„Touching”, prima expoziție de fotografie de teatru vernisată în spațiu virtual 3D
https://www.ziarulmetropolis.ro/touching-prima-expozitie-de-fotografie-de-teatru-vernisata-in-spatiu-virtual-3d/

Pe 6 mai, de la ora 19:11, va avea loc vernisajul expoziţiei de fotografie de teatru „Touching”, cu imagini realizate de Florin Ghioca, fotograful oficial al Teatrului Naţional „I.L.Caragiale” din Bucureşti.

Un articol de Liliana Matei|5 mai 2020

Întrucât perioada pe care o traversăm impune restricții de circulație și de mișcare în spații publice, vernisajul va avea loc într-o galerie de artă virtuală 3D găzduită la Berlin, care va putea fi vizitată la fel ca orice altă galerie, doar că de acasă, din fața calculatorului, de pe tabletă sau chiar de pe telefon.

În vreme de pandemie COVID-19, contactele directe dintre oameni sunt tot mai rare, chiar de evitat. Distanțarea socială este impusă, iar izolarea face imposibilă apropierea firească dintre noi. Ne lipsesc îmbrățișările prietenilor, mângâierile părinților sau ale bunicilor, un sărut sau chiar și o strângere de mână fără griji.

„Touching” este titlul expoziției de fotografie de teatru care își propune să readucă aceste gesturi la normal. Publicul este invitat să pășească în lumea unei galerii de artă din izolarea de acasă, să simtă căldura unui gest de afecțiune, pe care actorii Teatrului Național din București îl redau atât de firesc și de natural.

„Am selecționat aproape 40 de fotografii din peste 20 de spectacole ale celui mai mare teatru din România pentru a le readuce aminte oamenilor cât de importante sunt aceste gesturi pe care uneori le trecem mult prea ușor cu vederea. Și pentru că și mie îmi este dor de ele, așa cum îmi e dor și de teatru”, precizează fotograful și jurnalistul Florin Ghioca.

În fotografiile expoziției „Touching” se regăsesc asemenea gesturi, unele de afecțiune tandră, altele de adevărată pasiune, sau chiar de tensiune intensă între personaje. Actori consacrați, precum Victor Rebengiuc, Mariana Mihuț, Ion Caramitru, Marius Manole, Mihai Călin, Maia Morgenstern, Oana Pellea, Mircea Rusu, Răzvan Vasilescu, Tania Popa, Virginia Mirea, Istvan Teglas, Natalia Călin, Gavril Pătru, Marius Rizea, Richard Bovnoczki, Vitalie Bichir sau coregraful Gigi Căciuleanu, se regăsesc printre mai tinerii lor colegi, Lari Giorgescu, Eduard Adam, Raluca Aprodu, Alexandra Sălceanu, Vlad Logigan, Florentina Țilea, George Piștereanu, Diana Sar, Ana Covalciuc, Ionuț Toader și mulți alții.

„Sunt actori foarte expresivi, iar gesturile lor de apropiere, într-o perioadă a distanțării, vin în contrapunct cu ceea ce ni se impune acum. Este și un strigăt virtual dacă vreți, o chemare la o viitoare apropiere între noi. Eu sper ca această expoziție să îi „atingă” pe cei care o vor vizita”, a mai adăugat fotograful Florin Ghioca.

Până pe 23 mai vor putea fi văzute în spațiul expozițional virtual imagini din spectacole impresionante, printre care „Furtuna”, „No Man’s Land” și „Neguțătorul din Veneția” (toate în regia lui Alexander Morfov), „Romeo și Julieta” (regia Yuri Kordonsky), „Pădurea spânzuraților” (regia Radu Afrim), „Livada de vișini” (regia David Doiashvili), „Butoiul cu pulbere”, „Class” și „Revizorul” (în regia lui Felix Alexa) și multe altele.

Vernisajul expoziției va avea loc inițial într-o transmisiune LIVE pe pagina de Facebook a fotografului Florin Ghioca (facebook.com/flghioca/), miercuri, 6 mai, de la ora 19.11. Expoziția va rămâne deschisă până pe 23 mai.

26
/04
/24

Centrul Național al Dansului București (CNDB) anunță programul de spectacole pentru luna mai. Unul dintre evenimentele importante ale lunii este premiera spectacolului de dans contemporan Memetics, în coregrafia lui Sergiu Diță, urmată de trei producții CNDB – BLOT, Bodies on The Line, Patosfera și de Miercurea Lejeră, un proiect care prezintă pe scenă idei unice și irepetabile într-o formă performativă.

25
/04
/24

Cea de-a treia ediție din România a competiției de pictură live Art Battle va avea loc pe 27 aprilie, la Palatul Bragadiru din București (Calea Rahovei nr. 147-153) aducând în fața publicului atât concursul contra cronometru care aduce publicul în fața procesului de creație, alături de re-LEAF, o ediție de "interior" a târgului de artă contemporană LEAF (Limited Edition Art Fair) eveniment organizat de Galeria Celula de Artă în parteneriat cu Săfițicuminți. Biletele pentru public sunt disponibile pe LiveTickets.

22
/04
/24

6 manageri și 30 de ghizi și muzeografi din toată țara au participat la Râșnov la două sesiuni de training pentru dezvoltarea abilităților de gestionare și management strategic al obiectivelor de patrimoniu istoric, documentarea istorică, interpretarea informațiilor, comunicarea și interacțiunea directă cu publicul vizitator.

18
/04
/24

Cea de-a XII-a ediție a Săptămânii Haferland, cel mai îndrăgit festival cultural și etnologic al sașilor din Transilvania și din diaspora, va avea loc în perioada 8-11 august 2024 sub înaltul patronaj al Alteței Sale Serenissime Prințul Philipp von und zu Liechtenstein și sub auspiciile Familiei Regale a României. Este pentru prima oară când Familia Regală a României acordă în mod oficial susținere organizării acestui eveniment cultural.

12
/04
/24

Asociația Interact Projects (Proiecte Interactive), în calitate de beneficiar, anunță începerea implementării proiectului Venus iese din retrograd, proiect co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național (AFCN).

11
/04
/24

Luna aprilie aduce în spațiile galeriei neconvenționale Celula de Artă patru noi vernisaje: pe 11 aprilie, la Art Safe (în incinta Combinatului Fondului Plastic, str. Băiculești nr. 29), expoziția artistului Beaver, Gray Area, pe 14 aprilie deschiderea sezonului Galeriei Verticale din incinta Random Space (str. Popa Petre nr. 21) cu expoziția Metal Poetry și un live performance de sculptură susținut de artista Cristina Dinu, pe 19 aprilie Locus Sigilli, a artistei Laura Sima, la Celula de Artă din Bd. Carol, nr. 53 și pe 27 aprilie expoziția de artă cu vânzare re-LEAF, la salonul permanent din Palatul Bragadiru, (Calea Rahovei nr. 147 – 153), un eveniment conex al competiției de pictură live Art Battle, care va avea loc în aceeași dată.

10
/04
/24

Asociația Entuziart, promotor activ al integrării sociale și culturale a persoanelor cu nevoi speciale, este mândră să anunțe lansarea proiectului "CU OCHII MINȚII". Această inițiativă de pionierat, ce se desfășoară în perioada martie - noiembrie 2024, urmărește să îmbogățească viețile persoanelor cu deficiențe de vedere prin art terapie, dans terapie, psihoterapie și activități expresiv-creative.