Trei nopti cu Madox, la Nottara, alături de Matei Vişniec
https://www.ziarulmetropolis.ro/trei-nopti-cu-madox-la-nottara-alaturi-de-matei-visniec/

În această seară, de la ora 19.30, la Sala George Constantin, premiera oficială a spectacolului Trei nopţi cu Madox de Matei Vişniec, în regia lui Mihai Lungeanu. Scenografia este realizată de Luana Drăgoiescu şi muzica originală este semnată de Pedro Negrescu. Reprezentaţia din această seară se va desfăşura în prezenţa extraordinară a autorului.

Un articol de Petre Ivan|20 noiembrie 2015

Piesa unuia dintre cei mai jucaţi autori români din Europa şi nu numai, Trei nopţi cu Madox (scrisă în 1994) surprinde cu o desăvârşită sensibilitate, cu umor şi luciditate speranţele, slăbiciunile şi absurdul naturii umane.

Locuitorii unui oraş-port trăiesc, timp de trei nopţi, o întâlnire de taină cu un domn misterios – un oarecare Madox, care se dovedeşte a fi mult mai special decât părea la prima vedere…

Din distribuţie fac parte: Victoria Cociaş, Ion Haiduc, Ion Grosu, Alexandru Jitea şi Paul Chiribuţă. Lor li s-au alăturat patru tineri actori, studenţi ai Trei nopti cu MadoxUniversităţii Naţionale de Artă Teatrală şi Cinematografică I.L. Caragiale: Lucian Bârsan, Iulian Burciu, Iulian Cuza şi Veliko Velikov.

„Madox nu este o simplă idee, nici un concept, nici o imagine poetică; el este cel care poate transforma realitatea traiului de zi cu zi în metafora vieţii „eterne”. (…) este ceea ce decide fiecare dintre noi să fie. Eu unul îl socotesc o călăuză spre fericire, spre armonie, spre împlinire.”, spune regizorul Mihai Lungeanu.

Evenimentul va fi precedat de la ora 19.00, de lansarea cărţilor: Omul din care a fost extras răul de Matei Vişniec (Editura Cartea Românească, 2014) şi Personajul virtual sau calea către al V-lea punct cardinal la Matei Vișniec de Mihai Lungeanu (Editura Eikon, 2014).

Teatrul Nottara este pentru mine un fel de iubire de tinereţe. Eram încǎ elev de liceu şi veneam de la Rǎdǎuţi la Bucureşti ca sǎ vǎd spectacole de teatru. Atunci am descoperit şi Teatrul Nottara care avea un fel de cǎldurǎ numai a lui, crea un fel de senzaţie de intimitate mai mare decât celelalte teatre bucureştene, iar faptul cǎ se intra în el direct de pe bulevard amplifica impresia de cordialitate cu trecǎtorul, cu spectatorul potenţial. Teatrul Nottara te înşfǎca în alambicul sǎu de vise şi de poezie, de râs şi de fantezie. (Matei Vişniec)

Spectacol realizat cu sprijinul UNATC I.L. Caragiale

Foto: Trei nopti cu Madox, Matei Vişniec – nottara.ro

04
/10
/23

Bizară şi explozivă apariţie e acest “Nu aştepta prea mult de la sfârşitul lumii” (2023), cel mai nou film al lui Radu Jude. El adună într-o structură inedită, inconfortabilă şi surprinzătoare la fiecare pas, cam toate preocupările formale de până acum ale regizorului, care le pune de această dată în slujba unei critici virulente a capitalismului deopotrivă românesc şi european.

04
/10
/23

Descris de Variety ca fiind un film „bogat în detalii și foarte specific în descrierea familiei de clasă mijlocie pe care o observă” și care „oferă libertatea publicului de a-și alege punctele de vedere cu care se identifică cel mai mult în imaginea de ansamblu.”, TÓTEM a cucerit simpatia spectatorilor prezenți la cele două proiecții din programul competițional al celei de-a 19-a ediții Bucharest International Film Festival (BIFF), unde a obținut Premiul Juriului. Filmul se va lansa în cinema din 13 octombrie, distribuit de August Film.