Tur virtual și tur pietonal prin lumea lui George Enescu
https://www.ziarulmetropolis.ro/tur-virtual-si-tur-pietonal-prin-lumea-lui-george-enescu/

Pe platforma Raiffeisen Art Proiect – Stagiune Virtuală, se află în desfăşurare evenimentul „Zilele Enescu: trei zile şi trei nopţi, o aniversare cu poveste”, dedicat zilei de naştere a marelui compozitor George Enescu (19 august 1881).

Un articol de Liliana Matei|20 august 2020

Pe data de 19 august a fost programată la ora 11:00 o dezbatere live preluată de la Concursul Internațional „George Enescu”, cu Mihai Constantinescu; accesibil în secțiunea Conversații; iar la ora 19:30: documentarul „Acasă la George Enescu”, realizat de Cronicarii Digitali, în secțiunea Explorator;

Joi, 20 august, va avea loc la ora 19:00 un tur virtual online „Pe urmele lui Enescu prin București”, cu Interesting Times Bureau;

Iar sâmbătă, 22 august, de la ora 10:00, un tur pietonal (offline), Experiența Enescu în București”, cu Interesting Times Bureau ghid Anita Sterea.

Echipa Cronicarii digitali reia, într-un video de 18 minute intitulat „Acasă la George Enescu”, călătoria făcută de marele muzician înaintea plecării lui din România. În 1946, George Enescu, mânat parcă de o premoniție, a hotărât să viziteze fiecare dintre casele în care a locuit. O făcea pentru ultima dată, pentru că nu a mai revenit până la moartea lui în România. Cronicarii digitali au refăcut întocmai acest traseu pe care l-au prezentat, în premieră, în ediția din 2019 a Festivalului Internațional George Enescu. Perioada de difuzare a acestui video va fi între 19 august (cu lansare la ora 19:30) și 16 septembrie 2020. Autorii filmului sunt: Horia Sirghi (Zaiafet), Cristian Șimonca (Blogul lui Otravă), Vlad Efenie, Dana Gonț, Bogdan Buzuleac și Ionuț Costea (Goguci). Proiectul a fost realizat de echipa Cronicarii digitali în cadrul Festivalului Internațional George Enescu, ediția 2019 și a fost susținut de Raiffeisen Bank.

Joi, 20 august de la ora 19:00 puteți participa la un tur virtual «Pe urmele lui Enescu prin București», în care veți afla despre legătura strânsă dintre muzician și Reginele României, relația de iubire dintre Maruca Cantacuzino și George Enescu, locurile în care a locuit în București, rolul pe care l-a avut în dezvoltarea Ateneului Român sau relațiile sale cu personalități ale lumii muzicale bucureștene. Turul online va dura o oră și jumătate și poate fi urmărit în direct în secțiunea Explorator din #StagiuneaVirtuală, la finalul său având loc o sesiune de întrebări și răspunsuri în care cei interesați pot afla mai multe detalii de la ghizi.

Sâmbătă, 22 august de la ora 10.00, turul dedicat amintirii lăsate de George Enescu pe străzile Bucureștiului va fi organizat pietonal (offline) și va dura aproximativ două ore. Se va derula în zona centrală (Bd. Magheru, str. George Enescu, Calea Victoriei). Din cauza restricțiilor impuse de contextul pandemic, numărul maxim de persoane care pot participa la tur este de 12. Turul se va face cu respectarea strictă a regulilor de distanțare, iar purtarea măștii va fi obligatorie. Cei dornici să se înscrie la turul pietonal trebuie să trimită un email la adresa [email protected]. Locurile fiind limitate, înscrierea se va face pe principiul primul venit – primul servit.

Tururile – atât virtual cât și pietonal – sunt oferite gratuit de Raiffeisen Bank și găsiți detalii în secțiunea Explorator din platforma Raiffeisen Art Proiect – Stagiune Virtuală, https://art.raiffeisen.ro/

28
/03
/24

O nouă lună într-un șir aparent nesfârșit plasat sub semnul „vremurilor interesante” este o nouă invitație la oglindire prin artă. De la criza de mediu la traume transmise de-a lungul generațiilor, de la apăsarea cu care ne zdrobesc rolurile de gen în societate, la dificultățile în comunicare, spectacolele Vanner Collective vorbesc despre probleme cu care ne confruntăm zi de zi, conștienți sau nu, abordate cu empatie și cu inteligență, cu un amestec dezarmant de onestitate și teatralitate.

26
/03
/24

Cum se poate găsi un echilibru între stăpânirea strategiilor de comunicare, acumularea cunoștințelor de SEO și duelul cu algoritmii opaci ai tuturor platformelor de social media, de la Instagram la Facebook, de la Tik-Tok la Reddit, toate acestea fiind necesare pentru a ajunge la public, și activitatea propriu-zisă de a crea un concept sau un produs?

22
/03
/24

În contextul celebrării a 20 de ani de existență, Centrul Național al Dansului București (CNDB) extinde Ziua Internațională a Dansului pe durata întregii luni aprilie. Astfel, spectatorii vor avea ocazia să vizioneze spectacole de dans internaționale prezentate în premieră în România, producții coregrafice naționale, dar și să participe la discuții cu artiștii.

22
/03
/24

Pe 23 martie 2021, la 93 de ani, după aproape un secol petrecut printre lumini, umbre și culori, a părăsit această lume, lăsând în urmă o istorie a costumului, zeci de volume, nenumărate expoziții, o mulțime de obiecte adunate într-o colecție de o valoare greu de estimat, care, poate, își va găsi în timp un spațiu pentru ca muzeul visat de ea să existe.

22
/03
/24

Cum poate râsul să fie terapeutic? Cum poate cufundarea în natură să ne aline? Cum ne poate ajuta arta mișcării să avem o relație mai bună, mai creativă cu procesul de înaintare în vârstă? În căutarea răspunsurilor la aceste întrebări, Asociația Developing Art lansează proiectul de cercetare artistică All Sorts of Care: o serie de rezidențe artistice dedicate explorării legăturilor complexe dintre corp și minte, în contextul râsului, al îmbătrânirii și al prezenței umane, ca un martor tăcut ce face parte din natură, toate privite prin filtrul ideii de grijă.

21
/03
/24

Cele mai noi filme cu Mads Mikkelsen și Sir Anthony Hopkins în rolurile principale și multipremiatul „All of Us Strangers” (foto) (r. Andrew Haigh) sunt doar câteva dintre titlurile incluse în programul celei de-a 23-a ediții a Festivalului Internațional de Film Transilvania, care va avea loc la Cluj-Napoca între 14 și 24 iunie.

21
/03
/24

Joi, 28 martie, de la ora 19.00, va avea loc la sediul Teatrului Masca (Bd. Uverturii, nr. 14) a șasea întâlnire din seria dezbaterilor performative moderate de Alex Tocilescu. Tema ediției este „Ăștia o să ne plătească nouă pensia?!”

20
/03
/24

Denisa Nicolae are multe nesiguranțe și incertitudini. Râde zgomotos și plânge cu sughițuri. Iubește. Lumea ei e mare și jucăușă, din când în când o prinde cu tandrețe, să nu fugă, și o face vizibilă, puțin câte puțin.