Ultimul film al lui Delphine Seyrig în ultima proiecție One World Romania din acest an
https://www.ziarulmetropolis.ro/ultimul-film-al-lui-delphine-seyrig-in-ultima-proiectie-one-world-romania-din-acest-an/

În încheierea atât a retrospectivei dedicate cineastei Ulrike Ottinger, cât şi a celei dedicate activităţii mai puţin cunoscute de militantă feministă a lui Delphine Seyrig, One World Romania va proiecta luni, 28 iunie, de la orele 19.30, la Cinema Elvire Popesco, colaborarea finală dintre cele două, care a fost şi ultimul film al actriţei franceze: „Ioana D’Arc a Mongoliei”.

Un articol de Petre Ivan|28 iunie 2021

Cinematograful feminin al anilor ’70 și ’80 a fost marcat de prezența lui Delphine Seyrig, care a colaborat cu cineaști majori din sfera filmului de artă precum Alain Resnais, François Truffaut sau Luis Bunuel, dar și-a dedicat energia și creativitatea și cauzei feministe, atât ca actriță, cât și ca cineastă, într-o perioadă în care mișcarea avea nevoie de personalități celebre în prim-plan.

Delphine Seyrig a căutat să lucreze cu realizatoare cu a căror sensibilitate rezona și alături de care putea să redefinească imaginea restrictivă a femeii pe care cinematografia dirijată preponderent de bărbați ajutase s-o construiască. Trei astfel de relații creative i-au definit cariera: cea cu Chantal Akerman, pentru care a jucat în trei filme, incluzându-l pe cel mai faimos al întregii sale cariere, „Jeanne Dielman, 23 quai du Commerce, 1080 Bruxelles” (1975); cea cu Marguerite Duras, de-a lungul a patru filme, printre care se numără și „India Song” (1974), capodopera realizatoarei, și în sfârșit aceea cu Ulrike Ottinger.

Cele două au colaborat de patru ori, inclusiv la realizarea ultimului proiect al lui Seyrig, intitulat „Ioana d’Arc a Mongoliei” (1989).

Șapte femei călătoare din Occident, foarte diferite una față de cealaltă, se întâlnesc la bordul Expresului Trans-Siberian. Amiciția conjuncturală care se leagă între ele pe parcursul călătoriei va fi pusă la încercare atunci când vor fi răpite de un trib de călărețe mongole condus de carismatica Prințesă Ulun. Dacă ați văzut documentarul-gigant „Taiga: O Călătorie În Nordul Mongoliei”, nu ai cum să nu recunoști, în această poveste fantastică, ritualurile comunitare și modurile de viață mongole nomade. În această ficțiune pusă în scenă în realitatea mongolă, Ulrike Ottinger chestionează, într-o manieră foarte fluidă și liberă, întâlnirea dintre oameni, lumi, culturi, sexe, precum și dintre ficțiune și documentar. Este ultimul rol cinematografic al lui Delphine Seyrig (a murit de cancer în 1990): Lady Windemere, o femeie etnograf extrem de elegantă și liberă, un personaj minunat pe care actrița franceză a putut să îl impregneze cu tot feminismul său.

Filmul va fi proiectat în versiunea originală, cu subtitrări în limba română. Un scurt fragment al unei conversații online cu Ulrike Ottinger va fi proiectat ulterior proiecției.

Bilete la film: https://eventbook.ro/film/bilete-focus-delphine-seyrig-post-owr-johanna-d-arc-of-mongolia

Puteți vedea întreaga filmografie a lui Ulrike Ottinger și filmele militante ale lui Delphine Seyrig, alături de majoritatea selecției festivalului, până duminică 27 iunie, în cadrul ediției online One World Romania 14.

Există 3 variante de bilete disponibile:

ABONAMENT ONLINE 21-27 IUNIE – 80 RON

Abonamentul Online este disponibil pe site-ul EVENTBOOK
Permite vizionarea unui număr nelimitat de filme online, în perioada 21-27 iunie.

