„Umbre 3”. Băieți răi de România
https://www.ziarulmetropolis.ro/umbre-3-baieti-rai-de-romania/

CRONICĂ DE FILM Primele două episoade din sezonul al treilea al miniseriei „Umbre”, produs de HBO şi scris şi regizat de Bogdan Mirică, arată mai bine decât primele două sezoane. Asta nu înseamnă că lipsesc de tot replicile teribiliste sau că naraţiunea nu e tot simplistă. Doar că personajele sunt mai închegate.

Un articol de Ionuţ Mareş|19 noiembrie 2019

Primul episod al sezonului al treilea nu servește atât la refacerea unor legături cu firele narative din precedentele două sezoane, la reîmprospătarea memoriei spectatorilor despre relațiile dintre personaje și la lansarea noilor piste ale poveștii din cele șapte episoade din acest an.

Este în primul rând o demonstrație de forță din partea lui Bogdan Mirică. O încordare a mușchilor.

Narațiunea se întrevede la fel de firavă, puțin interesantă și eșalonată după logica amânării și a volutelor, binecunoscută în cazul unor astfel de serii: o tatonare între polițiști dornici de revanșă și mafioți care pregătesc un mare transport de droguri. Totul e diluat pe ici-colo cu scene de familie, intime, de devoalare a unor traume, de care suferă însă aproape exclusiv personajele feminine (jucate de Andreea Vasile, Maria Obretin și Mădălina Craiu), un profund clișeu.

Însă nu asta pare a fi miza. Cel puțin nu a primului episod, pentru că de la al doilea serialul se așază liniștit pe calea primelor două sezoane, deși e vizibil mai atent lucrat, mai stilizat, atât în privința scenografiei (Cristian Niculescu) și a imaginii (Andrei Butică), dar și a muzicii.

Însă prima oră este dedicată în special apariției în scenă a personajelor. O intrare spectaculoasă. Aproape toate sunt cunoscute din sezonul trecut, doar că par să fi trecut printr-un upgrade – sunt mai bine conturate și ceva mai credibile.

Această defilare de personaje care aspiră, pe alocuri multe prea strident, să devină memorabile are un anume farmec și arată talentul și mai ales plăcerea lui Bogdan Mirică de a crea băieți răi, chiar și atunci când e vorba de polițiști.

Pare că serialul pentru asta e făcut și restul nici nu contează atât de mult – în fond, acțiunea propusă de scenariu poate fi plasată oriunde și nu spune mai nimic despre România.

Rând pe rând, printre alte personaje, își fac intrarea mafioții jucați de Șerban Pavlu, Costel Cașcaval, Doru Ana, Sergiu Costache, Augustin Viziru sau Vitalie Bantaș, și polițiștii duri interpretați de Laurențiu Bănescu sau, în plan secund, de Ioan Paraschiv și Adrian Titieni.

De la replici, care nu scapă totuși de unele vulgarități și teribilisme, deși sunt mai puțin excentrice și într-o limbă română mai realistă decât până acum, și până la modul în care sunt filmați actorii, toate aceste personaje sunt făcute să transmită forță și, mai ales, să fie cool. Nu e un pariu foarte ambițios, dar e reușit, cel puțin pentru convenția pe care serialul și-o asumă.

Câștigul real al acestui nou sezon este că regia lui Bogdan Mirică demonstrează că actorii români pot juca credibil, cu voluptate, și astfel de personaje, și nu doar oameni simpli pe care îi întâlnim mereu în jurul nostru, și ridică la un alt nivel acest tip de producție de televiziune în România, mai apropiată de o viziune de autor.

În rest, reiau ce ziceam și după primul episod din sezonul doi din 2017, și anume că „Umbre” este un simplu produs TV de divertisment și de consum, pe care îl uiți imediat ce l-ai vizionat, chiar dacă ți-a plăcut să revezi o generație de actori foarte buni și ai apreciat siguranța și chiar unele îndrăzneli ale regiei.

Sezonul al treilea din „Umbre” este disponibil integral pe platforma HBO GO începând de miercuri, 20 noiembrie. Iar în aceeași zi, de la ora 22.00, primele două episoade pot fi văzute pe postul de televiziune HBO.

16
/10
/14

Regizorul Radu Gabrea este omagiat la New York, în cadrul evenimentului “RADU GABREA Retrospective” organizat cu sprijinul Institutului Cultural Român, New York și în colaborare cu prestigiosul Tribeca Cinemas, în perioada 17 – 19 octombrie.

