avea loc premiera filmului documentar Le beau danger, regizat de René Frölke, şi dedicat prozatorului şi eseistului român Norman Manea cu ocazia împlinirii vîrstei de 75 de ani.

14
/10
/15

„4 A.M. Cantosuri domestice” este o plachetă de versuri de Radu Vancu. 4 A.M. este cea mai grea oră dintr-o noapte. Puțini reușesc să o depășească. Încă și mai puțini dintre supraviețuitori sunt poeți.

14
/10
/15

Lucian Dan Teodorovici a obţinut Premiul special al cititorilor „Natalia Gorbaniewska”, în cadrul prestigiosului Premiul Literar al Europei Centrale ANGELUS, Polonia, ediţia 2015, pentru romanul Matei Brunul (Polirom, 2011, 2014, disponibil şi în ediţie digitală).

13
/10
/15

În luna noiembrie a acestui an, la București va avea loc o manifestare de amploare, respectiv ”Zilele Culturii Ruse”, aflată deja la a V-a ediție. Sub moto-ul ”Haideți să (re)descoperim Rusia împreună”, Centrul Rus, care, totodată, îşi serbează 90 de ani de existenţă, îi invită pe bucureşteni la o călătorie-circuit prin cultura Rusiei.

09
/10
/15

Volumul "Timp second hand. Sfârşitul omului roşu", scris de Svetlana Aleksievici, laureată a premiului Nobel pentru literatură pe 2015, este în curs de publicare la editura Humanitas, în traducerea din limba rusă a Luanei Schidu.

08
/10
/15

Scriitoarea şi jurnalista belarusă Svetlana Alexievich a primit premiul Nobel pentru literatură pe 2015, "pentru scrierile sale polifonice, un monument dedicat suferinţei şi curajului în zilele noastre", potrivit motivaţiei Comitetului Nobel.

04
/10
/15

Vă era dor de glumele lui Jerry Seinfeld? Acum le puteți găsi și în varianta scrisă, în volumul „Seinfeld. Pe limba mea”, apărut la Editura Allfa.

02
/10
/15

Marți, 6 octombrie, de la 19:00, Revista de Povestiri organizează la Cărturești Verona a patra întâlnire a clubului de lectură Pop-up Stories, care are în centru romanul „Deadline”, de Adina Rosetti. Invitații care vor discuta despre experiențele lor legate de temele cărții sunt Cristina Ion și Bülent Duagi.