ABONAMENT 5 FILME ONLINE – 45 RON
Se poate cumpara online pe EVENTBOOK

BILET INDIVIDUAL ONLINE – 11 RON

Fiecare film poate fi vizionat o singură dată într-un interval de 48h de la accesare.
Filmele sunt disponibile pentru vizionare doar de pe teritoriul României.

 

18
/01
/24

CRONICĂ DE FILM Bizară, dar şi simptomatică decizia realizatorilor filmului "Klaus & Barroso" de a semna cu "regie colectivă", nenumită. Asta ar putea sugera că toţi cei trei scenarişti - Adrian Nicolae, Cosmin "Micutzu" Nedelcu şi Bogdan Theodor Olteanu -, dintre care primii doi sunt şi actori în roluri centrale, s-au ocupat de regie.

17
/01
/24

Din 16 ianuarie, filmul Klaus & Barroso, cu Cosmin „Micutzu” Nedelcu și Adrian Nicolae rulează în cinematografele din toată țara, distribuită de Forum Film. În Republica Moldova filmul va rula din 18 ianuarie, pe ecranele Cineplex.

16
/01
/24

16 ianuarie, 2024 - Cea de-a 18-a ediție a Premiilor Gopo, evenimentul anual care sărbătorește și recompensează realizările cinematografiei românești, va avea loc în 29 aprilie la Teatrul Național ,,I.L. Caragiale” din București.

16
/01
/24

Asteroid City, cel mai recent film al lui Wes Anderson, în care joacă Jason Schwartzman (The French Dispatch, The Grand Budapest Hotel), Scarlett Johansson (Black Widow, Jojo Rabbit) și Tom Hanks (Elvis, News of the World), va fi disponibil pentru vizionare în exclusivitate pe SkyShowtime începând din 20 ianuarie.

16
/01
/24

Seria ISTORII se va desfășura în perioada 15 - 30 ianuarie la Cinema ARTA, pe strada Universității nr. 3. Publicul are șansa să descopere în această perioadă, în fiecare zi de marți, o selecție de filme (scurtmetraje sau lungmetraje) curatoriate pentru a deschide conversații despre modul în care istoria este construită și transmisă cu ajutorul limbajului, imaginilor, semnelor și conceptelor.

09
/01
/24

CARTEA DE CINEMA Neaşteptată apariţie acest “Desene mişcătoare. Dialoguri despre critică şi cinema”, pe care criticul de film Andrei Gorzo şi criticul literar Mihai Iovănel - prieteni şi colegi de generaţie şi de idei - l-au scos la finalul lui 2023 la Editura Polirom.

05
/01
/24

Rebel Moon este un adevărat eveniment în universul producțiilor SF și de fantezie și rodul unor eforturi de decenii. În plus, lungmetrajul poartă semnătura lui Zack Snyder, cineastul din spatele filmelor 300 - Eroii de la Termopile, Man of Steel: Eroul și Armata celor morți.

04
/01
/24

Anul 2024 se anunţă unul bogat în filme româneşti de autor, fie ele de ficţiune, documentare sau hibride. V-am pregătit, în exclusivitate, o listă cu cele mai aşteptate titluri, care cuprinde noi filme de regizori consacraţi precum Andrei Ujică, Radu Jude, Cristi Puiu, Stere Gulea, Eugen Jebeleanu, Adrian Sitaru, Tudor Giurgiu sau Emanuel Pârvu, precum şi câteva debuturi foarte promiţătoare.

29
/12
/23

Se anunţă o lună ianuarie bogată în filme pentru care merită să te deplasezi la cinema, inclusiv la multiplexuri. Distribuitorii - mari sau mici - scot o parte din artileria grea chiar de la începutul anului. Ţi-am făcut o listă cu opt titluri de neratat.