Tudor Giurgiu deschide cu „Parking“ Festivalul de Film Românesc din Spania
https://www.ziarulmetropolis.ro/tudor-giurgiu-deschide-cu-parking-festivalul-de-film-romanesc-din-spania/

Cea de-a zecea ediţie a Festivalului de Film Românesc, intitulată „Între La Gomera şi Bucureşti“, se deschide, joi, 17 septembrie 2020, la Madrid, cu proiecţia filmului „Parking”, în prezenţa regizorului Tudor Giurgiu şi a criticului de film Jara Fernández Meneses.

Un articol de Liliana Matei|15 septembrie 2020

Filmul regizat de Tudor Giurgiu, „Parking“, coproducție spaniolo-română, este cel de-al patrulea lungmetraj din cariera de regizor a cineastului Tudor Giurgiu. Scenariul se bazează pe experiența de emigrant a scriitorului Marin Mălaicu-Hondrari, povestită în romanul „Apropierea“, iar protagoniștii sunt actorii Mihai Smarandache, Belén Cuesta, Ariadna Gil și Luis Bermejo. Evenimentul, care se va desfășura la Cinetec Madrid, va fi urmat de o sesiune de dialog cu publicul.

După Madrid, Festivalul de Film Românesc va fi itinerat în șapte orașe din Spania: Valencia,  Barcelona, Sevilla, Córdoba, Oviedo, Zaragoza și Tenerife, în perioada septembrie-decembrie 2020. Festivalul, desfășurat în perioada 17 – 25 septembrie 2020, este organizat de Institutul Cultural Român de la Madrid și Cineteca Madrid, sub auspiciile Ambasadei României în Regatul Spaniei.

„Ne bucurăm că vom reuși să organizăm și în acest an Festivalul de Film Românesc în Spania, în ciuda condițiilor dificile și, bineînțeles, cu respectarea rigurosului protocol sanitar care se impune, cu atât mai mult cu cât am multiplicat numărul colaborărilor cu instituțiile locale, putând astfel să îl prezentăm în opt orașe. În capitala spaniolă, Festivalul a ajuns la a X-a ediție și se va desfășura la prestigioasa Cineteca Madrid, din cadrul complexului cultural Matadero, un centru modern, dinamic și un punct de referință pentru filmul contemporan“, a declarat Maria Pop, director al ICR Madrid. „Festivalul de Film Românesc este un proiect de mare anvergură și cu tradiție al Reprezentanței de la Madrid a Institutului Cultural Român, care face parte din strategia de promovare constantă a culturii române prin produsele sale de excelență. Filmul românesc contemporan se bucură de un succes deosebit în Spania și datorită eforturilor Institutului de a prezenta mereu publicului spaniol cele mai recente producții cinematografice sau de a susține, an de an, participarea acestora la cele mai cunoscute festivalurile de film din Peninsula Iberică”, a subliniat directorul ICR Madrid.

Programul include o selecție de filme românești recente, cu șase propuneri tematice diferite, care fac cunoscut publicului spaniol unele dintre noutățile genului din România.

În cadrul Festivalului de Film Rom sunt prezentate de asemenea ultimele producții ale regizorilor Corneliu Porumboiu („La Gomera“) și Ivana Mladenović („Ivana cea groaznică“), două din creațiile noului proiect cultural al regizorului Florin Șerban, trilogia „Dragoste” („Dragoste1. Câine”, respectiv „Dragoste 2. America”), precum și lungmetrajul de debut al regizorului Hadrian Marcu („Un om la locului lui”).

Cineteca Madrid este parte a cunoscutului complex cultural „El Matadero”, un centru de creație contemporană ce propune o abordare multidisciplinară care variază de la artele spectacolului, arte vizuale, design și arhitectură, până la muzică, dans, modă, literatură și film. Activitatea centrului cultural Matadero este coordonată de Primăria Madrid, în colaborare cu alte instituții publice și private. Cineteca Madrid a primit în anul 2012 premiul Archdaily pentru cel mai bun proiect de reabilitare a unei clădiri industriale în complex cultural și s-a impus în mediul cultural din Madrid drept un spațiu modern și plin de viață, care propune o programare atentă, acordând o atenție specială cinematografiei independente.

