„Trei Titanici mici“: final de proiect, un nou început
https://www.ziarulmetropolis.ro/trei-titanici-mici-final-de-proiect-un-nou-inceput/

După nouă reprezentaţii (şase la Târgu Mureş, în diferite locuri din oraş, şi trei în mediul rural) şi peste 1500 de spectatori, tripticul „Trei Titanici mici“ şi-a încheiat sejurul în plină glorie.

Un articol de Petre Ivan|12 noiembrie 2021

Spectacolul „Trei Titanici mici“ include trei spectacolele de teatru popular adaptate după povestirea „Titanicul“ din colecția „Lampa cu căciulă“ de Florin Lăzărescu şi a fost realizat de Asociația pentru Teatru Liviu Rebreanu și Teatrul Național Târgu-Mureș Compania Liviu Rebreanu în cadrul proiectului „Teatru popular modern“.

Proiectul „Teatru popular modern“ s-a desfășurat în perioada 15 februarie – 15 noiembrie 2021 și a avut ca parteneri Universitatea de Arte Târgu-Mureș și Filarmonica de Stat Târgu Mureș. Proiectul a fost co-finanţat de Administrația Fondului Cultural Național.

„Trei Titanici mici“ cuprinde trei tipuri de limbaj caracteristice teatrului popular: spectaculos (în regia și dramatizarea Oanei Hodade), sketch (regia și dramatizarea fiind realizate de Petro Ionescu) şi hip-hop (în regia lui Alin Neguțoiu şi dramatizarea Andreeei Radu, muzica fiind compusă de Victor Moldovan). În echipa spectacolului au fost implicate peste 45 de persoane, printre care majoritatea actorilor Companiei „Liviu Rebreanu“ şi Cvartetul Tiberius compus din Molnár Tibor – vioară, Lokodi Károly – vioară, Molnár  József – violă şi Zágoni Előd – violoncel. Scenografia celor trei spectacole a fost realizată de Bogdan Spătaru.

Proiectul s-a încheiat cu o dezbatere realizată de echipa care a fost implicată, având ca temă teatrul popular şi proiectul propriu-zis, dar, totodată, finalitatea e una palpabilă: a fost editată o broşură în format fizic în care e prezentată întreaga aventură a proiectului şi care include, printre altele, fotografii, jurnale de repetiţii, argumente, prezentarea conceptelor regizorale, interviuri cu regizorii etc. Nu în ultimul rând, evoluţia proiectului a fost înregistrată şi într-un documentar video care va putea fi urmărit, alături de dezbaterea de final, pe canalul de YouTube al Companiei „Liviu Rebreanu“: https://www.youtube.com/c/CompaniaLiviuRebreanuTNTGM

Deşi sună a clişeu faptul că „orice final e un nou început“, în cazul celor „Trei Titanici mici“ expresia are valoare de adevăr: spectacolul va intra în repertoriul Teatrului Naţional Târgu-Mureş, iar croaziera va continua în căutarea unui public nou şi, de ce nu, în întâmpinarea spectatorilor cuceriţi deja de legănarea când domoală, când furioasă, când emoţionantă, când comică a tripticului de teatru popular.

„Trei Titanici mici“ au planuri mari în 2022. Vă aşteptăm cu drag la bord!

14
/12
/23

S-a lansat Crăciun în Amzei, un eveniment realizat de către Primăria Sectorului 1, care aduce căldura sărbătorilor de iarnă în spațiul public printr-un brad-instalație, semnat de scenografa Iuliana Vîlsan.

13
/12
/23

Compania de teatru independent Arte-Factum încheie stagiunea „Nocturnalii inside 2023” cu o distopie teatrală despre solitudine, o „colecție de singurătăți” care, ca o lentilă concavă, expune, prin câteva fascicule de viață și fragmente de istorii personale, un fenomen global acut.

12
/12
/23

Rareș Beșliu anunță lansarea noului său album fotografic, intitulat „emoții”. Sunt 300 de pagini cu fotografii alese din ultimii patru ani în care fotograful de wildlife a fost unul cu natura și s-a lăsat inspirat de viața ei sălbatică.

11
/12
/23

Un concert extraordinar de muzică de film va avea loc la Opera Naţională din Bucureşti pe 12 decembrie, de la ora 19.00, organizat de Universitatea Națională de Muzică din București în parteneriat cu Uniunea Compozitorilor și Muzicologilor din România, Opera Națională din București, Arhiva Națională de Filme și universități de teatru și film din țară.