16
/10
/14

Actrița Bérénice Bejo, nominalizată la Oscar și Globul de Aur pentru rolul din The Artist, este unul dintre invitații speciali ai Les Films de Cannes à Bucarest. Ea va lua parte la premiera filmului The Search, alături de regizorul Michel Hazanavicius, și se va întâlni cu publicul român pe 25 octombrie, de la ora 12.00, la Cinema Elvira Popescu

12
/10
/14

Sâmbătă, 11 octombrie, în cadrul Galei de Decernare a Premiilor au fost anunțate filmele câștigătoare ale celei de-a XXI-a ediție a Festivalului Internațional de Cinema de la Sibiu – Astra Film Festival. Maidan (regia: Sergei Loznitsa), proiectat în premieră în România la Astra Film Festival 2014, a fost laureat cu Marele Premiu.

12
/10
/14

A noua ediție a Festivalului de Film de Animație Anim’est, ce a avut loc între 3 şi 12 octombrie, în capitală, a ajuns la final. În cadrul Galei de Închidere de sâmbătă, 11 octombrie, la capătul a nouă zile de filme de animație de calitate, sosite la București din peste 60 de țări, festivalul și-a anunțat câștigătorii.

10
/10
/14

"Câinele japonez", debutul în regia de lungmetraj al lui Tudor Cristian Jurgiu, este eligibil pentru nominalizarea la premiul Oscar pentru cel mai bun film străin la gala din 2015, alături de pelicule din alte 82 de ţări, potrivit anunţului făcut joi de Academia americană.

10
/10
/14

Reputata actriţă Luminiţa Gheorghiu revine pe marile ecrane, pentru prima dată într-un rol de comedie, din 24 octombrie, în “Cuscrii”, un film regizat de Radu Potcoavă. Ursul de Aur la Berlin, premiul Asociației Criticilor de Film la Los Angeles, sunt doar câteva dintre premiile câștigate de Luminița Gheorghiu, de-a lungul carierei.

09
/10
/14

Cea de-a VI-a ediție a celui mai important eveniment cinematografic al toamnei din Transilvania, “Festivalul Internațional de Film Comedy” debutează vineri, 10 octombrie. Lungmetrajul “Hector în căutarea fericirii”, în regia lui Peter Chelsom, este programat în Deschiderea Comedy Cluj, de la ora 19:00, la Cinema Florin Piersic.

09
/10
/14

Joi, 9 octombrie, aduce în agenda celei de-a noua ediţii Anim’est una dintre cele mai îndrăgite competiţii ale festivalului, cea de Videoclip şi Advertising. În programul zilei se înscriu şi alte proiecţii şi evenimente speciale: competiţia Balkanimation, o prezentare despre animaţia daneză susţinută de doi invitaţi de seamă de anul acesta, noi titluri din competiţiile internaţionale şi o petrecere cu Invisible Raincoats, cel mai recent proiect Minus.

09
/10
/14

Revista de Povestiri deschide înscrierile pentru a doua ediție a atelierului de scenaristică „Play”, care se va desfășura la București începând cu 20 octombrie, timp de trei luni, sub îndrumarea scriitoarei Cecilia Ștefănescu și a regizorului Igor Cobileanski.

08
/10
/14

CRONICĂ DE FILM „Q.E.D.”, al doilea film al lui Andrei Gruzsniczki, este o apariţie insolită în cinematografia română, datorită raportării atipice la trecutul comunist. Temperarea tentaţiei regizorului-scenarist de a spune totul despre perioada reconstituită l-ar fi transformat însă dintr-un film bun într-unul remarcabil.

07
/10
/14

Jean-Luc Godard, unul dintre cei mai influenți regizori din istoria cinematografiei, a surprins anul acesta Cannes-ul cu primul său lungmetraj în 3D, Adieu au langage, distins cu Premiul Juriului. Les Films de Cannes à Bucarest (24 – 30 octombrie) aduce filmul în premieră la București

06
/10
/14

Cinema-edu, cel mai mare proiect de educație cinematografică, destinat liceenilor, va ajunge în lunile octombrie și noiembrie în șase orașe din țară: Ploiești(21-23 octombrie, Club Cinema Twins), Craiova (28-30 octombrie, Biblioteca Județeană Alexandru și Aristia Aman), Mediaș (4-6 noiembrie), Târgu Mureș (11-13 noiembrie, cinema Arta), Iernut (14 noiembrie) și Roman (25-27 noiembrie).