Trofeul NexT 2013 merge în Portugalia
https://www.ziarulmetropolis.ro/trofeul-next-2013-merge-in-portugalia/

Scurtmetrajul „Și viii plâng”/ „Os Vivos Tambem Choram” / „The Living Cry Too”, regizat de Basil da Cunha a fost desemnat marele câştigător al celei de-a şaptea ediţii a Festivalului Internaţional de Film NexT.

Un articol de Andrada Văsii|15 aprilie 2013

Scurtmetrajul „Și viii plâng”/ „Os Vivos Tambem Choram” / „The Living Cry Too”, regizat de Basil da Cunha a fost desemnat marele câștigător al celei de-a șaptea ediții a Festivalului Internațional de Film NexT.

Juriul format din Chris Tidman, Roar Skau Olsen, Michèle Driguez, Hervé Le Phuez şi Radu Jude au decis acordarea Trofeului pentru scurtmetrajul portughez „pentru măiestria cu care acest film prezintă o ficțiune dramatică filtrată prin lentila documentarului, transformând realitatea oamenilor și locurilor într-o experiență metafizică”. Premiul pentru cel mai bun film, în valoare de 2000 de euro a fost oferit de ArCub. În plus, CineLabs România a oferit filmului „Și viii plâng” servicii digitale de post-producție în valoare de 2000 de dolari.

Ceremonia de închidere

Cea de-a VII-a ediție a celui mai important festival de scurt și mediu metraj din România, NexT, și-a desemnat câștigătorii. Ceremonia de închidere a avut loc sâmbătă seara la Cinema Studio din centrul Capitalei, în prezența a peste 400 de invitați, printre ei numărându-se :  actorul Vlad Ivanov, actrițele Ilinca Goia, Ada Condeescu și Ioana Flora, regizorul Cătălin Mitulescu și criticul de film Irina Margareta Nistor.

 Cea mai bună regie

La gala de închidere de aseară, premiul „Cristian Nemescu” pentru Cea mai bună regie i-a fost acordat regizorului spaniol Chema García Ibarra, realizatorul filmului „Mister” / „Misterio”. Cineastul a fost desemnat câștigător „pentru felul în care prezintă un punct de vedere specific asupra vieții, folosind în mod eficient constrângerile formatului de scurtmetraj și pentru folosirea excepțională a umorului și suprarealismului.”

Cea mai bună coloană sonoră        

Premiul „Andrei Toncu” pentru Cea mai bună coloană sonoră a fost acordat sound designer-ului Ioan Filip, pentru filmul „Treizeci”. Jurații au motivat alegerea făcută, declarând că distincția a fost acordată „pentru felul în care folosește sunetele pentru a elabora povestea și a o face mai consistentă și mai tangibilă și pentru felul frumos în care muzica diegetică este transformată în muzică de film.”

Premiile de regie și sound design, în valoare de 1000 de euro fiecare, au fost oferite de ArCub.

Cel mai bun scurtmetraj

Premiul pentru Cel mai bun scurtmetraj românesc din competiția NexT 2013 a fost câștigat de filmul „Betoniera”, în regia lui Liviu Săndulescu și produs de Mandragora. Distincția i-a fost acordată „pentru felul în care transformă o situație măruntă și ridicolă din viața reală într-o poveste relevantă pentru condiția umană în epoca modernă.” Premiul constă într-un cec de 1000 de euro, oferit de postul de televiziune ShortsTV și servicii de post-producție în valoare de 3500 euro, oferite de Abis Studio.

Mențiunea specială

Mențiunea specială a Juriului a fost acordată filmului britanic „Noapte bună” / „Good Night”, realizat de Muriel D’Ansembourg, „pentru performanța deosebită a întregii distribuții”.

Premiul publicului

Premiul publicului pentru Film românesc a fost câștigat de scurtmetrajul realizat de Adrian Silișteanu – „Șanțul” și constă în două săptămâni de promovare intensivă pe fațada media Cocor. Premiul publicului pentru Film străin a fost acordat lui „Kaiser & König”, realizat de Timon Mondersohn. Câștigătorul din Germania a primit din partea Sony o cameră video Sony HDR-AS15 Action Cam.

Câștigătorul unui loc în Juriul Tânăr „Emile Cantillon”

Andrei Luca a câștigat un loc în Juriul Tânăr „Emile Cantillon” al celei de-a 28-a ediții a Festivalului Internațional de Film Francofon de la Namur (27 septembrie – 4 octombrie 2013). Cronica realizată de tânărul student la UNATC pentru filmul „Toată lumea din familia noastră” în cadrul concursului de critică de film, organizat de Festivalul NexT și partenerul său, Namur IFF a fost desemnată câștigătoare sâmbătă seara. Juriul acestui concurs a fost format din Dana Duma, Ileana Bîrsan și Răzvan Penescu.

 Info:

Publicul poate revedea filmele câștigătoare la NexT 2013 duminică, 14 aprilie, la Cinema Studio, începând cu ora 20:00.

