Ultimul film al lui Delphine Seyrig în ultima proiecție One World Romania din acest an
https://www.ziarulmetropolis.ro/ultimul-film-al-lui-delphine-seyrig-in-ultima-proiectie-one-world-romania-din-acest-an/

În încheierea atât a retrospectivei dedicate cineastei Ulrike Ottinger, cât şi a celei dedicate activităţii mai puţin cunoscute de militantă feministă a lui Delphine Seyrig, One World Romania va proiecta luni, 28 iunie, de la orele 19.30, la Cinema Elvire Popesco, colaborarea finală dintre cele două, care a fost şi ultimul film al actriţei franceze: „Ioana D’Arc a Mongoliei”.

Un articol de Petre Ivan|28 iunie 2021

Cinematograful feminin al anilor ’70 și ’80 a fost marcat de prezența lui Delphine Seyrig, care a colaborat cu cineaști majori din sfera filmului de artă precum Alain Resnais, François Truffaut sau Luis Bunuel, dar și-a dedicat energia și creativitatea și cauzei feministe, atât ca actriță, cât și ca cineastă, într-o perioadă în care mișcarea avea nevoie de personalități celebre în prim-plan.

Delphine Seyrig a căutat să lucreze cu realizatoare cu a căror sensibilitate rezona și alături de care putea să redefinească imaginea restrictivă a femeii pe care cinematografia dirijată preponderent de bărbați ajutase s-o construiască. Trei astfel de relații creative i-au definit cariera: cea cu Chantal Akerman, pentru care a jucat în trei filme, incluzându-l pe cel mai faimos al întregii sale cariere, „Jeanne Dielman, 23 quai du Commerce, 1080 Bruxelles” (1975); cea cu Marguerite Duras, de-a lungul a patru filme, printre care se numără și „India Song” (1974), capodopera realizatoarei, și în sfârșit aceea cu Ulrike Ottinger.

Cele două au colaborat de patru ori, inclusiv la realizarea ultimului proiect al lui Seyrig, intitulat „Ioana d’Arc a Mongoliei” (1989).

Șapte femei călătoare din Occident, foarte diferite una față de cealaltă, se întâlnesc la bordul Expresului Trans-Siberian. Amiciția conjuncturală care se leagă între ele pe parcursul călătoriei va fi pusă la încercare atunci când vor fi răpite de un trib de călărețe mongole condus de carismatica Prințesă Ulun. Dacă ați văzut documentarul-gigant „Taiga: O Călătorie În Nordul Mongoliei”, nu ai cum să nu recunoști, în această poveste fantastică, ritualurile comunitare și modurile de viață mongole nomade. În această ficțiune pusă în scenă în realitatea mongolă, Ulrike Ottinger chestionează, într-o manieră foarte fluidă și liberă, întâlnirea dintre oameni, lumi, culturi, sexe, precum și dintre ficțiune și documentar. Este ultimul rol cinematografic al lui Delphine Seyrig (a murit de cancer în 1990): Lady Windemere, o femeie etnograf extrem de elegantă și liberă, un personaj minunat pe care actrița franceză a putut să îl impregneze cu tot feminismul său.

Filmul va fi proiectat în versiunea originală, cu subtitrări în limba română. Un scurt fragment al unei conversații online cu Ulrike Ottinger va fi proiectat ulterior proiecției.

Bilete la film: https://eventbook.ro/film/bilete-focus-delphine-seyrig-post-owr-johanna-d-arc-of-mongolia

Puteți vedea întreaga filmografie a lui Ulrike Ottinger și filmele militante ale lui Delphine Seyrig, alături de majoritatea selecției festivalului, până duminică 27 iunie, în cadrul ediției online One World Romania 14.

Există 3 variante de bilete disponibile:

ABONAMENT ONLINE 21-27 IUNIE – 80 RON

Abonamentul Online este disponibil pe site-ul EVENTBOOK
Permite vizionarea unui număr nelimitat de filme online, în perioada 21-27 iunie.

