Trei sonate enesciene pentru pian și vioară în Stagiunea de marți seara
https://www.ziarulmetropolis.ro/trei-sonate-enesciene-pentru-pian-si-vioara-in-stagiunea-de-marti-seara/

Arareori se oferă ocazia ca, în aceeaşi seară, să poată fi ascultate cele trei mari sonate enesciene.

Un articol de Liliana Matei|4 februarie 2022

Cu atât mai temerar și mai interesant este demersul a doi tineri muzicieni, care, sperăm, va atrage atenția publicului asupra acestui eveniment muzical de excepție.

Violonistul Mihai Alexandru este absolvent cu masterat al Academiei de Muzică „Gheorghe Dima” din Cluj-Napoca. În prezent, își desăvârșește studiile (anul 3) ca student doctorand la Universitatea de Vest din Timișoara. „Încă de copil am fost atras de muzica lui George Enescu” – ne-a declarat violonistul. „Cele trei sonate enesciene pe care le propun alături de pianistul Gabriel Gâțan, în Stagiunea de marți seara pe scena Sălii mici a Ateneului Român, pot fi privite ca un concentrat dar edificator exemplu pentru evoluția creatorului, de la primele doua sonate compuse la vârsta de 16 respectiv 19 ani la cea de a treia sonată, „în caracter popular românesc”, scrisă la deplina maturitate artistica a vârstei de 45 de ani.

Pianistul Gabriel Gâțan a beneficiat de Bursa de Excelență oferită de UNMB pentru realizări artistice semnificative de două ori, în 2018 și în 2021. În decembrie 2019, a fost invitat să cânte în seria concertelor de muzică clasică de la Saint Martin in The Fields – Trafalgar Square, Londra, realizate în parteneriat cu ICR. A colaborat și cu Institutele Culturale Maghiare, susținând recitaluri de pian la sediile acestora din Paris și Londra în 2017, respectiv 2018. La Concursul Internațional „George Enescu”, ediția 2021, a fost acompaniator oficial la secțiunile vioară și violoncel, fiindu-le partener de scenă în lucrările enesciene impuse laureaților cu premiul I și III de la violoncel și cu premiul II de la vioară.

Marți, 8 februarie, ora 19, Ateneul Român, Sala mică

Stagiunea de marți seara

ALEXANDRU MIHAI – vioară

GABRIEL GÎȚAN – pian

Program

George Enescu

Sonata nr. 1, în re major, pentru pian şi vioară, op. 2

Sonata nr. 2, în fa minor, pentru pian şi vioară, op. 6

Sonata nr. 3, în la minor, pentru pian şi vioară, op. 25, „în caracter popular românesc”

30
/08
/23

În perioada 16 - 30 septembrie se desfășoară în București cea de-a 4-a ediție a NOVA Festival, eveniment dedicat artei și noilor tehnologii. În cadrul acestuia publicul va avea acces la 4 instalații complexe, cu componente imersive și interactive, destinate să pună vizitatorii față în față cu multiple fațete ale sinelui, prin explorarea spațialității, mișcării și propriului corp.

30
/08
/23

Cel mai așteptat spectacol din perioada sărbătorilor se întoarce cu cea mai grandioasă ediție de până acum: instrumentiști de top și soliști de calibru de la Opera de Stat din Viena, Arena din Verona, Opera din Roma sau Teatrul Scala din Milano vor lua parte la turneul REGAL VIENEZ 2023, ce se va derula în perioada 5 decembrie – 29 decembrie și se va opri în 25 de orașe.

30
/08
/23

Timp de 29 de zile, publicul este așteptat să se bucure de o nouă ediție a Festivalului Enescu, fie că asistă în sălile de concerte sau urmărește transmisiile de la Televiziunea Română sau de pe site-ul FestivalEnescu.ro. O lume întreagă este invitată să descopere o ediție a cărei temă este ”Generozitatea prin muzică”.

30
/08
/23

Asociația FRUI VITA te invită să te alături unei experiențe muzicale și culturale unice în cadrul evenimentului „Dor de Doină", care va avea loc pe data de 30 septembrie, începând cu ora 18:00, la Grădina Monteoru din București; ocazie care va marca și lansarea manualului digital, pe care tinerii îl vor putea utiliza pentru a explora doina în propriul ritm.

29
/08
/23

Competiția Internațională de Lungmetraj a Festivalului Internațional de Film Experimental București (BIEFF), dedicată filmelor cu o dimensiune experimentală care abordează într-o manieră inovatoare convențiile limbajului cinematografic, revine cu titluri semnate de cei mai apreciați cineaști emergenți ai momentului.