Un american la Paris, Rhapsody in Blue și Ucenicul vrăjitor, pe scena Sălii Radio
https://www.ziarulmetropolis.ro/un-american-la-paris-rhapsody-in-blue-si-ucenicul-vrajitor-pe-scena-salii-radio/

Aţi visat să dansaţi prin Paris precum Gene Kelly în pelicula ”Un american la Paris” sau să vă pierdeţi printre zgârie norii din New York în timp vă răsună în urechi ”Rhapsody in Blue”, ambele compuse de Gershwin? Sau poate v-aţi amuzat cu scamatoriile ucenicului vrăjitor interpretat de celebrul personaj Mickey Mouse în desenul animat ”Fantasia” (1940), realizat de Walt Disney? Dacă vă surâde oricare dintre aceste trei propuneri, grăbiţi-vă să vă asiguraţi un loc la concertul programat vineri, 18 mai (de la ora 19.00), la Sala Radio.

Un articol de Petre Ivan|16 mai 2018

Sub bagheta dirijorului de origine italiană DAVID CRESCENZI, Orchestra Națională Radio vă propune un concert cu un program special, construit în jurul a trei partituri ce au marcat istoria cinematografiei americane: cele două compoziții semnate de George Gershwin – ”Un american la Paris” și ”Rhapsody in Blue” șiUcenicul vrăjitor, ce poartă semnătura compozitorului francez Paul Dukas.

Evenimentul este unul cu totul deosebit și datorită invitatului special pe afișul serii: tânărul pianist DANIEL PETRICĂ CIOBANU.

La doar 27 de ani, muzicianul român este deja laureat al mai multor competiții de prestigiu, cum ar fiConcursul Internațional de Pian „Arthur Rubinstein” din Tel – Aviv (Israel), unul dintre cele mai exigente concursuri de profil, unde Daniel Ciobanu a fost distins cupremiul al doilea și cu premiul publicului.

Concertele sale de debut au avut loc în săli prestigioase precum Carnegie Hall în New York și Wigmore Hall în Londra, pe lângă turnee în Japonia, China, Sudul Africii și Taiwan.Un american la Paris

Prezent pentru prima oară pe scena Sălii Radio, tânărul pianist va putea fi aplaudat în două dintre lucrările din repertoriul serii : ”Rhapsody in Blue” – Gershwin și Rapsodia pe o temă de Paganini pentru pian şi orchestră Rachmaninov.

*

În 1951, studiourile MGM au lansat”Un american la Paris”, în regia lui Vincente Minnelli, cu Gene Kelly and Leslie Caron, distins cu Premiul Oscar pentru cel mai bun film și care cuprindea mai multe fragmente din compozițiile lui Gershwin.

Un portret al capitalei franceze în anii ’20 ai secolului trecut, ”Un american la Paris” are o istorie cel puțin inedită: lucrarea a fost schițată de Gershwin în capitala Franței, a fost orchestrată la Viena și premiera a fost prezentată de Filarmonica din New York (New York Philharmonic) în 1928, în celebra sală de concerte Carnegie Hall.

Rhapsody in Blue”creată de Gershwineste adesea considerată un ”portret” muzical al New York-ului și a fost aleasă ca fond muzical al filmului de animație ”Fantasia 2000”, o continuare a studiourilor Disney a ”Fantasiei” originale create de Disney în 1940.

Gershwin mărturisea unuia dintre biografii săi că lucrarea este un fel de caleidoscop al Americii, cu toată diversitatea ei și nebunia marilor orașe. O îmbinare strălucită între jazz și muzica clasică, ”Rhapsody in Blue” a fost inițial compusă pentru pian și big band de jazz.

Premiera a avut loc la New York în februarie 1924, a devenit un hit imediat și a fost prima compoziție americană care a intrat în repertoriul simfonic internațional.

Bazat pe poemul lui Goethe cu același nume, ”Ucenicul vrăjitor” a devenit atât de cunoscut prin folosirea compoziției de către Walt Disney în desenul animat ”Fantasia”, realizat în 1940, în care îndrăgitul Mickey Mouse joacă rolul ucenicului, înregistrarea fiind realizată atunci sub bagheta apreciatului dirijor Leopold Stokowski.

Concertul poate fi ascultat în direct pe toate frecvenţele Radio România Cultural şi Radio România Muzical din ţară şi în streaming live pe Internet, pe www.radioromaniacultural.ro și www.romania-muzical.ro.

Biletele la concertele Orchestrelor şi Corurilor Radio sunt disponibile pe www.bilete.ro, în oficiile Poştei Române, în magazinele Inmedio semnalizate bilete.ro şi la Casa de bilete a Sălii Radio.

Foto: Un american la Paris, Sala Radio –  www.orchestreradio.ro.

15
/02
/22

„Aller guten Dinge sind drei/Lucrurile bune vin câte trei”, spune o expresie din limba germană. Pentru a marca cel de-al treilea an al colaborării lor, Forumul Cultural Austriac și Classix Festival din Iași își duc parteneriatul la un nivel superior propunând, între 13 si 18 februarie, nu mai puțin de trei evenimente cu clasă – două concerte ale instrumentiștilor Auner Quartett și o serie de proiecții, în premieră ieșeană, ale documentarului #newTogether, regizat de Carmen Lidia Vidu.

