Tur virtual și tur pietonal prin lumea lui George Enescu
https://www.ziarulmetropolis.ro/tur-virtual-si-tur-pietonal-prin-lumea-lui-george-enescu/

Pe platforma Raiffeisen Art Proiect – Stagiune Virtuală, se află în desfăşurare evenimentul „Zilele Enescu: trei zile şi trei nopţi, o aniversare cu poveste”, dedicat zilei de naştere a marelui compozitor George Enescu (19 august 1881).

Un articol de Liliana Matei|20 august 2020

Pe data de 19 august a fost programată la ora 11:00 o dezbatere live preluată de la Concursul Internațional „George Enescu”, cu Mihai Constantinescu; accesibil în secțiunea Conversații; iar la ora 19:30: documentarul „Acasă la George Enescu”, realizat de Cronicarii Digitali, în secțiunea Explorator;

Joi, 20 august, va avea loc la ora 19:00 un tur virtual online „Pe urmele lui Enescu prin București”, cu Interesting Times Bureau;

Iar sâmbătă, 22 august, de la ora 10:00, un tur pietonal (offline), Experiența Enescu în București”, cu Interesting Times Bureau ghid Anita Sterea.

Echipa Cronicarii digitali reia, într-un video de 18 minute intitulat „Acasă la George Enescu”, călătoria făcută de marele muzician înaintea plecării lui din România. În 1946, George Enescu, mânat parcă de o premoniție, a hotărât să viziteze fiecare dintre casele în care a locuit. O făcea pentru ultima dată, pentru că nu a mai revenit până la moartea lui în România. Cronicarii digitali au refăcut întocmai acest traseu pe care l-au prezentat, în premieră, în ediția din 2019 a Festivalului Internațional George Enescu. Perioada de difuzare a acestui video va fi între 19 august (cu lansare la ora 19:30) și 16 septembrie 2020. Autorii filmului sunt: Horia Sirghi (Zaiafet), Cristian Șimonca (Blogul lui Otravă), Vlad Efenie, Dana Gonț, Bogdan Buzuleac și Ionuț Costea (Goguci). Proiectul a fost realizat de echipa Cronicarii digitali în cadrul Festivalului Internațional George Enescu, ediția 2019 și a fost susținut de Raiffeisen Bank.

Joi, 20 august de la ora 19:00 puteți participa la un tur virtual «Pe urmele lui Enescu prin București», în care veți afla despre legătura strânsă dintre muzician și Reginele României, relația de iubire dintre Maruca Cantacuzino și George Enescu, locurile în care a locuit în București, rolul pe care l-a avut în dezvoltarea Ateneului Român sau relațiile sale cu personalități ale lumii muzicale bucureștene. Turul online va dura o oră și jumătate și poate fi urmărit în direct în secțiunea Explorator din #StagiuneaVirtuală, la finalul său având loc o sesiune de întrebări și răspunsuri în care cei interesați pot afla mai multe detalii de la ghizi.

Sâmbătă, 22 august de la ora 10.00, turul dedicat amintirii lăsate de George Enescu pe străzile Bucureștiului va fi organizat pietonal (offline) și va dura aproximativ două ore. Se va derula în zona centrală (Bd. Magheru, str. George Enescu, Calea Victoriei). Din cauza restricțiilor impuse de contextul pandemic, numărul maxim de persoane care pot participa la tur este de 12. Turul se va face cu respectarea strictă a regulilor de distanțare, iar purtarea măștii va fi obligatorie. Cei dornici să se înscrie la turul pietonal trebuie să trimită un email la adresa [email protected]. Locurile fiind limitate, înscrierea se va face pe principiul primul venit – primul servit.

Tururile – atât virtual cât și pietonal – sunt oferite gratuit de Raiffeisen Bank și găsiți detalii în secțiunea Explorator din platforma Raiffeisen Art Proiect – Stagiune Virtuală, https://art.raiffeisen.ro/

05
/04
/24

Festivalul Filmului Palestinian, organizat de Centrul Cultural Mahmoud Darwish sub patronajul Ministerului Culturii din Palestina și al Ambasadei Statului Palestina în România, va avea loc între 18 și 21 aprilie la București și pe 28 aprilie în Cluj-Napoca iar programul detaliat și biletele sunt acum disponibile.

05
/04
/24

Brașov Jazz & Blues Festival, unul dintre marile festivaluri urbane de gen din România, revine între 15 și 18 august 2024, cu cea de-a 12-a ediție, iar orașul Brașov va fi din nou gazdă pentru peste 100 de artiști din toate colțurile lumii, care vor învălui publicul în ritmurile vibrante ale muzicii născute din jazz și blues.

04
/04
/24

Evenimentele interdisciplinare propuse în proiectul de cercetare coregrafică ROOTS, un proiect AREAL co-finanțat de AFCN, vin în întâmpinarea crizei generalizate care ne împresoară, căutând soluții pe măsura complexității problemelor suprapuse și interdependente cu care ne confruntăm, îndemnând la o explorare a rădăcinilor ce unesc omul, societatea în care trăim și întreaga biosferă.

02
/04
/24

Institutul Cultural Român participă în premieră, prin ICR Bruxelles și Centrul Național al Cărții, cu un stand propriu la „Foire du livre de Bruxelles / Târgul Internațional de Carte de la Bruxelles”, care se va desfășura în perioada 4-7 aprilie 2024, la Centrul de expoziții Tour et Taxis din capitala Belgiei.

02
/04
/24

Mobius & The Institute transformă centrul Bucureștiului într-un hotspot al culturii Hip-hop. Cea mai mare expoziție a artistului Saddo ocupă Piața Amzei.

29
/03
/24

Romanian Design Week, un festival multidisciplinar dedicat industriilor creative ce promovează designul, arhitectura, creativitatea și inovația, lansează în colaborare cu UniCredit Bank un concurs destinat tinerilor ilustratori și designeri grafici din România, cu vârste cuprinse între 18 și 25 de ani. Scopul competiției este crearea colecției oficiale de obiecte de merchandising pentru festival, având ca temă "Unlock the City".