„Ubu Rege“ de Alfred Jarry a avut 23 de reprezentaţii la Festivalul de Teatru de la Avignon
https://www.ziarulmetropolis.ro/ubu-rege-de-alfred-jarry-a-avut-23-de-reprezentatii-la-festivalul-de-teatru-de-la-avignon/

Teatrul Maghiar de Stat Cluj a participat cu spectacolul ,,Ubu Rege’’ de Alfred Jarry, regia Alain Timar, la cea de-a 67-a ediţie a Festivalului de Teatru de la Avignon.

Un articol de Andrada Văsii|11 august 2013

Teatrul Maghiar de Stat Cluj a participat cu spectacolul „Ubu Rege’’ de Alfred Jarry, regia Alain Timar, la cea de-a 67-a ediţie a Festivalului de Teatru de la Avignon. Cele 23 de reprezentaţii au avut loc la Théâtre des Halles, în perioada 6-28 iulie.

Este a treia oară când Teatrul Maghiar este invitat în cadrul Festivalului, după  prezenţa cu „Născut pentru niciodată“ de Visky András, regia: Gábor Tompa şi cu „Ruins True“, creaţie colectivă în spiritul lui Samuel Beckett, regia: Gábor Tompa.

Anul acesta, presa de specialitate franceză a marcat acest eveniment prin cronici la superlativ.

Un spectacol delirant… de o calitate net superioară majorităţii spectacolelor din Off… unic, plin de haz şi inventiv cum rar vom mai avea ocazia să vedem.

Etoffedessonges,
site de profil

Cincizeci de teatre din Franţa intenţionează să invite spectacolul Teatrului Maghiar de Stat pe viitor. Spectacolul a fost foarte bine primit şi de către publicul prezent la Festivalul de la Avignon, în sală fiind prezenţi în jur de 2.000 de spectatori, prestaţia actorilor Teatrului Maghiar fiind răsplătită cu aplauze prelungite.

Despre ei, Savannah Macé scria: „Uluitori ca inventivitate şi originalitate, trupa Teatrului Maghiar de Stat Cluj şi Alain Timar dau acestui text o interpretare unică şi surprinzătoare prin dinamism… Actorii, unul mai talentat decât celălalt, interpretează cu uşurinţă şi instinct scenic umorul existent în piesă. Simpla lor prezenţă este suficientă pentru a construi o lume paralelă, un univers în imagini creat pentru spectatorul care s-a rupt de realitate şi asistă la o poveste despre prostia umană. Îndrăzneţ demersul lui Alain Timar şi o reuşită splendidă.“ (www.lestroiscoups.com)

Spectacolul „Ubu Rege’’ a primit din partea juriului de la Avignon premiul pentru cel mai bun afiş al secţiunii off. De asemenea, în urma succesului avut în cadrul Festivalului, cincizeci de teatre din Franţa şi-au exprimat intenţia de a invita spectacolul în stagiunea următoare.

Foto credit: Biro Istvan, Teatrul Maghiar de Stat

03
/11
/23

Fundația Culturală „Camil Petrescu” (FCCP) continuă să construiască contexte pentru un dialog profesional bogat în mediul teatral autohtom, lansând, astăzi, 3 noiembrie 2023, un nou proiect – un podcast realizat de Zomir Dimovici.

03
/11
/23

În perioada 6-19 noiembrie 2023, la sediul ICR Londra va putea fi vizitată expoziția documentară „Circular Catalysts“, program al British Council România, realizat în parteneriat cu Institutul Cultural Român.

03
/11
/23

În luna noiembrie, compania independentă de teatru Vanner Collective își aduce pe scenă spectacolele atât în spațiile consacrate, cât și în cadrul proiectului „Deschis - microstagiune de spectacole invitate”, de la Teatrul Masca din București, și în programul Festivalului Caleido, care se va desfășura în 2023 la Timișoara.

02
/11
/23

La începutul lunii noiembrie, MNAC deschide noul sezon expozițional, Art Safari Stars Edition continuă să atragă iubitorii artelor vizuale pe Lipscani cu două noi expoziții, iar la MNAR sezonul de toamnă s-a lansat cu un important eveniment dedicat sculpturii.

02
/11
/23

Nu pierdeți expoziția de final a celei de-a doua ediții a proiectului ATELIERE DE PRACTICI COLABORATIVE, program de educație non-formală prin artă co-finanțat de Primăria Sectorului 6, prin Centrul Cultural European Sector 6, în cadrul Programului Cultura 2023!

01
/11
/23

În noiembrie, HBO Max vine cu filme și seriale proaspete, noi episoade și sezoane ale unor producții de succes, dar și cu documentare care promit să nu dezamăgească.

31
/10
/23

Montări jucate des cu casa închisă, cunoscuți dramaturgi români contemporani și internaționali, proiecte câștigătoare ale programului StarT. Alchimia suferinței, larghețea sufletului uman, frumusețile și grozăviile lumii noastre, povești cu ecouri largi pentru tineri și adulți – din 3 noiembrie.