Turneul internațional online JAZZT Vivaldi, 20 aprilie – 4 mai 2021
https://www.ziarulmetropolis.ro/turneul-international-online-jazzt-vivaldi-20-aprilie-4-mai-2021/

Anul 2021 stă sub semnul intersectării destinelor unora dintre cei mai importanţi compozitori din istoria muzicii. Aniversările şi comemorările din acest an realizează o panoplie componistică extraordinară, întinsă pe mai bine de două secole, din baroc până în zilele noastre. Astfel, comemorarea celor 280 de ani de la moartea lui Antonio Vivaldi la Viena, devine punctul de referinţă al turneului internaţional online JAZZT Vivaldi., oraşul naşterii lui Vivaldi – Veneţia şi cel al dispariţiei sale – Viena, fiind incluse în această incursiune în evoluţia creaţiei sale.

Un articol de Petre Ivan|16 aprilie 2021

Printr-o legătură ingenioasă, ajungem la sărbătorirea a 140 de ani de la nașterea lui George Enescu și Béla Bartók (ambii născuți pe actualul teritoriu al României), trecând prin comemorarea unui centenar de la dispariția lui Camille Saint-Saëns, și alte aniversări componistice precum Tomaso Albinoni, Giuseppe Verdi, Gustav Mahler, Astor Piazzolla și Igor Stravinsky, totul reinterpretat prin viziunea pianistului și compozitorului Cristian Spătaru.

Turneul internațional online JAZZT Vivaldi se înscrie în tradiția proiectelor asumate în ultimii ani de către asociația Musica Ricercata, aceea de a aduce la lumină interpretări noi și organizări stilistice inovatoare, bazate pe cercetare muzicală, aducând beneficiarului o experiență suplimentară în acest domeniu, prin investigarea universului componistic al lui Vivaldi – prin asocieri estetice exploratorii, caracterul inovator al turneului fiind conferit de liantul stilistic al proiectului, și anume improvizația. În muzica lui Antonio Vivaldi, improvizația este un element obligatoriu, iar viziunea oferită de acest proiect e de a reliefa această paralelă cu muzica jazz. Vivaldi este etalonul recurent, toate improvizațiile în stilul celorlalți compozitori fiind încadrate în ariile sale. George Enescu – un mare admirator al muzicii lui Vivaldi și Johann Sebastian Bach – puternic influențat de acesta și Béla Bartók au recreat universul improvizatoric al folclorului din acest spațiu geografic în întreaga lor creație, fiind elementul definitoriu al muzicii lor.

Seria concertelor din cadrul turneului internațional online JAZZT Vivaldi susținute de renumita soprană Rodica VICĂ (România-Austria), alături de ImpRoWien Ensemble (Austria-România): Cristian SPĂTARU pian și orchestrator, Cristian RUSCIOR – vioară 1, Gratiela ARANYOSI – vioară 2, Hannah BERGHOFER – violă și Florian Cristian DRAGOMIR – contrabas, se va desfășura, în perioada 20 aprilie – 4 mai 2021, atât pe pagina de Facebook a Asociației Musica Ricercata: https://www.facebook.com/EnsembleMusicaRicercata, a sopranei Rodica Vică: https://www.facebook.com/rodica.vica, cât și pe paginile de Facebook ale partenerilor implicați în organizarea acestui proiect muzical inedit.

Informații despre artiști:

Rodica VICĂ, soprană – este invitata celor mai importante opere și filarmonici atât din țară, cât și din străinătate, fiind în același timp câștigătoare a numeroase premii la concursuri naționale și internaționale: Premiul I la Concursul Internațional de muzică barocă „La Stravaganza” din Cluj-Napoca, Premiul al II-lea la Concursul Radiodifuziunii Române „Drumul spre celebritate”, Premiul pentru cea mai Bună Interpretare Muzicală în cadrul Trofeului „Ion Dacian” pentru Tineri Interpreți ș.a. Printre ultimele succese profesionale ale sopranei se numără̆ concerte alături de orchestra Musica Ricercata, debutul la Müpa Budapest, Musikverein Viena, Konzerthaus Berlin și premiera mondială a nou-descoperitului oratoriu Strigoii de George Enescu, alături de Orchestra Simfonică Radio Berlin. De asemenea, tot ea a realizat și premiera discografică a acestei fascinante lucrări enesciene, apărută la casa de discuri Capriccio, iar în anul 2019 acest oratoriu a fost prezentat la Berlin. Printre următoarele evenimente importante în cariera artistei se numără debuturile la Opera de Marseille și în cadrul Festivalului George Enescu, în anul 2021. Soprana Rodica Vică se numără printre puținii artiști români specializați și în muzică barocă, interpretările sale având mereu o bază de cercetare științifică, acest lucru dovedindu-l și prin teza sa de doctorat intitulată Stileme, influențe și surse händeliene revelate în creația de operă a lui Wolfgang Amadeus Mozart. Mai multe informații despre soprana Rodica Vică găsiți pe: www.rodicavica.com

