Charlie Chaplin – curiozități esențiale
https://www.ziarulmetropolis.ro/tot-ce-ati-vrut-sa-stiti-despre-charlie-chaplin-dar-v-a-fost-teama-sa-intrebati/

Născut la Londra în urmă cu 125 de ani, pe 16 aprilie 1889, Charles (Charlie) Spencer Chaplin a fost fiul lui Hannah şi al lui Charles Chaplin. Mama sa, actriţă măruntă, era mai mereu prin spitale, din cauza problemelor psihice, iar tatăl, cântăreţ, şi-a părăsit familia şi a murit din cauza alcoolismului.

Un articol de Petre Ivan|17 aprilie 2018

Charlie Chaplin debuta cu filmul „Making a Living“ (13 minute). Câteva zile mai târziu apărea şi celebrul său personaj, Vagabondul (The Tramp), odată cu lansarea peliculei „Kid Auto Races at Venice“ (11 minute).

– A fost nevoit să abandoneze şcoala şi a început să joace în spectacole de vodevil de la vârsta de zece ani.

– În anii ’20,  era cel mai cunoscut om din lume.

– În 1916, la doi ani de la debutul în film, câştiga 10.000 de dolari pe săptămâna, devenind cel mai bine plătit actor din lume, la vremea respectivă.

– Printre admiratorii săi celebri s-au numărat George Bernard Shaw, Marcel Proust, Sigmund Freud şi Albert Einstein, iar generaţia beatnicilor l-a considerat un idol.

– Răutăcioşii spuneau despre el că este „un pericol pentru minore“. Poate şi pentru faptul că a avut patru neveste. Astfel, la 29 de ani s-a căsătorit pentru prima oară. Soţia sa, Mildred Harris, avea… 16 ani; la 35 de ani s-a căsătorit din nou. Soţia sa, Lita Grey, avea doar… 16 ani; la 54 de ani, a patra soţie (sărim peste bătrânica Paulette Goddard, 25 de ani), Oona O’Neill – fiica dramaturgului Eugene O’Neill – avea 18 ani. Oona i-a dăruit 8 copii.

– Din cauza suspiciunilor care planau asupra sa, în legătură cu simpatiile comuniste, J. Edgar Hoover, directorul FBI, i-a întocmit un dosar de peste 2.000 de pagini.

– În 1952, după ce i-a fost revocată permisiunea de a intra în SUA, s-a stabilit, împreună cu ultima sa soţie şi copiii în Elveţia. A revenit în SUA 20 de ani mai târziu, pentru a-şi ridica Oscarul onorific.

– La doar două luni după ce a murit, trupul său a fost furat din cimitirul elveţian unde fusese îngropat, iar hoţii i-au cerut văduvei o răscumpărare de 600.000 de dolari.

Foto cu Charlie Chaplin – wikipedia

19
/10
/22

Unsul magilor, Black Adam (pseudonimul modern al lui Teth-Adam), spune povestea anti-eroului forțat de împrejurări să ajute câțiva pământeni. Mânat de răzbunare și ură, Black Adam este extrem de eficient în lupta cu opresorii Kahndaq-ului, spre disperarea super-eroilor din Justice Society.

19
/10
/22

După succesul ediţiei precedente cu 88 de minute cu Victor Rebengiuc, o gală care-şi propunea să aniverseze un artist legendar printr-o discuţie intimă şi pasionantă despre ale vieţii şi ale artei, acum spectatorii vor avea ocazia să o întâlnească pe actrița Tora Vasilescu.

18
/10
/22

49 de proiecții de film, 3 piese de teatru, 3 dezbateri și un total de peste 2.600 de spectatori, dintre care 18% copii. Acesta este bilanțul primei luni de funcționare constantă la Cinema Victoria Timișoara, primul dintre cinematografele tradiționale ale orașului care s-a redeschis după o renovare completă.

10
/10
/22

CRONICĂ DE FILM Cum poate un film ca „Athena” (de Romain Gavras), îndoielnic atât din punct de vedere etic, cât şi estetic, să fie inclus în competiţia unui festival precum cel de la Veneţia?

09
/10
/22

La ediția a X-a a festivalului internațional de film fantastic Dracula vor avea loc o serie de evenimente speciale, menite să celebreze ediția aniversară a festivalului de la Brașov. Oaspeți de seamă din Spania, Italia, Finlanda și România vor întâlni publicul iubitor de fantasy & horror, într-o serie de evenimente speciale care se vor desfășura pe parcursul celor 5 zile de festival.

04
/10
/22

Clasicul film "Manasse" (1925), de Jean Mihail, poate fi redescoperit acum în versiune restaurată 4k, ceea ce înseamnă că imaginea are un aspect cât mai apropiat de cel al peliculei originale. Filmul poate fi văzut la Cinemateca Eforie.