Trei nopti cu Madox, la Nottara, alături de Matei Vişniec
https://www.ziarulmetropolis.ro/trei-nopti-cu-madox-la-nottara-alaturi-de-matei-visniec/

În această seară, de la ora 19.30, la Sala George Constantin, premiera oficială a spectacolului Trei nopţi cu Madox de Matei Vişniec, în regia lui Mihai Lungeanu. Scenografia este realizată de Luana Drăgoiescu şi muzica originală este semnată de Pedro Negrescu. Reprezentaţia din această seară se va desfăşura în prezenţa extraordinară a autorului.

Un articol de Petre Ivan|20 noiembrie 2015

Piesa unuia dintre cei mai jucaţi autori români din Europa şi nu numai, Trei nopţi cu Madox (scrisă în 1994) surprinde cu o desăvârşită sensibilitate, cu umor şi luciditate speranţele, slăbiciunile şi absurdul naturii umane.

Locuitorii unui oraş-port trăiesc, timp de trei nopţi, o întâlnire de taină cu un domn misterios – un oarecare Madox, care se dovedeşte a fi mult mai special decât părea la prima vedere…

Din distribuţie fac parte: Victoria Cociaş, Ion Haiduc, Ion Grosu, Alexandru Jitea şi Paul Chiribuţă. Lor li s-au alăturat patru tineri actori, studenţi ai Trei nopti cu MadoxUniversităţii Naţionale de Artă Teatrală şi Cinematografică I.L. Caragiale: Lucian Bârsan, Iulian Burciu, Iulian Cuza şi Veliko Velikov.

„Madox nu este o simplă idee, nici un concept, nici o imagine poetică; el este cel care poate transforma realitatea traiului de zi cu zi în metafora vieţii „eterne”. (…) este ceea ce decide fiecare dintre noi să fie. Eu unul îl socotesc o călăuză spre fericire, spre armonie, spre împlinire.”, spune regizorul Mihai Lungeanu.

Evenimentul va fi precedat de la ora 19.00, de lansarea cărţilor: Omul din care a fost extras răul de Matei Vişniec (Editura Cartea Românească, 2014) şi Personajul virtual sau calea către al V-lea punct cardinal la Matei Vișniec de Mihai Lungeanu (Editura Eikon, 2014).

Teatrul Nottara este pentru mine un fel de iubire de tinereţe. Eram încǎ elev de liceu şi veneam de la Rǎdǎuţi la Bucureşti ca sǎ vǎd spectacole de teatru. Atunci am descoperit şi Teatrul Nottara care avea un fel de cǎldurǎ numai a lui, crea un fel de senzaţie de intimitate mai mare decât celelalte teatre bucureştene, iar faptul cǎ se intra în el direct de pe bulevard amplifica impresia de cordialitate cu trecǎtorul, cu spectatorul potenţial. Teatrul Nottara te înşfǎca în alambicul sǎu de vise şi de poezie, de râs şi de fantezie. (Matei Vişniec)

Spectacol realizat cu sprijinul UNATC I.L. Caragiale

Foto: Trei nopti cu Madox, Matei Vişniec – nottara.ro

07
/02
/24

Band-ul internațional TIME IN OUR HANDS TRIO va prezenta sâmbătă, în premieră în România, noul său program cu compozițiile celor trei membri, într-un concert marcat de improvizație conceptuală, de la jazz la baroc european și, interesant, muzică tradițională românească.

07
/02
/24

Eyedrops și Pinholes, trupe de rock alternativ, pleacă într-un turneu ce cuprinde nouă orașe prin țară dar și în Republica Moldova, începând cu data de 8 februarie, din Timișoara, urmând să transforme într-o petrecere, pe rând, alte opt puncte geografice importante.

07
/02
/24

Editura Humanitas vă invită marți, 13 februarie, de la ora 19.00, la Librăria Humanitas de la Cișmigiu (bd. Regina Elisabeta nr. 38), la o întâlnire cu istoricul Marc David Baer, profesor la London School of Economics and Political Science, istoricul Marian Coman și scriitoarea Sabina Fati despre volumul Otomanii: Hani, cezari și califi, o fascinantă nouă abordare a istoriei Imperiului Otoman.

05
/02
/24

La Centrul Național al Dansului București (CNDB), anul începe cu o rezidență și cu o serie de spectacole prezentate în cadrul stagiunii. 2024 este an aniversar la CNDB. Instituția împlinește 20 de ani și își propune să celebreze prin evenimente speciale cele două decenii de promovare a creației coregrafice.

05
/02
/24

„Din autobiografie îmi extrag eu forța, prin autobiografie simt că pot să-i fac pe oameni să se confrunte cu acele lucruri pe care nu vor să le vadă. Când vine vorba de scrierea autobiografică, oamenii nu mai pot spune: E doar un personaj, asta nu poate fi adevărat”.