Tudor Giurgiu deschide cu „Parking“ Festivalul de Film Românesc din Spania
https://www.ziarulmetropolis.ro/tudor-giurgiu-deschide-cu-parking-festivalul-de-film-romanesc-din-spania/

Cea de-a zecea ediţie a Festivalului de Film Românesc, intitulată „Între La Gomera şi Bucureşti“, se deschide, joi, 17 septembrie 2020, la Madrid, cu proiecţia filmului „Parking”, în prezenţa regizorului Tudor Giurgiu şi a criticului de film Jara Fernández Meneses.

Un articol de Liliana Matei|15 septembrie 2020

Filmul regizat de Tudor Giurgiu, „Parking“, coproducție spaniolo-română, este cel de-al patrulea lungmetraj din cariera de regizor a cineastului Tudor Giurgiu. Scenariul se bazează pe experiența de emigrant a scriitorului Marin Mălaicu-Hondrari, povestită în romanul „Apropierea“, iar protagoniștii sunt actorii Mihai Smarandache, Belén Cuesta, Ariadna Gil și Luis Bermejo. Evenimentul, care se va desfășura la Cinetec Madrid, va fi urmat de o sesiune de dialog cu publicul.

După Madrid, Festivalul de Film Românesc va fi itinerat în șapte orașe din Spania: Valencia,  Barcelona, Sevilla, Córdoba, Oviedo, Zaragoza și Tenerife, în perioada septembrie-decembrie 2020. Festivalul, desfășurat în perioada 17 – 25 septembrie 2020, este organizat de Institutul Cultural Român de la Madrid și Cineteca Madrid, sub auspiciile Ambasadei României în Regatul Spaniei.

„Ne bucurăm că vom reuși să organizăm și în acest an Festivalul de Film Românesc în Spania, în ciuda condițiilor dificile și, bineînțeles, cu respectarea rigurosului protocol sanitar care se impune, cu atât mai mult cu cât am multiplicat numărul colaborărilor cu instituțiile locale, putând astfel să îl prezentăm în opt orașe. În capitala spaniolă, Festivalul a ajuns la a X-a ediție și se va desfășura la prestigioasa Cineteca Madrid, din cadrul complexului cultural Matadero, un centru modern, dinamic și un punct de referință pentru filmul contemporan“, a declarat Maria Pop, director al ICR Madrid. „Festivalul de Film Românesc este un proiect de mare anvergură și cu tradiție al Reprezentanței de la Madrid a Institutului Cultural Român, care face parte din strategia de promovare constantă a culturii române prin produsele sale de excelență. Filmul românesc contemporan se bucură de un succes deosebit în Spania și datorită eforturilor Institutului de a prezenta mereu publicului spaniol cele mai recente producții cinematografice sau de a susține, an de an, participarea acestora la cele mai cunoscute festivalurile de film din Peninsula Iberică”, a subliniat directorul ICR Madrid.

Programul include o selecție de filme românești recente, cu șase propuneri tematice diferite, care fac cunoscut publicului spaniol unele dintre noutățile genului din România.

În cadrul Festivalului de Film Rom sunt prezentate de asemenea ultimele producții ale regizorilor Corneliu Porumboiu („La Gomera“) și Ivana Mladenović („Ivana cea groaznică“), două din creațiile noului proiect cultural al regizorului Florin Șerban, trilogia „Dragoste” („Dragoste1. Câine”, respectiv „Dragoste 2. America”), precum și lungmetrajul de debut al regizorului Hadrian Marcu („Un om la locului lui”).

Cineteca Madrid este parte a cunoscutului complex cultural „El Matadero”, un centru de creație contemporană ce propune o abordare multidisciplinară care variază de la artele spectacolului, arte vizuale, design și arhitectură, până la muzică, dans, modă, literatură și film. Activitatea centrului cultural Matadero este coordonată de Primăria Madrid, în colaborare cu alte instituții publice și private. Cineteca Madrid a primit în anul 2012 premiul Archdaily pentru cel mai bun proiect de reabilitare a unei clădiri industriale în complex cultural și s-a impus în mediul cultural din Madrid drept un spațiu modern și plin de viață, care propune o programare atentă, acordând o atenție specială cinematografiei independente.

27
/08
/14

CRONICĂ DE FILM. „Camera groazei”, un film danez cu succes la publicul din țara sa, este un thriller care bifează corect, dar fără vervă și originalitate, mărcile genului. Filmul lui Mikkel Norgaard se păstrează într-o zonă mainstream și afișează o sfioșenie surprinzătoare, atât narativ, cât și vizual.

27
/08
/14

Formaţiile Fără Zahăr, Ţapinarii şi Timpuri Noi vor concerta, între 26 şi 28 septembrie, la Bucharest Comedy Week, urmând ca serile din Piaţa Enescu să se încheie cu o proiecţie de film, precum "Pantera roz", din 1963, şi "Unora le place jazz-ul", din 1959.

27
/08
/14

Programul MECEFF „7+1” va oferi publicului spectator o serie de producții din spațiul geografic central-european, în cadrul unor secţiuni necompetiţionale. Este vorba de filme realizate înainte de 1989, cu un puternic mesaj anti statul comunist și regizate de câțiva dintre cei mai mari regizori europeni ai secolului XX.

26
/08
/14

Comedia "#Selfie", de Cristina Iacob, a atins cifra de 90.703 spectatori şi încasări de 1.136.889 de lei, devenind astfel unul dintre cele mai de succes filme româneşti din ultimii ani.

26
/08
/14

Astăzi începe cea de-a cincea ediție a Divanului Degustătorilor de Film și Artă Culinară, ediție care este dedicată temei “Eroi și antieroi din Balcani”. Timp de șase zile, în perioada 26 – 31 august, în Port Cultural Cetate (jud. Dolj), în cadrul Divanului vor fi proiectate 63 de filme: 12 lungmetraje și 51 de scurtmetraje.

25
/08
/14

Comedia “America, venim!”, debutul în lungmetraj al regizorului Răzvan Săvescu, a cărei premieră va avea loc pe 19 septembrie, pune accentul pe întâmplările amuzante şi neprevăzute prin care trece trupa unui teatru de provincie ajuns la New York.

25
/08
/14

Actorul şi regizorul britanic Richard Attenborough, născut pe 29 august 1923, în Cambridge, Marea Britanie. s-a stins din viaţă duminică, la vârsta de 90 de ani. Attenborough a primit titlul de cavaler al Ordinului Marii Britanii în 1976 şi pe cel de baron în iunie 1993.

22
/08
/14

Jackie Chan, care va veni pentru prima dată în România pe 11 septembrie, pentru a deschide evenimentul Zilele Filmului Chinezesc, va fi numit de Casa Româno-Chineză ambasador cultural al relaţiilor româno-chineze, pentru a promova produsele culturale româneşti în ţara sa.

21
/08
/14

Occupation in 26 Pictures - povestea a trei prieteni (un croat, un sârb şi un evreu) cărora războiul le va oferi destine diferite – un film celebru pentru unele dintre cele mai violente şi pline de sex scene din cinematograful ex-iugoslav, va fi proiectat sâmbătă, 30 august, în închiderea Divanului Degustătorilor de Film şi Artă Culinară.

20
/08
/14

Nici un actor român n-a cunoscut după al Doilea Război Mondial o asemenea popularitate uriaşă. N-a lansat un personaj, ca apoi, popularitatea să-i crească în rândul publicului, așa cum a fost Grigore Vasiliu care a devenit peste noapte şi “Birlic”; sau Amza Pellea care l-a zămislit pe “Nea Mărin”, cu mare succes la public.