Trei filme nominalizate la Premiile César, în curând în cinematografe
https://www.ziarulmetropolis.ro/trei-filme-nominalizate-la-premiile-cesar-in-curand-in-cinematografe/

Academia de Artă şi Tehnică Cinematografică a anunţat marţi nominalizările pentru Premiile César 2016, eveniment care va avea loc pe 26 februarie la Théâtre du Châtelet din Paris.

Un articol de Liliana Matei|31 ianuarie 2016

Independenţa Film are şase pelicule pe lista de nominalizări. Două dintre ele au rulat deja anul trecut în cinematografe, „Dheepan” şi „Le Tout Nouveau Testament”. „Youth” rulează chiar în această perioadă, iar alte trei vor rula în curând: „La Tête haute”, din 12 februarie, „La loi du marché”, din 26 februarie și „Trois souvenirs de ma jeunesse”, care a acumulat nu mai puţin de 11 nominalizări, din 6 mai.

Cel de-al şaptelea film al lui Sorrentino, „Tinereţe/ Youth”, cu Michael Caine, Harvey Keitel, Rachel Weisz, Jane Fonda, în care joacă și actriţa româncă Mădălina Ghenea, a avut premiera la Festivalul de Film de la Cannes. Drama spune povestea lui Fred şi Mick, doi vechi prieteni, octogenari, care se bucură de vacanţă într-un hotel de la poalele Alpilor. Filmul are în centrul său povestea unui dirijor retras din activitate, interpretat de Michael Caine, care meditează asupra dificultăţilor vârstei a treia, în timp ce petrece o vacanţă într-o staţiune de lux din Elveţia, alături de un bun prieten al său, interpretat de Harvey Keitel.

Pe lângă „Youth”, la categoria „cel mai bun film străin” a premiilor César din acest an au mai fost nominalizate peliculele „Son of Saul”, debutul în lungmetraj al regizorului maghiar László Nemes, „Omul Pasăre sau Virtutea nesperată a ignoranţei/ Birdman”, de Alejandro González Iñárritu, „Je suis mort mais j’ai des amis”, de Guillaume Malandrin şi Stéphane Malandrin, „Mama mea/ Mia madre”, de Nanni Moretti, „Taxi Téhéran”, de Jafar Panahi, şi „Le Tout Nouveau Testament”, de Jaco van Dormael.

La categoria „cel mai bun film” a premiilor César au fost nominalizate lungmetrajele „Dheepan”, de Jacques Audiard, recompensat în 2015 la Festivalul de Film de la Cannes cu trofeul Palme d’Or, „Fatima”, de Philippe Faucon, „Mustang”, de Deniz Gamze Ergüven, „La loi du marché”, de Stéphane Brizé, „Marguerite”, de Xavier Giannoli, „Mon Roi”, de Maïwenn, „La Tête haute”, de Emmanuelle Bercot, şi „Trois souvenirs de ma jeunesse”, de Arnaud Desplechin.

Nominalizările la premiul César pentru „cea mai bună actriţă” sunt Catherine Deneuve („La Tête haute”), Isabelle Huppert („Valley of Love”) şi Catherine Frot („Marguerite”), Loubna Abidar („Much Loved”), Emmanuelle Bercot („Mon roi”), Cécile de France („La Belle saison”) şi Soria Zeroual („Fatima”).

La categoria „cel mai bun actor” au fost nominalizaţi Gérard Depardieu („Valley of Love”), Vincent Lindon („La loi du marché”), Fabrice Luchini („L’Hermine”), Jean-Pierre Bacri („La vie très privée de monsieur Sim”), Vincent Cassel („Mon roi”), François Damiens („Les Cowboys”) şi Antonythasan Jesuthasan („Dheepan”).

La categoria „cel mai bun regizor”, nominalizările sunt: Jacques Audiard („Dheepan”), Stéphane Brizé („La loi du marché”), Xavier Giannoli („Marguerite”), Maïwenn („Mon roi”), Arnaud Desplechin („Trois souvenirs de ma jeunesse), Emmanuelle Bercot („La Tête haute”) şi Deniz Gamze Ergüven („Mustang”).

La gala care va avea loc pe 26 februarie, actorul american Michael Douglas va fi recompensat cu un trofeu pentru întreaga carieră.

FOTO: Imagine din filmul „La Tête haute”

20
/06
/22

Poate cel mai bun film nou văzut în primele trei zile de TIFF e "Rimini" (2022), realizat de austriacul Ulrich Seidl - portretul sarcastic al Europei prin povestea unui cântăreţ austriac eşuat care performează pentru pensionari în hoteluri semi-pustii din celebra staţiune italiană care dă titlul.

18
/06
/22

Cluj-Napoca e, zilele astea, orașul ideal. După cum ar spune un clasic în viață: „pentru că… din seria filmelor“. Pentru că… TIFF și pentru că… festival. Mare. Frumos. Prietenos. Aventuros. Și alte cuvinte care se termină la fel de spectaculos – spumos, delicios, tiffelicious.