ABONAMENT 5 FILME ONLINE – 45 RON
Se poate cumpara online pe EVENTBOOK

BILET INDIVIDUAL ONLINE – 11 RON

Fiecare film poate fi vizionat o singură dată într-un interval de 48h de la accesare.
Filmele sunt disponibile pentru vizionare doar de pe teritoriul României.

 

04
/09
/22

În a doua parte a unui foarte subiectiv top pe luna august discut, pe scurt, trei documentare din acest an, printre care şi tulburătorul "Mariupolis 2", al regretatului regizor lituanian Mantas Kvedaravičius, ucis în războiul declanşat de Rusia în Ucraina.

28
/08
/22

PREVIEW Organizatorii Astra, festivalul internațional de cinema de non-ficțiune de la Sibiu, ajuns la a 29-a ediţie, anunţă că au pregătit un program variat, care include filme din toată lumea şi diferite formate ale cinemaului documentar, ce vizează un public divers.

26
/08
/22

Din această toamnă, Institutul Cervantes reia seria de proiecții lunare de filme difuzate cu acces liber pe platforma Vimeo, iar primul proiect din această serie îl reprezintă suita de filme online „Abycine Lanza” – un laborator de talente spaniole în devenire, difuzată grație colaborării inedite cu Abycine, unul dintre cele mai îndrăznețe festivaluri de film din peisajul spaniol contemporan. Filmele vor fi disponibile pe canalul Vimeo al Instituto Cervantes timp de 48 de ore, începând cu ora 21.00 (ora României), începând din ziua indicată (zilele de vineri ale fiecărei săptămâni).

26
/08
/22

Azi, 26 august, de la ora 19:45, debutează la Cinema Muzeul Țăranului din București cea de-a doua ediție a ABIFF - Animation Bucharest Internaţional Film Festival, prin proiecția animației "Călătorie în ȚaraTa" (Journey to Yourland, Cehia - Slovacia, 2022), în regia lui Peter Budinský, un proiect ambițios în ceea ce privește abordarea vizuală și narativă, destinat publicului de familie.

26
/08
/22

Programul de studiu intensiv dedicat cineastelor din România și Republica Moldova și-a desemnat finalistele. 10 artiste vor participa în perioada 29 August - 4 septembrie la cea de-a doua ediție Sisterhood of Young Animation Auteurs (SYAA). În cadrul workshop-ului organizat la București, creatoarele de film de animație vor întâlni experți din domeniu și vor parcurge etape importante în dezvoltarea propriilor proiecte.

25
/08
/22

Numeroși fani nerăbdători, artiști și creatori de conținut au ales să descopere marele final al poveștii de dragoste dintre Tessa și Hardin din cea de-a patra ecranizare a seriei After - “După ce am găsit fericirea” la Cineplexx Băneasa, odată cu avanpremiera Ladies Night de miercuri, 24 august.

25
/08
/22

Sunscreen Film & Arts Festival anunță programul complet al primei ediții, care va avea loc între 8 – 11 septembrie la Constanța. Invitatul special al evenimentului va fi actorul de origine sârbă Darko Perić, cunoscut publicului din România din serialul spaniol La Casa de Papel (Netflix), unde l-a jucat pe Helsinki. Perić va fi prezent la Constanța pentru a se întâlni cu fanii, dar și pentru proiecția scurtmetrajului Patria (r. Alejandro Lobo, 2017), inspirat din fapte reale, unde îl joacă pe Ioan Clămparu, un proxenet român căutat internațional.

23
/08
/22

O tradiție la TIFF Oradea, selecția dedicată noii cinematografii maghiare se întoarce într-o nouă formulă la ediția din 2022 a festivalului. Lista celor mai noi și mai apreciate filme produse în ultimul an în Ungaria, proiectate în premieră la Oradea, va fi completată, în această toamnă, de o retrospectivă de autor dedicată regizoarei Ildikó Enyedi – una dintre cele mai influente cineaste europene.

22
/08
/22

Cele mai noi producţii româneşti, premiate la festivalurile de la Cannes, Veneţia şi San Sebastian, vor putea fi văzute la a opta ediţie a evenimentului cinematografic de tradiţie Zilele Filmului Românesc la Chişinău, care va avea loc în perioada 22-25 septembrie.