Ultimul film al lui Delphine Seyrig în ultima proiecție One World Romania din acest an
https://www.ziarulmetropolis.ro/ultimul-film-al-lui-delphine-seyrig-in-ultima-proiectie-one-world-romania-din-acest-an/

În încheierea atât a retrospectivei dedicate cineastei Ulrike Ottinger, cât şi a celei dedicate activităţii mai puţin cunoscute de militantă feministă a lui Delphine Seyrig, One World Romania va proiecta luni, 28 iunie, de la orele 19.30, la Cinema Elvire Popesco, colaborarea finală dintre cele două, care a fost şi ultimul film al actriţei franceze: „Ioana D’Arc a Mongoliei”.

Un articol de Petre Ivan|28 iunie 2021

Cinematograful feminin al anilor ’70 și ’80 a fost marcat de prezența lui Delphine Seyrig, care a colaborat cu cineaști majori din sfera filmului de artă precum Alain Resnais, François Truffaut sau Luis Bunuel, dar și-a dedicat energia și creativitatea și cauzei feministe, atât ca actriță, cât și ca cineastă, într-o perioadă în care mișcarea avea nevoie de personalități celebre în prim-plan.

Delphine Seyrig a căutat să lucreze cu realizatoare cu a căror sensibilitate rezona și alături de care putea să redefinească imaginea restrictivă a femeii pe care cinematografia dirijată preponderent de bărbați ajutase s-o construiască. Trei astfel de relații creative i-au definit cariera: cea cu Chantal Akerman, pentru care a jucat în trei filme, incluzându-l pe cel mai faimos al întregii sale cariere, „Jeanne Dielman, 23 quai du Commerce, 1080 Bruxelles” (1975); cea cu Marguerite Duras, de-a lungul a patru filme, printre care se numără și „India Song” (1974), capodopera realizatoarei, și în sfârșit aceea cu Ulrike Ottinger.

Cele două au colaborat de patru ori, inclusiv la realizarea ultimului proiect al lui Seyrig, intitulat „Ioana d’Arc a Mongoliei” (1989).

Șapte femei călătoare din Occident, foarte diferite una față de cealaltă, se întâlnesc la bordul Expresului Trans-Siberian. Amiciția conjuncturală care se leagă între ele pe parcursul călătoriei va fi pusă la încercare atunci când vor fi răpite de un trib de călărețe mongole condus de carismatica Prințesă Ulun. Dacă ați văzut documentarul-gigant „Taiga: O Călătorie În Nordul Mongoliei”, nu ai cum să nu recunoști, în această poveste fantastică, ritualurile comunitare și modurile de viață mongole nomade. În această ficțiune pusă în scenă în realitatea mongolă, Ulrike Ottinger chestionează, într-o manieră foarte fluidă și liberă, întâlnirea dintre oameni, lumi, culturi, sexe, precum și dintre ficțiune și documentar. Este ultimul rol cinematografic al lui Delphine Seyrig (a murit de cancer în 1990): Lady Windemere, o femeie etnograf extrem de elegantă și liberă, un personaj minunat pe care actrița franceză a putut să îl impregneze cu tot feminismul său.

Filmul va fi proiectat în versiunea originală, cu subtitrări în limba română. Un scurt fragment al unei conversații online cu Ulrike Ottinger va fi proiectat ulterior proiecției.

Bilete la film: https://eventbook.ro/film/bilete-focus-delphine-seyrig-post-owr-johanna-d-arc-of-mongolia

Puteți vedea întreaga filmografie a lui Ulrike Ottinger și filmele militante ale lui Delphine Seyrig, alături de majoritatea selecției festivalului, până duminică 27 iunie, în cadrul ediției online One World Romania 14.

Există 3 variante de bilete disponibile:

ABONAMENT ONLINE 21-27 IUNIE – 80 RON

Abonamentul Online este disponibil pe site-ul EVENTBOOK
Permite vizionarea unui număr nelimitat de filme online, în perioada 21-27 iunie.

ABONAMENT 5 FILME ONLINE – 45 RON
Se poate cumpara online pe EVENTBOOK

BILET INDIVIDUAL ONLINE – 11 RON

Fiecare film poate fi vizionat o singură dată într-un interval de 48h de la accesare.
Filmele sunt disponibile pentru vizionare doar de pe teritoriul României.