 

Ansamblul ImpRoWien are o componență româno-austriacă și este format din cinci muzicieni stabiliți la Viena. La inițiativa dirijorului și compozitorului Cristian Spătaru, ansamblul a luat naștere pentru a îmbina specializarea muzicală a celor cinci cu creativitatea și spiritul improvizatoric, atât de necesare muzicianului contemporan. Această fuziune atrage publicul de orice vârstă, făcându-i pe cei mici și pe cei tineri să se alăture concertelor de stil clasic iar melomanilor experimentați stârnindu-le curiozitatea de a descoperi noi valențe muzicale.

 

CALENDARUL TURNEULUI INTERNAȚIONAL ONLINE JAZZT VIVALDI

Marți, 20.04.2021, ora 18:00 – ora Italiei / ora 19:00 – ora României                          

Facebook IRCCU Veneția: https://www.facebook.com/istituto.romenodivenezia

Facebook Musica Ricercata: https://www.facebook.com/EnsembleMusicaRicercata

 

Duminică, 25.04.2021,  ora 18:00 – ora Austriei/ ora 19:00 – ora României                                

Facebook ICR Viena: https://www.facebook.com/RKIWien.ICRViena

Facebook Musica Ricercata: https://www.facebook.com/EnsembleMusicaRicercata

Facebook Asociația pentru Muzică, Artă și Cultură: https://www.facebook.com/asociatia.muzicaartacultura

 

Marți, 27.04.2021,  ora 18:00 – ora Austriei/ ora 19:00 – ora României                                   

Facebook Musica Ricercata: https://www.facebook.com/EnsembleMusicaRicercata

Facebook UCIMR: https://www.facebook.com/UCIMR

Facebook Centrul Național de Artă Tinerimea Română: https://www.facebook.com/CentrulNationalTinerimeaRomana

 

Marți, 04.05.2021,  ora 18:00 – ora Austriei/ ora 19:00 – ora României                                   

Facebook Musica Ricercata: https://www.facebook.com/EnsembleMusicaRicercata

Facebook ICR Viena: https://www.facebook.com/RKIWien.ICRViena

Facebook Forumul Cultural Austriac: https://www.facebook.com/fca.bucuresti

Facebook Societatea Austro-Română din Viena: https://www.facebook.com/austrom/

Facebook Asociația pentru Muzică, Artă și Cultură: https://www.facebook.com/asociatia.muzicaartacultura

Facebook Radio România Muzical: https://www.facebook.com/Radio-Rom%C3%A2nia-Muzical-227784404990

08
/03
/22

Dirijorul britanic LEO HUSSAIN – care debuta în 2016 pe prestigioasa scenă a Operei Regale (Covent Garden) din Londra cu Oedipe de George Enescu, bucurându-se de un mare succes de public - revine vineri, 11 martie 2022 (19.00), la Sala Radio.

07
/03
/22

În 8, 9 și 10 iulie, aeroportul din Arad va găzdui din nou artiști îndrăgiți și fanii lor, iubitorii de muzică bună, distracție și dans până la răsărit. Arad Open Air Festival se află deja la cea de-a șasea ediție, oferind publicului întâlniri cu nume celebre, activități de neuitat, scene pentru toate gusturile. Festivalul promite și anul acesta trei zile magice.

03
/03
/22

Corul de cameră Preludiu dirijat de Andrei Stănculescu invită publicul la un concert special pe data de 9 martie, ora 19.00, la Sala „George Enescu” a Universităţii Naționale de Muzică din București (UNMB), concert realizat în colaborare de Centrul Național de Artă Tinerimea Română (CNATR), Radio România Muzical și Universitatea Națională de Muzică din București.

