„Touching”, prima expoziție de fotografie de teatru vernisată în spațiu virtual 3D
https://www.ziarulmetropolis.ro/touching-prima-expozitie-de-fotografie-de-teatru-vernisata-in-spatiu-virtual-3d/

Pe 6 mai, de la ora 19:11, va avea loc vernisajul expoziţiei de fotografie de teatru „Touching”, cu imagini realizate de Florin Ghioca, fotograful oficial al Teatrului Naţional „I.L.Caragiale” din Bucureşti.

Un articol de Liliana Matei|5 mai 2020

Întrucât perioada pe care o traversăm impune restricții de circulație și de mișcare în spații publice, vernisajul va avea loc într-o galerie de artă virtuală 3D găzduită la Berlin, care va putea fi vizitată la fel ca orice altă galerie, doar că de acasă, din fața calculatorului, de pe tabletă sau chiar de pe telefon.

În vreme de pandemie COVID-19, contactele directe dintre oameni sunt tot mai rare, chiar de evitat. Distanțarea socială este impusă, iar izolarea face imposibilă apropierea firească dintre noi. Ne lipsesc îmbrățișările prietenilor, mângâierile părinților sau ale bunicilor, un sărut sau chiar și o strângere de mână fără griji.

„Touching” este titlul expoziției de fotografie de teatru care își propune să readucă aceste gesturi la normal. Publicul este invitat să pășească în lumea unei galerii de artă din izolarea de acasă, să simtă căldura unui gest de afecțiune, pe care actorii Teatrului Național din București îl redau atât de firesc și de natural.

„Am selecționat aproape 40 de fotografii din peste 20 de spectacole ale celui mai mare teatru din România pentru a le readuce aminte oamenilor cât de importante sunt aceste gesturi pe care uneori le trecem mult prea ușor cu vederea. Și pentru că și mie îmi este dor de ele, așa cum îmi e dor și de teatru”, precizează fotograful și jurnalistul Florin Ghioca.

În fotografiile expoziției „Touching” se regăsesc asemenea gesturi, unele de afecțiune tandră, altele de adevărată pasiune, sau chiar de tensiune intensă între personaje. Actori consacrați, precum Victor Rebengiuc, Mariana Mihuț, Ion Caramitru, Marius Manole, Mihai Călin, Maia Morgenstern, Oana Pellea, Mircea Rusu, Răzvan Vasilescu, Tania Popa, Virginia Mirea, Istvan Teglas, Natalia Călin, Gavril Pătru, Marius Rizea, Richard Bovnoczki, Vitalie Bichir sau coregraful Gigi Căciuleanu, se regăsesc printre mai tinerii lor colegi, Lari Giorgescu, Eduard Adam, Raluca Aprodu, Alexandra Sălceanu, Vlad Logigan, Florentina Țilea, George Piștereanu, Diana Sar, Ana Covalciuc, Ionuț Toader și mulți alții.

„Sunt actori foarte expresivi, iar gesturile lor de apropiere, într-o perioadă a distanțării, vin în contrapunct cu ceea ce ni se impune acum. Este și un strigăt virtual dacă vreți, o chemare la o viitoare apropiere între noi. Eu sper ca această expoziție să îi „atingă” pe cei care o vor vizita”, a mai adăugat fotograful Florin Ghioca.

Până pe 23 mai vor putea fi văzute în spațiul expozițional virtual imagini din spectacole impresionante, printre care „Furtuna”, „No Man’s Land” și „Neguțătorul din Veneția” (toate în regia lui Alexander Morfov), „Romeo și Julieta” (regia Yuri Kordonsky), „Pădurea spânzuraților” (regia Radu Afrim), „Livada de vișini” (regia David Doiashvili), „Butoiul cu pulbere”, „Class” și „Revizorul” (în regia lui Felix Alexa) și multe altele.

Vernisajul expoziției va avea loc inițial într-o transmisiune LIVE pe pagina de Facebook a fotografului Florin Ghioca (facebook.com/flghioca/), miercuri, 6 mai, de la ora 19.11. Expoziția va rămâne deschisă până pe 23 mai.

29
/09
/22

Între 30 septembrie și 2 octombrie, în cadrul Nopții Albe a Galeriilor, va putea fi vizitată în sala Auditorium (nivel -1) a MARe/Muzeul de Artă Recentă (B-dul Primăverii nr. 15, București) LIVE, instalația de artă video realizată de artistul vizual Alex Manea (n. 1988), care combină cele două mari pasiuni ale acestuia: arta vizuala și filmele.

29
/09
/22

Muzeul-Atelier Școala de la Piscu, un proiect care valorifică inteligent patrimoniul local, inițiat de Virgil Scripcariu (sculptor) și Adriana Scripcariu (istoric de artă), se află printre câștigătorii premiilor European Heritage Awards / Europa Nostra Awards 2022, cele mai de seamă distincții pentru profesioniștii patrimoniului cultural european, în cadrul secțiunii „Educație, Formare și Meșteșug”.

23
/09
/22

Pe 25 septembrie și pe 1 și 2 octombrie, de la ora 19:00, NO RA – Femininul norilor revine la Muzeul Național al Literaturii Române (str. Nicolae Crețulescu nr. 8). Spectacolul, o instalație performativă inspirată din romanul cu puternice accente biografice ”Hipodrom” de Nora Iuga, prezintă în fața spectatorilor viața încercată, dar plină de lumină a uneia dintre cele mai iubite și apreciate autoare contemporane române: Nora Iuga.

23
/09
/22

The Future Lab este un proiect lansat de rețeaua Centrelor Cehe cu ocazia președinției Cehiei a UE în a doua jumătate a anului 2022. La București, programul va consta în 4 evenimente care abordează sustenabilitatea din diferite perspective - știință și greenwashing, design și inovare, comunități, infrastructură urbană și alimentație.

22
/09
/22

Romanian Jewelry Week 3.0 sărbătorește bijuteria contemporană între 5 și 9 octombrie cu expoziții, conferințe, workshop-uri de bijuterie și târguri și peste 190 de designeri români și internaționali care vor expune mii de creații de bijuterie. Ca în fiecare an, Romanian Jewelry Week oferă posibilitatea pasionaților de bijuterie să cumpere piesele preferate în cadrul Târgului de bijuterie ROJW 3.0 între 8 și 9 octombrie la Biblioteca Națională.

21
/09
/22

În perioada 26 septembrie – 14 octombrie 2022, Institutul Cultural Român de la Paris organizează expoziția „INTROSPECȚII/INTROSPECTIONS” a artiștilor români Suzana Fântânariu (pictură, grafică, instalații), Anca Szönyi Thomas (fotografie, mixed media) și Dorin Crețu (pictură, fotografie digitală). Curatori sunt Ludwig Otte și Anca Szönyi Thomas.

21
/09
/22

Pentru trei zile, 23-25 septembrie 2022, Asociația CRIES a pregătit un spațiu pentru o varietate de experiențe în ritm „la pas" și un program ce oferă multiple perspective despre legăturile dintre hrană, cultură și consum durabil, dorind să inspire comunitatea locală și să se lase inspirați de toate experiențele și acțiunile care ne permit să încetinim ritmul de consumare a resurselor noastre și ale planetei.

20
/09
/22

Goethe-Institut București este în căutare de minți creative pentru dezvoltarea unor jocuri video autentice, relevante din punct de vedere social. În acest scop, organizează un game jam inedit de 48 de ore hibrid, între 7 și 9 octombrie 2022. Dezvoltarea jocului se va desfăşura online iar cei din Bucureşti pot participa la evenimentul de deschidere la sediul Goethe-Institut.