Tudor Gheorghe, Olga Tudorache şi Ştefan Radof, în „Nunta însângerată”, la TVR 2
https://www.ziarulmetropolis.ro/tudor-gheorghe-olga-tudorache-si-stefan-radof-in-nunta-insangerata-la-tvr-2/

În această seară, de la ora 20.10, iubitorii teatrului pot vedea spectacolul „Nunta însângerată”, de Federico García Lorca, de la a cărui premieră la Televiziunea Naţională se împlinesc 40 de ani. „Nunta însângerată”, cu o distribuţie magnifică, a avut premiera în 27 martie 1976 la Televiziunea Română şi premiera mondiala în 28 martie 1933, la Teatrul Beatriz din Madrid.

Un articol de Petre Ivan|14 martie 2016

Nunta însângerată”, la TVR 2 / Blestemul Mamei îndreptat împotriva a tot ce ucide, oprind cursul firesc al vieții, este cutremurător: „Blestemate fie toate cuțilete și banditul care le-a născocit… și puștile și pistoalele și cuțitul cel mai mic… și tot ceea ce poate ciopârți trupul unui bărbat. Al unui bărbat frumos, cu floare la ureche, care se duce la vie sau la măslinii lui… și… nu se mai întoarce”.

Federico García Lorca s-a născut în Spania, în anul 1898. Imediat după ce a împlinit 20 de ani, a plecat la Madrid. S-a împrietenit, printre alții, cu Salvador Dali. Peste câțiva ani, Dali îi făcea scenografia pentru spectacolul ”Mariana Pineda”.

Alexandru Repan, in „Nunta însângerată

Alexandru Repan, in „Nunta însângerată

Lorca a murit executat în 1936 în timpul Războiului Civil din Spania. Era simpatizant al Frontului Național și homosexual declarat, suficiente motive pentru o execuție în vremurile acelea. Nici până în ziua de astăzi nu se știe unde i-a fost îngropat corpul. Cărțile lui au fost arse în piețele publice, iar opera i-a fost interzisă în timpul dictaturii generalului Franco.

„Nunta însângerată”, scrisă în 1932, este prima piesă din Trilogia rurală. „Casa Bernardei Alba”, scrisă în 1936, este ultima.

Distribuția spectacolului:

Tudor Gheorghe, Olga Tudorache, Ştefan Radof, Violeta Andrei, Alexandru Repan, Irina Răchiţeanu-Şirianu, Victor Mavrodineanu, Vali Voiculescu-Pepino, Eugenia Bosânceanu, Ovidiu Iuliu Moldovan, Cristina Radu, Nicolae Dinică, George Ulmeni, Anatol Spânu, Ştefan Hagima, Doina Anastasiu, Aristiţa Diamandi, Lucia Toma, Irina Cosma, Lucia Darac, Ortansa Panamarenco, Marinela Catalin, Costel Avădanei.

Foto: Nunta însângerată – tvr.ro

20
/06
/23

Spectacolul are la bază textul „Exit, Pursued by a Bear“ al scriitoarei americane Lauren Gunderson, unul din cei mai jucați dramaturgi contemporani americani. Piesa este o comedie neagră, iar adaptarea românească, sub regia lui Laurențiu Rusescu, conține și o serie de date referitoare la violența asupra femeilor în familiile din România, adăugând o dimensiune serioasă poveștii, devenind astfel și un manifest împotriva violenței domestice.

20
/06
/23

Pe 21 iunie, Women in Music Romania dă startul unei noi serii de evenimente la Cărturești Modul (strada Acedmiei, nr. 18-29). Seria HerStory, își propune să aducă în prim plan poveștile unor femei de succes din industria muzicală din România. Prima invitată este Olga Juverdeanu - Director General Global Records, în prezent cea mai mare casă de discuri independentă din Europa Centrală și de Est. Intrarea la eveniment este liberă, în limita locurilor disponibile.

20
/06
/23

Opera Națională București în parteneriat cu Fundația Art Production, cu sprijinul JTI, prezintă vineri, 23 iunie, ora 17:00, pe scena Centrului Cultural „Ion Besoiu” în cadrul Festivalului Internațional de Teatru de la Sibiu spectacolele „jocNjoc” - un performance susținut de coregraful Gigi Căciuleanu și „Altitza” - un spectacol de dans de Gigi Căciuleanu pe muzica de Dan Dediu, prezentat de Baletul Operei Naționale București.

20
/06
/23

Spectacolul „Lumea lui Frank” după textul dramaturgului Alexandru Popa, pus în scenă de Vlad Zamfirescu, la Teatrul Metropolis, propune un joc ușor terifiant, pe de o parte eliberator, care la final te așază față în față cu propria realitate, cu propriile întrebări despre realitate, despre adevărul lumii tale.

19
/06
/23

Vineri, 23 iunie 2023, stagiunea de concerte de la Sala Radio se încheie cu un eveniment special: trei dintre ansamblurile instituției - ORCHESTRA NAŢIONALĂ RADIO, CORUL ACADEMIC RADIO (pregătit de dirijorul CIPRIAN ȚUȚU) și CORUL DE COPII RADIO (pregătit de RĂZVAN RĂDOS) - vor interpreta Simfonia nr. 3 în re minor de MAHLER, cea mai lungă simfonie din repertoriul clasic.

14
/06
/23

The Institute și Cartierul Creativ, alături de Banca Transilvania, în parteneriat cu Primăria Sectorului 1, Primăria Municipiului București, prin ARCUB – Centrul Cultural al Municipiului București, dezvoltă începând cu luna iunie un program de expoziții, workshopuri și târguri ca parte dintr-un demers de revitalizare a zonei Amzei prin intermediul economiei creative locale.