Marius Chivu, la Întâlnirile Clubului Logos: „Kiwi, 2023. Antologia de proză scurtă. Trecuturi”
https://www.ziarulmetropolis.ro/marius-chivu-la-intalnirile-clubului-logos-kiwi-2023-antologia-de-proza-scurta-trecuturi/

Marţi, 10 octombrie, la ora 12.00, în Sala de festivităţi a Colegiului Naţional „Mihai Eminescu” din Iaşi, Marius Chivu este invitatul Întâlnirilor Clubului Logos, eveniment în cadrul căruia va avea loc o discuţie despre „Kiwi, 2023. Antologia de proză scurtă. Trecuturi”, apărută de curând la Polirom.

Un articol de Ziarul Metropolis|5 octombrie 2023

Moderatoarea evenimentului va fi Serinella Zara.

Raymond Carver definea talentul unui scriitor prin „darul de a vedea ceea ce oricine a văzut, dar a vedea cu mai multă claritate, din toate unghiurile”. Antologia de faţă oferă 26 de priviri, din toate unghiurile, asupra lumii în care trăim și a trecuturilor ei.

„Despre ce trecuturi e vorba în cele 32 de povestiri ale antologiei? În primul rând, despre trecuturile personale: scene, întâmplări și drame din copilărie, istorii, secrete și decese de familie, iubiri și experienţe de tinereţe. Însă mai e vorba și de trecuturi marcate nu doar istoric, dar inclusiv geografic: expediţii în Antarctica secolului trecut, întoarceri în interbelicul bucureștean, momente din comunismul românesc și cel bulgar, călătorii în Sicilia secolului trecut, în Ierusalimul anilor ’60 și în Veneţia anilor ’90, aventuri în Islamul medieval, în timpul dictaturii Mozambicului sfârșitului anilor ’80 și în Turcia anilor 2000. Câteva proze se desfășoară pe drum, iar acele drumuri sunt și străbateri ale unui timp anume, creând trecutul recent. Alte proze au în centrul lor plecări în străinătate sau preumblări, reale sau imaginare, prin orașe noi (Basel, Berlin, București, Silicon Valley, Lausanne, Lisabona, Londra, Madrid, New Orleans, Valencia), iar aceste deplasări semnifică ruperi de trecut, mai ales când e vorba de migraţie.” (Marius Chivu, despre Kiwi, 2023. Antologia de proză scurtă. Trecuturi)

Din cuprins:

Cristian Boricean

Ileana Vornicu

Richard Ford

Julien Britnic

Mia Couto

Adrian Georgescu

Gheorghi Gospodinov

Ioana Morpurgo

Bogdan-Alexandru Stănescu

Sven Popović

Adriana Neagoe

Will Self

Livia Popescu

Burhan Sönmez

Alex. Leo Șerban

Ana Maria Sandu

Ali Smith

Cristina Ștefan

Wells Tower

Adela Greceanu

Cristian Crisbășan

Ruxandra Burcescu

David Means

Cristina Chira

Lena Pop

Doru Vatavului

Ediţia Graniţe a fost cea mai vândută carte de ficţiune românească a Editurii Polirom la Salonul Internaţional de carte Bookfest din București, 2022.

Ediţia Sosiri/Plecări a primit Premiul RSS Reloaded pentru Cartea de proză scurtă a anului 2021.

Marius Chivu (n. 1978) este scriitor, traducător și cronicar literar. A publicat jurnalele de călătorie Trei săptămâni în Himalaya (Humanitas, 2012, 2016), Trei săptămâni în Anzi (Humanitas, 2016) și Trei săptămâni în Atlas (Humanitas, 2023), volumul de proză scurtă Sfârșit de sezon (Polirom, 2014, 2022, nominalizări pentru Cartea anului 2014 la Gala Industriei de Carte și Gala Radio România Cultural), cartea de interviuri literare Ce-a vrut să spună autorul (Polirom, 2013) și volumul de poezie Vântureasa de plastic (Brumar, 2012; Humanitas, 2018; premiile pentru debut ale Uniunii Scriitorilor și revistei Observator cultural). A făcut selecţia textelor pentru Romanian Short Fiction. An Anthology / Antologie bilingvă de proză scurtă româneasă (coord. Lidia Vianu, Editura Muzeul Literaturii Române, 2018). La Polirom a editat antologiile: Dan Lungu, Părul contează enorm (2019), Best of. Proza scurtă a anilor 2000 (2013), Anton Holban, Conversaţii cu o moartă (2005) și Mihail Sadoveanu, Ochi de urs și alte povestiri (2005). A tradus din Tim Burton, Richard Ford, Paul Bailey, Lewis Carroll și Richard Scarry. Din 2011, împreună cu Florin Iaru, ţine cel mai longeviv atelier de creative writing din România. Este redactor al revistei Dilema veche și realizatorul radio-talk-ului cu scriitori „All You Can Read” de pe UrbanSunsets.com.

