Turneul ,,Pianul călător”, susținut de către Horia Mihail, se va încheia la Tulcea
https://www.ziarulmetropolis.ro/turneul-pianul-calator-sustinut-de-catre-horia-mihail-se-va-incheia-la-tulcea/

După ce a făcut o plimbare de weekend prin parcurile bucureştene şi s-a întors pentru o săptămână la sediul Radio România, cel de-al treilea pian călător este gata să plece în noua călătorie ce are ca destinaţie finală Tulcea.

Un articol de Andrada Văsii|19 aprilie 2013

După ce a făcut o plimbare de weekend prin parcurile bucureştene şi s-a întors pentru o săptămână la sediul Radio România, cel de-al treilea pian călător este gata să plece în noua călătorie ce are ca destinaţie finală Tulcea.

Până acum turneul s-a dovedit o poveste de succes. Horia Mihail a străbătut toate zonele istorice ale ţării, adunând mii de kilometri, mii de spectatori dar şi nenumărate minute de  aplauze. Iar pentru că prietenii vechi nu se uită niciodată, Horia Mihail s-a reîntâlnit cu primele două piane călătoare la Sânnicolau Mare şi la Mediaş.

Întâlniri pline de emoție

Pianistul a avut o primă întâlnire cu cel de-al treilea pian călător, un Steinway recondiţionat şi pus la dispoziţie de Radio România, în foişoarele din parcurile Cişmigiu şi Herăstrău, pe 13 şi 14 aprilie, unde au avut loc două recitaluri în aer liber realizate cu sprijinul ARCUB. Sute de bucureşteni s-au oprit din plimbarea lor atraşi de ineditul acestor evenimente şi de muzica lui Horia Mihail.

Călătoriile acestea, alături de piane, înseamnă foarte mult pentru mine. A cânta în oraşe mici, în care nu există piane de concert este o mare bucurie, pentru că aici, cu precădere, vezi încântarea de pe feţele oamenilor. Eu cred că aşa atragem spectatori spre sala de concert, nu aducând copiii cu forţa în săli, ci mergând în întâmpinarea lor.

Horia Mihail,

pianist

Deopotrivă pianul şi pianistul au devenit vedete, fiecare fiind admirat şi răsplătit cu aplauze. De altfel spectatorii din parcuri spuneau:„Extraordinar, lăudabil, o acţiune de mare suflet.’’. „În afară de Festivalul George Enescu la care mergem în piaţă toamna, e ceva unic in viaţa mea, cred că nu o să mai văd aşa ceva.”, „Sunt pentru zece zile în ţară, luni plec şi pot să zic, cu emoţie,  că aceasta e România.”, „Mi se pare minunată ideea mai ales pentru oamenii care poate nu merg la Ateneu sau  la concerte clasice, dar acum au contact cu piese cântate foarte frumos la pian.”

Călătoria pianului de 700 de kg

După ce pianistul a revenit la Sala Radio, pe 17 aprilie, cu un recital în care a interpretat ,,Patetica”, ,,Sonata Lunii” şi ,,Appassionata” de Beethoven în faţa unei săli arhipline şi pentru ,,Concertul nr. 4 in Sol major pentru pian şi orchestră” de acelaşi compozitor, programat pe 19 aprilie acompaniat de Orchestra Naţională Radio, dirijată de Jin Wang , pianul şi pianistul, celebrând o prietenie veche de când lumea, vor pleca împreună la drum cu destinaţia finală Tulcea.

Pianul, care cântăreşte 700 de kg va fi coborât, montat şi acordat în fiecare oraş menţionat în traseul de mai jos, la finalul călătoriei urmând să se despartă de Horia Mihail, după recitalul de Tulcea de pe 27 aprilie, de la Teatrul Jean Bart. Aici pianul va rămâne pentru 3 ani, fiind pus la dispoziţia comunităţii de Radio România.

Itinerar ,,Pianul Călător”

20 aprilie, Bârlad, Pavilionul Marcel Guguianu, Recital ,,Pianul Călător”

21 aprilie, Tecuci, Casa de Cultură, Recital ,,Pianul Călător”

22 aprilie, Roman, Casa de Cultură, Recital ,,Pianul Călător”

27 aprilie, Tulcea Teatrul Jean Bart, Recital ,,Pianul Călător”

Info:

Toate recitalurile şi concertele încep la ora 19.

Cea de-a treia ediţie a turneului Pianul Călător, desfăşurată în perioada 24 martie – 27 aprilie 2013, este organizată de Radio România Cultural şi Asociaţia Culturală Accendo.

Traseul turneului poate fi urmărit pe www.pianulcalator.ro sau pe frecvenţele posturilor publice de radio.

Foto credit: Virgil Oprina

31
/05
/21

Filarmonica „George Enescu” anunță că luni, 31 mai, de la ora 12.00, se vor pune în vânzare biletele pentru concertul simfonic cu public de joi, 10 și vineri, 11 iunie 2021, în care Orchestra simfonică a Filarmonicii „George Enescu” va fi condusă de Gabriel Bebeșelea, dirijorul său principal din stagiunea 2020/21. Programul concertului din 10 și 11 iunie are la bază un concept unitar, fiind alcătuit din selecțiuni din muzica originală compusă de Jean-Baptiste Lully pentru piesa "Burghezul gentilom" de Molière și din Suita "Burghezul gentilom" de Richard Strauss.

28
/05
/21

Cum a arătat copilăria pentru trei dintre cei mai cunoscuți artiști rock din toate timpurile – Bruce Springsteen, Freddie Mercury și Keith Richards?

20
/05
/21

S-au pus în vânzare, online și la casa de bilete din incinta Ateneului Român, biletele pentru următorul concert din Stagiunea de marți seara. În 25 mai, la ora 19, publicul meloman este invitat în Sala mică a Ateneului Român ( la capacitatea de 50%) pentru un recital cameral susținut de Valentin Dimitrie Simion, un tânăr dar foarte merituos violoncelist român.

20
/05
/21

Valentin Șerban a câștigat marele premiu al secțiunii de vioară la Concursul Internațional George Enescu, după o finală care a ridicat publicul în picioare și în care a interpretat Concertul în re minor pentru vioară și orchestră op. 47 de Sibelius, miercuri, 19 mai, la Ateneul Român. Pe locul al doilea s-a situat Jaewon Wee din Coreea de Sud, iar locul al treilea i-a revenit lui Tassilo Probst din Germania.

17
/05
/21

Jaemin Han a câștigat marele premiu al secțiunii de violoncel la Concursul Internațional George Enescu, după o finală în care a interpretat Concertul nr. 1 în mi bemol major pentru violoncel și orchestră op. 107 de Shostakovich, sâmbătă, 15 mai, la Ateneul Român. Pe locul al doilea s-a situat Sebastian Fritsch din Germania, iar locul al treilea i-a revenit lui Ștefan Cazacu din România.