03
/03
/22

Opera Națională București continuă seria de evenimente care marchează Stagiunea Centenară „Opera 100” și organizează, în perioada 2-6 aprilie, Masterclass-ul Nelly Miricioiu, care se va încheia cu „Belcanto Gala”, în data de 6 aprilie, în cadrul căreia cursanții vor fi acompaniați de Orchestra Operei Naționale București.

01
/03
/22

Concertele 𝑬𝒀𝑬𝑫𝑹𝑶𝑷𝑺 au fost descrise ca fiind, în mod paradoxal, energizante și generatoare ale unei stări de puternică melancolie. Trupa și-a început povestea în 2012, cu piese în limba engleză. Odată cu anul 2015 și cu îmbrățișarea limbii române ca mediu de exprimare, și-au consolidat propria poziție pe piața românească de muzică alternativă, lansând piese ca „Spre Soare”, „Prezent”, „Bicicleta” sau „Mai Stai".

24
/02
/22

Între 13 și 19 februarie 2022, la Iași a avut loc cea de-a treia ediție a Classix Festival, un demers organizat de Asociația Industrii Creative și Showberry. Peste 60 de artiști din 13 țări au fost prezenți în cadrul celor 8 concerte care au alcătuit programul festivalului, alături de 7 proiecții de film, un vernisaj, o expoziție, o dezbatere, o prelegere și 10 masterclass-uri.

16
/02
/22

Orchestra Română de Tineret (ORT) dirijată de Cristian Măcelaru – care poate fi ascultat pentru prima oară în România după momentul în care a fost numit director artistic al Festivalului Internaţional “George Enescu” – va concerta sâmbătă, 26 februarie 2022, ora 19, la Ateneul Român, într-o seară care are în program două superbe capodopere ale muzicii ruse : Concertul pentru vioară și orchestră în Re major, op. 35 de Ceaikovski, solistă violonista franceză de origine română Sarah Nemţanu şi Simfonia nr. 10 în mi minor op. 93 de Șostakovici.

15
/02
/22

„Aller guten Dinge sind drei/Lucrurile bune vin câte trei”, spune o expresie din limba germană. Pentru a marca cel de-al treilea an al colaborării lor, Forumul Cultural Austriac și Classix Festival din Iași își duc parteneriatul la un nivel superior propunând, între 13 si 18 februarie, nu mai puțin de trei evenimente cu clasă – două concerte ale instrumentiștilor Auner Quartett și o serie de proiecții, în premieră ieșeană, ale documentarului #newTogether, regizat de Carmen Lidia Vidu.

15
/02
/22

„Jack of all Trades“ este o formație de rock alternativ, care susține că oferă publicului un produs muzical „autobiografic și complet sincer de la cap la coadă”. În noiembrie 2014, aceștia au lansat primul videoclip, „Cum vrei să fiu”, marcând totodată și începutul activității de concerte live.

15
/02
/22

Joi, 17 și vineri, 18 februarie 2022, Orchestra simfonică a Filarmonicii „George Enescu”, condusă de dirijorul britanic Alexander Walker, prezintă publicului Nocturna în si major pentru orchestră de coarde , op.40 de Antonín Dvořák, Rapsodiile pentru vioară şi orchestră nr. 1 și 2 de Béla Bartók, cu violonistul Mircea Călin în ipostaza solistică, și Simfonia nr. 7, în la major, op. 92 de Ludwig van Beethoven.

14
/02
/22

Câștigător al ultimei ediții a Concursului Internațional „George Enescu” (2021), violonistul VALENTIN ȘERBAN este un artist care atrage atenția în peisajul cultural românesc. Membru al cunoscutei orchestre Les Dissonances din Paris și concertmaestru invitat al Orchestrei Române de Tineret, Valentin Șerban a fost protagonistul proiectului inovator „Eyes Wide Shut”: 60 de minute de recital solo, cu piese semnate de mari compozitori ca Bach, Paganini sau Enescu, interpretate în întuneric complet.

14
/02
/22

Cu un sunet senzual, amplu și catifelat, ușurință aristocratică în interpretare și grație, Marc Coppey se înscrie în marea tradiție a violonceliștilor francezi. Însoțit de violoncelul său, Goffriller, din 1711, Marc Coppey va fi prezent săptămâna această în România, pentru a susține două concerte, pe scenele filarmonicilor din București și Sibiu.