02
/04
/24

Institutul Cultural Român participă în premieră, prin ICR Bruxelles și Centrul Național al Cărții, cu un stand propriu la „Foire du livre de Bruxelles / Târgul Internațional de Carte de la Bruxelles”, care se va desfășura în perioada 4-7 aprilie 2024, la Centrul de expoziții Tour et Taxis din capitala Belgiei.

12
/03
/24

O nouă traducere din opera Elenei Ferrante a fost publicată de curând în colecția „Anansi. World Fiction” de la Editura Trei. Elena Ferrante e o scriitoare îndrăgită de cititorii din lumea întreagă începând de la publicarea bestsellerurilor internaționale ce alcătuiesc Tetralogia Napolitană.

28
/02
/24

Diana Vasile, PhD, psihoterapeut și Președinte al Institutului pentru Studiul și Tratamentul Traumei (ISTT), lansează astăzi cartea Anatomia traumei. Cum să ai o viață mai bună când sufletul te doare, publicată la editura Bookzone. Rezultatul a peste 25 de ani de studiu, practică și cercetare în domeniul psihotraumatologiei, cartea oferă o perspectivă completă asupra impactului traumei în viețile noastre, dar și asupra modalităților de recuperare post-traumatică.

28
/02
/24

Editura Humanitas Fiction vă așteaptă miercuri, 28 februarie, ora 19.00 la Librăria Humanitas de la Cișmigiu (Bd. Regina Elisabeta nr.38) la lansarea romanului Numărul 2 de David Foenkinos – recent apărut în colecția „Raftul Denisei“ coordonată de Denisa Comănescu, în traducerea Iulianei Glăvan – ce aduce în prim-plan povestea unui destin atipic, a celui care a pierdut rolul lui Harry Potter în una dintre cele mai celebre ecranizări din toate timpurile. Este posibil ca un eșec să devină o sursă de putere? Romanul scriitorului francez oferă în locul unui răspuns o minunată parabolă despre virtuțile reconstruirii sinelui.

19
/02
/24

Crime Scene Press vă propune o lectură perfectă pentru luna februarie: romanul proaspăt ieșit de sub tipar Stăpânul Muntelui, de Anders de la Motte (trad. Daniela Ionescu), unul dintre cei mai îndrăgiți scriitori suedezi de crime. Acest mistery care dă dependență, cu o atmosferă care te va bântui, te prinde de la prima pagină, urmărind o detectivă talentată care investighează una dintre cele mai întunecate laturi ale psihicului omenesc.

14
/02
/24

Joi, 15 februarie, începând cu ora 14:00, Biblioteca Metropolitană București, prin Direcţia Cultură, Învăţământ, Turism a Primăriei Municipiului Bucureşti, va organiza, la Sediul Central „Mihail Sadoveanu” din str. Tache Ionescu nr. 4 are loc o DEZBATERE EVENIMENT, dedicată Zilei Naționale a Lecturii.

09
/02
/24

CARTEA DE CINEMA Într-o scurtă carte apărută în 2022 şi bazată pe câteva dialoguri inedite iniţiate de Ioan-Pavel Azap şi derulate între 2009 şi 2011, Tudor Caranfil vorbeşte despre parcursul său şi critica de film. Un moment esenţial au fost "Serile prietenilor filmului", un eveniment pe care l-a creat în 1962 şi al cărui succes avea să ducă la formarea Cinematecii - o poveste demnă însăşi de un scenariu.

07
/02
/24

Editura Humanitas vă invită marți, 13 februarie, de la ora 19.00, la Librăria Humanitas de la Cișmigiu (bd. Regina Elisabeta nr. 38), la o întâlnire cu istoricul Marc David Baer, profesor la London School of Economics and Political Science, istoricul Marian Coman și scriitoarea Sabina Fati despre volumul Otomanii: Hani, cezari și califi, o fascinantă nouă abordare a istoriei Imperiului Otoman.

05
/02
/24

Editura Humanitas Fiction vă așteaptă marți, 6 februarie, ora 19.00 la Librăria Humanitas de la Cișmigiu (Bd. Regina Elisabeta nr.38) la lansarea romanului Borges și eu de Jay Parini, recent apărut în colecția „Raftul Denisei“ coordonată de Denisa Comănescu, în traducerea lui Mihnea Gafița, un road novel care emană o nesfârșită admirație pentru unul dintre cei mai îndrăgiți scriitori ai secolului XX, un roman ce are la bază întâmplări petrecute în primăvara anului 1971.

31
/01
/24

RECOMANDĂRI Ziarul Metropolis vă recomandă, în prima lună din an, o întoarcere în fabuloasa lume a cărților. Biblioteci, obsesii, mistere, personaje și o pasiune salvatoare, în 3 cărți despre cărți, care fac deliciul oricărui iubitor de literatură.