30
/07
/23

Asociația One World Romania şi centrul Mediawise Society duc educaţia media şi filmul documenar în mai multe biblioteci din România, activându-le ca hub-uri culturale și semnalând utilitatea lor ca noduri accesibile ale cunoașterii.

27
/07
/23

A 80-a ediţie a prestigiosului Festival de Film de la Veneţia se anunţă una promiţătoare, cel puţin pe hârtie: nume mari al cinematografiei mondiale concurează pentru Leul de Aur, iar secţiunile necompetiţionale includ la rândul lor cineaşti celebri.

27
/07
/23

August Film este o companie nouă de distribuție a cărei misiune este să aducă publicului din România filme care spun povești personale, filme care au curajul să vorbească despre subiecte incomode, păstrându-și în același timp abordarea umană, plină de emoții autentice, cu care te poți identifica ușor, filme care inspiră - pe scurt, filme pe care cineva le-ar recomanda oamenilor pe care-i iubește.

27
/07
/23

Festivalul Internațional de Film Independent ANONIMUL va fi deschis anul acesta de cel mai nou film al câștigătorului primului trofeu al său. În 2004, la prima ediție, filmul câștigător al competiției de lungmetraj era „Buongiorno, note” în regia lui Marco Bellocchio care revine pe marele ecran de la Sfântu Gheorghe, după douăzeci de ani, cu „Kidnapped” – povestea unui tânăr evreu răpit și convertit la catolicism în 1858.

25
/07
/23

De azi și până duminică, pe 30 iulie, poposește în Parcul Tăbăcăriei din Constanța, lângă Țara Piticilor, caravana Filme în aer liber și aduce publicului constănțean 6 proiecții în aer liber ale unor filme de Oscar, dar și spectacole de magie, percuție și pantomimă la care intrarea este liberă. Mai multe detalii se găsesc pe Facebook și pe https://filminaerliber.ro/.

25
/07
/23

Pe 19 iulie, sute de vedete din România au fost prezente la avanpremiera de gală a filmului Barbie distribuit la nivel național de Vertical Entertainment, producție care a pictat întreaga lume în roz. Evenimentul a avut loc la Cineplexx din Băneasa Shopping City și a adus o mică parte din Lumea Barbie, spre încântarea celor prezenți.

21
/07
/23

Creatrix Fama, organizatorul temerarului Film O’Clock International Festival desfășurat simultan în șapte țări aflate pe meridianul de 25 grade longitudine estică, anunță cu bucurie deschiderea înscrierilor pentru programul de mentorat "Her Story, Her Future". Acest program are ca scop sprijinirea și încurajarea femeilor din industria filmului, oferindu-le oportunitatea de a-și dezvolta abilitățile personale și profesionale într-un mediu sigur și susținător.

19
/07
/23

Festivalul Cinemascop vine agale cu a șasea ediție! Sunteți așteptați din nou în grădina de vară din Eforie Sud, între 1-6 august, cu filme, ateliere de creație pentru copii, dar și surprize, cum ar fi o petrecere silent disco. Ca de obicei, intrarea este liberă, iar grădina se deschide zilnic la ora 18:00.

19
/07
/23

Festivalul Ceau, Cinema! a sărbătorit zece ani alături de public şi invitaţi. Un cineconcert, cel puţin 30 de filme, întâlniri cu peste 20 de cineaşti din ţară şi străinătate, dezbateri, ateliere, o expoziţie aniversară şi o lansare de carte au făcut parte din programul ediţiei aniversare, care a avut loc între 12 şi 16 iulie la Timişoara.