TVR transmite un eveniment istoric: „Întoarcerea acasă” a Reginei-mamă Elena a României
https://www.ziarulmetropolis.ro/tvr-transmite-un-eveniment-istoric-intoarcerea-acasa-a-reginei-mama-elena-a-romaniei/

Regina-mamă Elena a României se întoarce acasă, ceremoniile dedicate repatrierii rămăşiţelor sale pământeşti fiind organizate în zilele de 18 şi 19 octombrie 2019. În calitate de host broadcaster, Televiziunea Română asigură producţia TV a ceremoniilor funerare şi pune la dispoziţie semnal TV tuturor instituţiilor media interesate.

Un articol de Petre Ivan|16 octombrie 2019

TVR alocă spaţii ample în grilele de programe pentru reflectarea acestui eveniment, cu respect pentru istoria românilor şi a Familiei Regale. Campania Regina Mamă a României – Întoarcerea acasă –  aduce telespectatorilor, pe lângă transmisiuni directe de la ceremonii şi emisiuni de analiză şi evocare speciale, o serie de fillere, ştiri şi reportaje, documentare, care conturează personalitatea Reginei-mamă Elena.

Regina Elena va odihni în Noua Catedrală Arhiepiscopală şi Regală de la Curtea de Argeş, alături de fiul ei, Regele Mihai I. Sicriul va ajunge la Aeroportul Internaţional Otopeni vineri, 18 octombrie 2019. Ceremonia funerară este programată în Catedrala istorică Episcopală şi Regală pe 19 octombrie, iar înmormântarea va avea loc în Pridvorul Noii Catedrale Arhiepiscopale şi Regale.

Transmisiunile directe ale TVR încep vineri, 18 octombrie, la ora 10.00 şi vor include ceremoniile de la Otopeni şi Palatul Elisabeta, apoi vor însoţi deplasarea cortegiului spre Curtea de Argeş. Camelia Csiki, moderatoarea ediţiilor speciale Regina-mamă Elena a României: Întoarcerea acasă de la TVR 1, împreună cu alţi jurnalişti ai TVR şi invitaţii lor vor aduce informaţii şi vor explica un eveniment care demonstrează respectul românilor pentru rolul jucat de Regina Elena, personalitate care a marcat istoria ţării noastre. TVR 1 va continua transmisiunile directe de-a lungul întregii zile.

Sâmbătă, 19 octombrie, de la ora 11.00, tot în transmisiune directă la TVR 1, telespectatorii vor putea urmări slujba de înmormântare a Reginei-mamă Elena, precum şi ceremoniile militară şi religioasă de la Curtea de Argeş. De la ora 16.00, în cadrul ediţiei speciale Ora Regelui, Camelia Csiki propune telespectatorilor un documentar biografic în premieră dedicat Reginei-mamă Elena.

„Regina Elena a României este singura regină din Europa care a primit titlul Drept între popoare*. Întrucât istoria României a fost nedreaptă cu ea – multe dintre meritele sale, precum şi activităţile de caritate au rămas necunoscute – am pornit să-i documentăm povestea. Am descoperit că a deschis spitale pentru sărmani şi şcoli în mai multe oraşe, iar prin Fundaţia ei – Aşezămintele Alteţei Sale Regale Principesa Elena – a făcut alte acte de caritate. Şi-a cunoscut foarte bine ţara, pe care a vizitat-o constant”, spune Camelia Csiki.

„Regina-mamă Elena vorbea şase limbi străine – greacă, franceză, engleză, română, germană şi italiană. Am descoperit primele imagini cu ea în arhiva Muzeului Judeţean de Istorie Braşov. Sunt din 1920, când ea venise în vizită în România. De asemenea, în documentar avem imagini în exclusivitate filmate de Regele Mihai în perioada exilului, dar şi imagini din arhive, filmări care nu au mai fost difuzate”, a adăugat Camelia Csiki, realizatoarea documentarului Regina Mamă Elena, difuzat de TVR 1 pe 19 octombrie, de la ora 16.00.

Deşi cunoscută drept o victimă de către români, din cauza modului în care s-a comportat cu ea Carol al II-lea, Regina Elena avea un simţ al umorului dezvoltat, era curajoasă şi puternică. „Zâmbea tot timpul”, i-a mărturisit Cameliei Csiki unul dintre ultimii prieteni ai reginei, care a numit-o „regina surâsului” şi ale cărui declaraţii sunt surprinse în documentar.

Pe parcursul săptămânii în curs, Ştirile TVR aduc telespectatorilor imagini inedite cu Regina-mamă Elena, ştiri, reportaje şi texte document care îi dezvăluie personalitatea şi viaţa, precum şi rolul în istoria României şi în viaţa M.S. Regelui Mihai I.

Locuri, personaje, informaţii cunoscute, dar şi imagini şi detalii necunoscute până acum sunt prezentate în Telejurnalele de la orele 14.00, 20.00 (TVR 1) şi 19.00 (TVR 2).