Biletele și abonamentele pentru proiecțiile Festivalului de Film NexT pot fi achiziționate online de pe www.eventbook.ro şi de la Libraria engleza Anthony Frost, dar şi de la casele de bilete ale cinematografelor Studio, Corso şi Patria.

Foto credit: NexT Film Festival

28
/02
/17

Festivalul Internațional de Film DaKINO aduce la București, în proiecții speciale, în premieră în România, o serie de filme nominalizate la Premiile Oscar. Evenimentul va avea loc în perioada 1-5 martie la: ARCUB – Centrul Cultural al Municipiului București, Cinema PRO, Cinema Muzeul Țăranului - Studioul Horia Bernea.

28
/02
/17

Între 1-5 martie 2017 la Cinemateca Union din Bucureşti va avea loc o retrospectivă In Memoriam, a filmelor regizate de Radu Gabrea, unde spectatorii vor putea vedea o selecţie de 10 filme regizate de regretatul cineast român. Filmele vor fi precedate de documentarul Interviuri cu Radu Gabrea. Intrarea va fi liberă.

28
/02
/17

Între 28 martie și 2 aprilie, în parteneriat cu Arsenal - Institute for Film and Video Art și cu sprijinul generos al Goethe-Institut, Festivalul Internațional de Film Experimental București BIEFF oferă publicului românesc rara oportunitate de a viziona câteva dintre cele mai provocatoare titluri din selecția prestigiosului Festival Internațional de Film de la Berlin, din secțiunea sa de avangardă: Berlinale Forum Expanded.

28
/02
/17

„Moonlight” / „În lumina lunii” a câștigat, ieri dimineață, premiul pentru Cel mai bun film la cea de-a 89-a ediție a galei Premiilor Oscar. Drama scrisă și regizată de Barry Jenkins a mai obținut statuetele pentru Cel mai bun actor în rol secundar (Mahershala Ali) și Cel mai bun scenariu adaptat (Barry Jenkins). Din 10 martie, Moonlight poate fi văzut în cinematografele din țară, distribuit de Transilvania Film.

28
/02
/17

CORESPONDENŢĂ DE LA BERLIN Despre filmul maghiar câştigător al Ursului de Aur, „A Teströl és Lélekröl”/„On Body and Soul”, regizat de Ildikó Enyedi. Şi despre „The Dinner”, în regia Oren Moverman şi cu Richard Gere şi Steve Coogan - o dramă americană desfășurată în jurul unei cine dintr-un restaurant simandicos.

27
/02
/17

Într-o zi de 27 februarie se năștea Elizabeth Taylor, ”actriţa cu ochi violet”, considerată cea mai frumoasă femeie din lume în anii ’50. Elizabeth Taylor, „ultimul star al Hollywoodului de altădată”, a fost distinsă cu Premiul Oscar de două ori, una dintre cele mai răsfăţate actriţe din toate timpurile, dar şi, cea mai “scumpă”, pentru rolul din “Cleopatra” primind în anul 1962, peste un milion de dolari...

27
/02
/17

CORESPONDENȚĂ DE LA BERLIN Despre cât de greu se obţin biletele la proiecţiile din cadrul Festivalului de Film de la Berlin. Despre filmul care a deschis ediţia din acest an - "Django", povestea celebrului chitarist de jazz Django Reihardt. Şi despre o dramă japoneză plină de sensibilitate şi candoare.

26
/02
/17

Filmul „Lion/Saroo: Drumul spre acasă” care se bucură de un succes răsunător în toate colţurile lumii, se bazează pe o poveste reală, emoţionantă şi plină de candoarea şi speranţa regăsirii familiei.

25
/02
/17

În perioada 14-17 septembrie 2017, va avea loc a doua ediție a DokStation Music Documentary Film Festival, singurul festival de documentare muzicale din București. Proiecțiile, concertele, evenimentele și atelierele pentru copii și tineri se vor desfășura în mai multe cartiere ale capitalei.

24
/02
/17

CRONICĂ DE FILM Danny Boyle ţinteşte resursele de nostalgie după tinereţe ale spectatorilor, cu „T2 Trainspotting”, reîntâlnirea a patru personaje celebre după 20 de ani. În schimb, „Copacul cu poveşti”, de spaniolul J.A. Bayona, este o melodramă care evadează din când în când în fantastic, însă fără o mare îndrăzneală.

23
/02
/17

„Bacalaureat” (regia Cristian Mungiu)”, „Câini” (regia Bogdan Mirică), „Două lozuri” (regia Paul Negoescu), „Inimi cicatrizate” (regia Radu Jude) și „Sieranevada” (regia Cristi Puiu) intră oficial în cursa pentru trofeul Gopo 2017 la categoria „Cel mai bun film”.

22
/02
/17

Cele mai bune filme de peste an vin în 2017 la Festivalul Internațional de Film Transilvania, a cărui ediție cu numărul 16 va avea loc între 2 și 11 iunie. Premiate în marile festivaluri sau incluse în topurile de sfârșit de an ale criticilor, primele titluri anunțate din programul festivalului prefigurează o selecție eclectică, din care nu vor lipsi filme ce abordează teme fierbinți ale momentului - politică, religie, societate - , dar și filme de gen cu cârlig la marele public.