 

05
/07
/22

Minionii (ființe mici, galbene, cilindrice, cu unul sau doi ochi acoperiți de ochelari, care vorbesc limba „minioneză” pe care doar maleficul lor stăpân, Gru, pare s-o stăpânească la perfecție) și-au câștigat celebritatea binemeritată și au ajuns, iată, cap de afiș al celui de-al doilea lungmetraj dedicat poveștii lor.

05
/07
/22

Adaptarea lui Xavier Giannoli a romanului lui Honoré de Balzac despre ambiții literare și corupția din media în Parisul secolului XIX ajunge în cinema din 8 iulie, distribuit de Independența Film. Prezentat în premieră internațională la Festivalul de la Veneția și câștigător a șapte premii César, printre care și premiul pentru cel mai bun film, Iluzii pierdute reunește în distribuție nume cunoscute precum Cécile de France, Xavier Dolan sau Gérard Depardieu.

04
/07
/22

Festivalul Internațional de Film Transilvania (TIFF) revine la Sibiu, între 7 și 10 iulie. Este al 16-lea an în care TIFF aduce la Sibiu cele mai așteptate și premiate producții ale sezonului. Peste 25 de filme în premieră și cine-concerte vor avea loc în două spații outdoor, dar și în cinema. TIFF Sibiu se va desfășura în Piața Huet (toate evenimentele de aici vor avea intrare liberă), în Habermann Markt / Piața Habermann și la Cine Gold. Sloganul ediției este „Make Films, Not War”, un răspuns al organizatorilor față de războiul din Ucraina și un îndemn la creație, nu la distrugere.

04
/07
/22

Prezentarea filmului “R.M.N.” (2022) cu participarea regizorului Cristian Mungiu, proiecţia unei versiuni restaurate a capodoperei “Evanghelia după Matei” (1964), în anul centenarului Pier Paolo Pasolini, şi o dezbatere despre Václav Havel prilejuită de apariţia unui film biografic şi de traducerea în română a unei culegeri de discursuri şi texte ale fostului preşedinte ceh se numără printre evenimentele speciale de la a noua ediţie a Festivalului Ceau, Cinema!, care va avea loc în perioada 14-17 iulie la Timişoara.

30
/06
/22

Festivalul longeviv și cu tradiție din Piatra Neamț aduce, deja de 14 ani, în fața cinefililor, filme documentare și scurtmetraje create de regizoare și regizori aflați la începutul carierei lor în cinematografie.

24
/06
/22

În sala cinematografului Victoria din Cluj-Napoca, în cadrul secțiunii competiționale a Festivalului Internațional de Film Transilivania (TIFF, 17-26 iunie), este proiectat „The Last Execution“. În prima scenă a filmului, actorul Lars Eidinger, care joacă rolul medicului Werner Teske, se află pe bancheta din spate a unei dube a poliției politice din Germania de Est.

23
/06
/22

Sâmbătă, 25 iunie, Asociațiile Bloc Zero și MaiMultVerde organizează o seară de film pentru toate vârstele pe insula de pe Lacul Morii, dublată de un picnic comunitar și o discuție despre reamenajarea sustenabilă a spațiilor verzi din București.

22
/06
/22

„Elvis“, filmul lui Baz Luhrmann despre cel mai bine vândut cântăreț solo al tuturor timpurilor, e alegerea perfectă pentru entertainment de calitate, în această vară.

22
/06
/22

INTERVIU Prezent la Cluj-Napoca pentru TIFF, regizorul Eran Kolirin vorbeşte într-un interviu pentru Ziarul Metropolis despre ce înseamnă să faci, ca cineast israelian, un film bazat pe o carte a unui scriitor palestinian despre viaţa arabilor care sunt cetăţeni ai Israelului.

20
/06
/22

Poate cel mai bun film nou văzut în primele trei zile de TIFF e "Rimini" (2022), realizat de austriacul Ulrich Seidl - portretul sarcastic al Europei prin povestea unui cântăreţ austriac eşuat care performează pentru pensionari în hoteluri semi-pustii din celebra staţiune italiană care dă titlul.