De asemenea, în fiecare dimineaţă, în emisiunile Matinal şi Ca-n viaţă, de la TVR 1, telespectatorii pot urmări scurte reportaje şi intervenţii în direct, în care invitaţii explică importanţa evenimentului şi evocă personalitatea Reginei-mamă Elena.

* Asumându-şi riscul de a-şi pierde statutul regal şi chiar libertatea, Regina-mamă Elena a salvat vieţile a mii de evrei deportaţi sau pe cale de a fi deportaţi în lagărele de exterminare naziste. Titlul „Drept între popoare” i-a fost acordat Reginei Elena la 11 martie 1993, numele ei fiind înscris pe tabloul de onoare din Grădina Drepţilor de la Yad Vashem.

23
/10
/15

Săptămâna viitoare, în capitală debutează o nouă ediţie a celui mai important târg de carte cu discount din România: KILIPIRIM. Evenimentul va avea loc din nou la Unirea Shopping Center, etajul 2, Aripa Călăraşi, în perioada 28 octombrie – 1 noiembrie, zilnic între 10.00 şi 21.30, intrarea fiind liberă.

22
/10
/15

Şi în această a 25-a ediţie FNT, un accent deosebit va fi îndreptat spre cartea tipărită, cartea – văzută ca valoare, fie că e vorba de literatură sau carte de teatru ori studiu ştiinţific. Astfel, Festivalul Naţional de Teatru continuă, pe parcursul celor zece zile de desfăşurare, să transforme semnalul editorial în eveniment public, propunând un număr de 16 lansări de carte.

20
/10
/15

Săptămâna acesta debutează cea de a IV-a ediție a Festivalului Internațional de Literatură de la Timișoara (FILTM), un proiect internațional dedicat literaturii, cu focus pe zona Europei Centrale și de Sud-Est. Sub sloganul „La Vest de Est / La Est de Vest”, peste 20 de evenimente vor avea loc în orașul de pe Bega în perioada 21-23 octombrie: lecturi publice, dezbateri, întâlniri ale scriitorilor invitați cu elevii de la cele mai importante licee din Timișoara, conferințe la Universitatea de Vest.

18
/10
/15

Luni, 19 octombrie, de la ora 18.00, la Cinema Studio (Bd. Magheru 29) din Bucureşti, în cadrul celei de-a X-a ediţii a Zilelor Filmului German, va avea loc premiera filmului documentar Le beau danger, regizat de René Frölke, şi dedicat prozatorului şi eseistului român Norman Manea cu ocazia împlinirii vîrstei de 75 de ani.

14
/10
/15

„4 A.M. Cantosuri domestice” este o plachetă de versuri de Radu Vancu. 4 A.M. este cea mai grea oră dintr-o noapte. Puțini reușesc să o depășească. Încă și mai puțini dintre supraviețuitori sunt poeți.

14
/10
/15

Lucian Dan Teodorovici a obţinut Premiul special al cititorilor „Natalia Gorbaniewska”, în cadrul prestigiosului Premiul Literar al Europei Centrale ANGELUS, Polonia, ediţia 2015, pentru romanul Matei Brunul (Polirom, 2011, 2014, disponibil şi în ediţie digitală).

13
/10
/15

În luna noiembrie a acestui an, la București va avea loc o manifestare de amploare, respectiv ”Zilele Culturii Ruse”, aflată deja la a V-a ediție. Sub moto-ul ”Haideți să (re)descoperim Rusia împreună”, Centrul Rus, care, totodată, îşi serbează 90 de ani de existenţă, îi invită pe bucureşteni la o călătorie-circuit prin cultura Rusiei.

09
/10
/15

Volumul "Timp second hand. Sfârşitul omului roşu", scris de Svetlana Aleksievici, laureată a premiului Nobel pentru literatură pe 2015, este în curs de publicare la editura Humanitas, în traducerea din limba rusă a Luanei Schidu.

08
/10
/15

Scriitoarea şi jurnalista belarusă Svetlana Alexievich a primit premiul Nobel pentru literatură pe 2015, "pentru scrierile sale polifonice, un monument dedicat suferinţei şi curajului în zilele noastre", potrivit motivaţiei Comitetului Nobel.

04
/10
/15

Vă era dor de glumele lui Jerry Seinfeld? Acum le puteți găsi și în varianta scrisă, în volumul „Seinfeld. Pe limba mea”, apărut la Editura Allfa.

02
/10
/15

Marți, 6 octombrie, de la 19:00, Revista de Povestiri organizează la Cărturești Verona a patra întâlnire a clubului de lectură Pop-up Stories, care are în centru romanul „Deadline”, de Adina Rosetti. Invitații care vor discuta despre experiențele lor legate de temele cărții sunt Cristina Ion și Bülent Duagi.