15
/02
/22

„Jack of all Trades“ este o formație de rock alternativ, care susține că oferă publicului un produs muzical „autobiografic și complet sincer de la cap la coadă”. În noiembrie 2014, aceștia au lansat primul videoclip, „Cum vrei să fiu”, marcând totodată și începutul activității de concerte live.

15
/02
/22

Joi, 17 și vineri, 18 februarie 2022, Orchestra simfonică a Filarmonicii „George Enescu”, condusă de dirijorul britanic Alexander Walker, prezintă publicului Nocturna în si major pentru orchestră de coarde , op.40 de Antonín Dvořák, Rapsodiile pentru vioară şi orchestră nr. 1 și 2 de Béla Bartók, cu violonistul Mircea Călin în ipostaza solistică, și Simfonia nr. 7, în la major, op. 92 de Ludwig van Beethoven.

14
/02
/22

Câștigător al ultimei ediții a Concursului Internațional „George Enescu” (2021), violonistul VALENTIN ȘERBAN este un artist care atrage atenția în peisajul cultural românesc. Membru al cunoscutei orchestre Les Dissonances din Paris și concertmaestru invitat al Orchestrei Române de Tineret, Valentin Șerban a fost protagonistul proiectului inovator „Eyes Wide Shut”: 60 de minute de recital solo, cu piese semnate de mari compozitori ca Bach, Paganini sau Enescu, interpretate în întuneric complet.

14
/02
/22

Cu un sunet senzual, amplu și catifelat, ușurință aristocratică în interpretare și grație, Marc Coppey se înscrie în marea tradiție a violonceliștilor francezi. Însoțit de violoncelul său, Goffriller, din 1711, Marc Coppey va fi prezent săptămâna această în România, pentru a susține două concerte, pe scenele filarmonicilor din București și Sibiu.

10
/02
/22

Sala Mare de spectacole a Operei Naționale București este gazda spectacolului de foaier „Mozart și Salieri”, spectacolelor de operă „Madama Butterfly” de Puccini, „Evgheni Oneghin” de Ceaikovski, „Nunta lui Figaro” de Mozart, spectacolului coupé de dans contemporan „Tango. Radio & Juliet” de Edward Clug și a spectacolului de balet „Frumoasa din Pădurea Adormită” de Ceaikovski, toate făcând parte din repertoriul actual.

10
/02
/22

Peste 60 de artiști internaționali din 13 țări sosesc la Iași în perioada 13 - 19 februarie, în cadrul celei de-a treia ediții a Classix Festival. 8 concerte de muzică clasică, 10 cursuri de măiestrie, o expoziție de ilustrații, o dezbatere, o prelegere și 7 proiecții de film își așteaptă exploratorii aventurii clasice contemporane.

08
/02
/22

Dirijorul Daniel Jinga va evolua în seara de 10 februarie la pupitrul Filarmonicii din Arad, cu un program de muzică românească de secol XIX, cuprinzând partituri de tinereţe semnate în 1867 şi 1876 de compozitorul George Stephănescu, cel care stă la baza întemeierii Operei Naţionale din Bucureşti, prin faptul că în 1885 constituia Compania Opera Română, ce își desfășura pe atunci spectacolele pe scena Teatrului Național.

08
/02
/22

#newTogether, documentarul realizat de Forumul Cultural Austriac București, ajunge la Iași în cadrul Classix Festival. Proiecția în prezența invitaților Dan Lungu (scriitor) și Andrei Popov (Director Adjunct Forumul Cultural Austriac) va avea loc luni, 14 februarie 2022, orele 17:00, în sala de conferințe a Casei Muzeelor Iași din Str. Vasile Alecsandri nr 6.

07
/02
/22

Opera Națională București prezintă vineri, 11 februarie, ora 18:30, spectacolul de operă „La Bohème” de Giacomo Puccini, capodoperă a verismului care, de peste 125 de ani, impresionează și entuziasmează publicul din toate generațiile de melomani. Este una dintre cele mai reprezentative opere în care este cântată sublim viața tinerilor și atmosfera spiritului lor juvenil.

07
/02
/22

Vineri, 11 februarie 2022 (de la 19.00), la Sala Radio, SEARA BEETHOVEN se va desfășura sub bagheta dirijorului german CHRISTOPH  KÖNIG, care a urmat studii de perfecționare sub tutela unor celebri muzicieni, ca Sergiu Celibidache și Sir Colin Davis. Începând din stagiunea 2023 – 2024, Christoph König va prelua conducerea orchestrei simfonice a radioteleviziunii spaniole.

07
/02
/22

Joi, 10 și vineri,11 februarie 2022, Orchestra simfonică a Filarmonicii „George Enescu”, condusă de dirijorul italian Gian Luigi Zampieri, va prezenta un program cu două lucrări de referință: Concertul în la major pentru clarinet şi orchestră, KV622 de Wolfgang Amadeus Mozart, cu clarinetistul Emil Vișinescu în ipostaza de solist, și Simfonia nr. 1, în do minor, op. 11 de Felix Mendelssohn. Concertele se vor desfășura de la ora 19.00, în Sala mare a Ateneului Român, în condițiile respectării restricțiilor pandemice. 

26
/01
/22

Piano STAR - Programul de excelență destinat tinerilor pianiști din segmentul preuniversitar a organizat sâmbătă, 22 ianuarie 2022, Festivalul Piano STAR, un maraton al repertoriilor studiate în întregul proiect, după 4 module de perfecționare tehnică și interpretativă, susținute de profesori de pian din importante academii de muzică din Europa.