10
/06
/22

Jocurile, atelierele și distracția în aer liber se întorc la cea de-a 21-a ediție a Festivalului Internațional de Film Transilvania, într-un program extins, dedicat copiilor și părinților prezenți la Cluj-Napoca între 18 și 26 iunie.

09
/06
/22

În lunile iunie și iulie, Institutul Cervantes din București și Happy Cinema propun publicului interesat de artă o serie de proiecții de filme documentare având ca subiect diverse figuri iconice ale artei spaniole contemporane: Salvador Dalí, Generația Buñuel, Dalí, Picasso, Muzeul Prado, Remedios Varo, Antonio López. Proiecțiile vor avea loc în Sala Auditorium a Institutului Cervantes (Bulevardul Regina Elisabeta 38), în fiecare zi de miercuri, de la ora 19.00.

09
/06
/22

Filmul “Metronom” (2022), premiat pentru regie în secţiunea Un Certain Regard a Festivalului de la Cannes, va deschide a noua ediţie a Festivalului Ceau, Cinema! de la Timişoara, care se va desfăşura în perioada 14-17 iulie. Proiecţia va avea loc în prezenţa regizorului Alexandru Belc şi a tinerei actriţe Mara Bugarin, originară din Timişoara.

08
/06
/22

Festivalul Internațional de Film Transilvania (17 – 26 iunie 2022) anunță un parteneriat cu platforma TikTok, prin care își propune să aducă în focus creatorii români de conținut pasionați de cinematografie și să îi invite să-și găsească inspirația la cel mai mare eveniment de film din țară. Parteneriatul include un hashtag challenge, care va culmina cu un eveniment de premiere special la Cluj-Napoca, și un Masterclass VFX pentru adolescenți susținut de Robert Tatoi, în cadrul EducaTIFF.

08
/06
/22

Aurel Marton și-a petrecut peste 20 de ani în detenție. Acum se străduiește să ducă o viață normală, alături de familie. Povestea vieții sale și, mai ales, iubirea față de animalele abandonate, i-au atras atenția regizorului Mihai Dragolea, care l-a distribuit în noul său scurtmetraj. „Aurică, viață de câine”, care spune povestea unui evadat ce trăiește într-un lan de porumb și care se împrietenește cu câinele unui sătean de la care fură mâncare, va avea premiera în competiția Zilele Filmului Românesc din cadrul Festivalului Internațional de Film Transilvania (TIFF), joi, 23 iunie, la Cinema Florin Piersic (Cluj Napoca).

08
/06
/22

BIDFF - Bucharest International Dance Film Festival, singura manifestare cinematografică din România dedicată filmelor de dans, anunță deschiderea sesiunii de înscrieri pentru secțiunile competiționale de scurtmetraje ale celei de-a opta ediții, care va avea loc între 8 -11 septembrie 2022, la București. Datele limită la care se pot trimite aplicațiile sunt: 24 iunie (normal) și 15 iulie (târziu).

07
/06
/22

10 pentru FILM, programul care intermediază întâlnirea între actori români de teatru și lumea cinematografiei, a ajuns la cea de-a 11 ediție. O rampă de lansare pentru peste 100 de artiști talentați de pe scenele teatrelor din România, 10 pentru FILM își continuă misiunea și în 2022, la Festivalul Internațional de Film Transilvania (17 - 26 iunie 2022). Astfel, alți 10 actori aflați la debut sau care au interpretat până acum roluri secundare în cinema vor veni la TIFF, unde vor intra într-un program de prezentare și formare, care include workshop-uri, dar și întâlniri esențiale cu profesioniști din industrie.

06
/06
/22

Chef-ul Adi Hădean vine la Festivalul Internațional de Film Transilvania 2022 pentru o zi specială: Ukrainian Street Food Day. Acesta va pregăti, alături de bucătari din Ucraina, preparate tradiționale din țara vecină, pe care clujenii sunt invitați să le încerce pe 20 iunie la un eveniment special, care va fi organizat pe strada Potaissa din centrul orașului. Toate fondurile strânse în urma acestui eveniment vor fi donate inițiativei #SolidarSocial, care livrează mese calde refugiaților.

02
/06
/22

Fidel misiunii sale de a cultiva pasiunea publicului tânăr și foarte tânăr pentru arta cinematografică, programul EducaTIFF continuă să se dezvolte la cea de-a 21-a ediție a Festivalului Internațional de Film Transilvania (17 – 26 iunie). Calendarul evenimentelor include anul acesta o amplă selecție de filme dedicate copiilor și adolescenților, ateliere creative și cursuri de jurnalism de cinema, dar și o prezentare în premieră a opționalului de educație cinematografică, care va fi testat pe parcursul unui an școlar la Colegiul Național Gheorghe Șincai din Cluj-Napoca, la inițiativa Asociației Festivalului de Film Transilvania (AFFT).