Ultimul zburator şi Dristor, în seria Independent Union
https://www.ziarulmetropolis.ro/ultimul-zburator-si-dristor-in-seria-independent-union/

Filmele „Ultimul zburator” şi „Dristor” vor fi proiectate vineri şi sâmbătă, la Cinemateca Union din Bucureşti, în seria de evenimente „Independent Union”, un nou concept de proiecţii cu invitaţi, menit să promoveze producţia cinematografică independentă.

Un articol de Petre Ivan|21 februarie 2014

Filmele „Ultimul zburator” şi „Dristor” vor fi proiectate vineri şi sâmbătă, la Cinemateca Union din Bucureşti, în seria de evenimente „Independent Union”, un nou concept de proiecţii cu invitaţi, menit să promoveze producţia cinematografică independentă.

Primele două filme prezentate în seria „Independent Union” – un program lansat de Arhiva Naţională de Filme – Cinemateca Română – sunt lungmetrajul „Ultimul zburător”, de Ovidiu Georgescu, care va fi proiectat vineri, de la ora 19.00, şi mediumetrajul „Dristor”, de Ioan George Pancencu, care va fi prezentat sâmbătă, de la ora 20.00, notează Mediafax.

„Ultimul Zburător” este un film fantasy care deschide trilogia de realism magic „Promissum”. Un mit clasic al culturii române, cel al Zburătorului, este spus sub forma unui basm modern.

Filmul propune o frumoasă poveste de iubire ce transcede timpul şi spaţiul, prezentând o lume fascinantă, de mult uitată de o societate cufundată în întunericul materialismului.

„Ultimul zburător” a fost selecţionat la prestigiosul Festival Internaţional de Film Fantastic de la Bruxelles.

La primul eveniment „Independent Union” vor participa Ovidiu Georgescu (regizor, scenarist şi producător al filmului), Mihai Mănescu (scenarist şi producător), Dragoş Popescu (director de imagine), Laura Baron (monteuză), actorii Gabriel Duţu şi Iulia Verdeş, precum şi alţi membri ai distribuţiei şi echipei tehnice.

Evenimentul va fi transmis live pe site-ul filmului „Ultimul zburator”

Al doilea film prezentat în premieră la „Independent Union” este „Dristor”, de Ioan George Pancencu, un mediumetraj independent, la intersecţia dintre comedie, dramă şi experimental.

Ultimul zburător

Dristor prezintă povestea a doi tineri care se confruntă cu o situaţie financiară precară, fiind nevoiţi să aibă grijă de mama lor bolnavă

Cei doi sunt consumatori de droguri şi ajung în ipostaze compromiţătoare şi periculoase. Tinerii se avântă în lumea periculoasă a traficanţilor şi ajung să aibă probleme, confruntându-se cu dispreţul societăţii, informează Mediafax.

La eveniment va participa echipa filmului formată din Ioan George Pancencu (regie, scenariu, imagine, montaj, scenografie), Adrian Drăghia (coscenarist, producător asociat), actorii Gabriel Sandu, Vlad Basarabescu, Iulia Dumitru, Adrian Hostiuc, Teodora Păcurar etc.

Intrarea la proiecţie este liberă, în limita locurilor disponibile.

Foto cu Ultimul zburator şi Dristor – Cinemagia

20
/12
/22

Echipa care a creat „România Sălbatică”, cel mai mare proiect de film documentar dedicat naturii din țara noastră, face un cadou tuturor iubitorilor de natură înainte de sărbătorile de iarnă: acces gratuit la povestea din spatele realizării documentarului laureat anul acesta cu 3 premii Gopo (Cel mai bun documentar, Cea mai bună muzică originală, Cel mai bun sunet).

19
/12
/22

Colinde, documentare şi concerte extraordinare, transmisiuni în direct de la Vatican și Catedrala Sfântul Iosif, filme și ediții speciale ale emisiunilor consacrate se regăsesc în grila de Crăciun a TVR2 pentru întreaga familie.

19
/12
/22

Filmul de acțiune „Vulturul de Fier II/ Iron Eagle II”, regizat de Sidney J. Furie, va fi difuzat de Warner TV în prima lună a anului viitor. Lungmetrajul va putea fi urmărit la Warner TV pe 27 ianuarie, de la ora 21:00.

19
/12
/22

Bucurie, linişte în suflet, pace, colinde, daruri şi oameni dragi. Mai presus de toate, oameni dragi. Astfel ne dorim cu toţii să întâmpinăm Naşterea Domnului. Cel mai frumos Crăciun e întotdeauna petrecut împreună, în atmosfera caldă de acasă. De acest Crăciun, TVR 1 ne arată că şi cei mai Izolaţi în România au Oameni alături în zi de sărbătoare; că putem fi „diferiţi şi totuşi asumaţi întru Hristos" – ortodocşi şi catolici, în Bucuria credinţei; că generaţii diferite de artişti trăiesc, O dată-n viaţă, emoţia unor întâlniri inedite.

14
/12
/22

O carte fundamentală de teorie a filmului, "Ce este cinematograful?", de André Bazin, a apărut în sfârşit integral în limba română, într-un parteneriat între editurile Polirom şi UNATC Press şi sub coordonarea criticului şi profesorului Andrei Gorzo. O lectură obligatorie.

29
/11
/22

Cinematografia română se pregăteşte să celebreze în 2023 o sută de ani de la naşterea lui Ion Popescu Gopo, printr-o serie de retrospective cu filmele celebrului cineast, prin expoziţii cu desenele şi afişele operelor sale şi prin lansări de carte.

28
/11
/22

CRONICĂ DE FILM Sunt mari cineaşti la ale căror filme te uiţi pentru a vedea cu ce vin nou şi cum se reinventează (sau dacă reuşesc asta). Şi sunt mari cineaşti care nu mai au nimic de demonstrat şi pe ale căror noi filme le cauţi pentru a regăsi un stil şi un univers artistic care îţi sunt familiare şi în care ştii că te vei simţi confortabil.

15
/11
/22

Ambasada Republicii Cuba în România și Institutul Cervantes din București organizează „Zilele culturii cubaneze la București”, în perioada 21-25 noiembrie.