Trei filme nominalizate la Premiile César, în curând în cinematografe
https://www.ziarulmetropolis.ro/trei-filme-nominalizate-la-premiile-cesar-in-curand-in-cinematografe/

Academia de Artă şi Tehnică Cinematografică a anunţat marţi nominalizările pentru Premiile César 2016, eveniment care va avea loc pe 26 februarie la Théâtre du Châtelet din Paris.

Un articol de Liliana Matei|31 ianuarie 2016

Independenţa Film are şase pelicule pe lista de nominalizări. Două dintre ele au rulat deja anul trecut în cinematografe, „Dheepan” şi „Le Tout Nouveau Testament”. „Youth” rulează chiar în această perioadă, iar alte trei vor rula în curând: „La Tête haute”, din 12 februarie, „La loi du marché”, din 26 februarie și „Trois souvenirs de ma jeunesse”, care a acumulat nu mai puţin de 11 nominalizări, din 6 mai.

Cel de-al şaptelea film al lui Sorrentino, „Tinereţe/ Youth”, cu Michael Caine, Harvey Keitel, Rachel Weisz, Jane Fonda, în care joacă și actriţa româncă Mădălina Ghenea, a avut premiera la Festivalul de Film de la Cannes. Drama spune povestea lui Fred şi Mick, doi vechi prieteni, octogenari, care se bucură de vacanţă într-un hotel de la poalele Alpilor. Filmul are în centrul său povestea unui dirijor retras din activitate, interpretat de Michael Caine, care meditează asupra dificultăţilor vârstei a treia, în timp ce petrece o vacanţă într-o staţiune de lux din Elveţia, alături de un bun prieten al său, interpretat de Harvey Keitel.

Pe lângă „Youth”, la categoria „cel mai bun film străin” a premiilor César din acest an au mai fost nominalizate peliculele „Son of Saul”, debutul în lungmetraj al regizorului maghiar László Nemes, „Omul Pasăre sau Virtutea nesperată a ignoranţei/ Birdman”, de Alejandro González Iñárritu, „Je suis mort mais j’ai des amis”, de Guillaume Malandrin şi Stéphane Malandrin, „Mama mea/ Mia madre”, de Nanni Moretti, „Taxi Téhéran”, de Jafar Panahi, şi „Le Tout Nouveau Testament”, de Jaco van Dormael.

La categoria „cel mai bun film” a premiilor César au fost nominalizate lungmetrajele „Dheepan”, de Jacques Audiard, recompensat în 2015 la Festivalul de Film de la Cannes cu trofeul Palme d’Or, „Fatima”, de Philippe Faucon, „Mustang”, de Deniz Gamze Ergüven, „La loi du marché”, de Stéphane Brizé, „Marguerite”, de Xavier Giannoli, „Mon Roi”, de Maïwenn, „La Tête haute”, de Emmanuelle Bercot, şi „Trois souvenirs de ma jeunesse”, de Arnaud Desplechin.

Nominalizările la premiul César pentru „cea mai bună actriţă” sunt Catherine Deneuve („La Tête haute”), Isabelle Huppert („Valley of Love”) şi Catherine Frot („Marguerite”), Loubna Abidar („Much Loved”), Emmanuelle Bercot („Mon roi”), Cécile de France („La Belle saison”) şi Soria Zeroual („Fatima”).

La categoria „cel mai bun actor” au fost nominalizaţi Gérard Depardieu („Valley of Love”), Vincent Lindon („La loi du marché”), Fabrice Luchini („L’Hermine”), Jean-Pierre Bacri („La vie très privée de monsieur Sim”), Vincent Cassel („Mon roi”), François Damiens („Les Cowboys”) şi Antonythasan Jesuthasan („Dheepan”).

La categoria „cel mai bun regizor”, nominalizările sunt: Jacques Audiard („Dheepan”), Stéphane Brizé („La loi du marché”), Xavier Giannoli („Marguerite”), Maïwenn („Mon roi”), Arnaud Desplechin („Trois souvenirs de ma jeunesse), Emmanuelle Bercot („La Tête haute”) şi Deniz Gamze Ergüven („Mustang”).

La gala care va avea loc pe 26 februarie, actorul american Michael Douglas va fi recompensat cu un trofeu pentru întreaga carieră.

FOTO: Imagine din filmul „La Tête haute”

27
/10
/22

În cele 4 zile de festival au fost peste 300 de oameni în public, în cele 3 locații: la Cinema Victoria, Faber și Facultatea de Arte și Design. Festivalul a fost deschis cu “Pentru minte tu ești Ceaușescu“, în regia lui Sebastian Mihăilescu, care a avut asociat și primul Q&A al festivalului, și s-a încheiat la Faber, cu proiecția filmului „Alb pe Alb”, în regia lui Viera Čákanyová.

26
/10
/22

În luna noiembrie, la History Channel puteţi urmări un documentar despre istoria Colosseumului (cea mai celebră arenă din toate timpurile), cum este viața trăită în munți, ce știa omenirea în antichitate despre extratereștrii și cum s-au păstrat până astăzi legendele faraonilor.

25
/10
/22

După un turneu sold out al echipei în mai multe orașe din țară, filmul Capra cu Trei Iezi intră oficial în cinematografe pe 28 octombrie, în weekendul de Halloween. Bazat pe povestea lui Ion Creangă, filmul a fost primit de public cu surprindere și nostalgie: scenariul respectă basmul lui Creangă, care este, în fond, o poveste de groază, nu neapărat una de adormit copiii. În rolurile principale joacă Maia Morgenstern și Marius Bodochi, iar regia este semnată de Victor Canache.

21
/10
/22

Duminică, 23 octobrie, de la 18.30, la Cinema Astra va avea loc proiecția filmului documentar dedicat Brașovului, realizat de tinerii care au participat la cursurile „Be-Brașov: retrocedarea emoțiilor I memoria orașului”. Participanții la eveniment vor asista și la o reprezentație de tip teatru verbatim și la o expoziție cu fotografii din Brașov.

20
/10
/22

„Oameni de treabă” / „Men of Deeds”, noul film al regizorului Paul Negoescu, cu Iulian Postelnicu, Vasile Muraru, Anghel Damian și Crina Semciuc în distribuție, va avea o avanpremieră specială în cadrul Les Films de Cannes à Bucarest, sâmbătă, 22 octombrie.

19
/10
/22

CRONICĂ DE FILM După câteva încercări nereuşite de-a lungul anilor de-a face un horror românesc inspirat din literatură sau folclor (de la moroi la vampiri), iată în sfârşit un film căruia nu îi este ruşine să scoată capul în lume - „Capra cu trei iezi”, un debut independent realizat de Victor Canache, care acum câţiva ani lansa şi un scurtmetraj cu acelaşi titlu.