Un an fără Robin Williams
https://www.ziarulmetropolis.ro/un-an-fara-robin-williams/

„Indiferent ce îţi spun oamenii, cuvintele şi ideile pot schimba lumea.” – Robin Williams. Astăzi se împlineşte un an de la moartea unuia dintre cei mai populari şi apreciaţi actori de comedie din ultimele decenii. Robin Williams s-a sinucis pe 11 august 2014, în locuinţa sa din Tibourn, în apropiere de San Francisco, după o viaţă marcată de lupta cu depresia, dependenţa de droguri şi alcoolul.

Un articol de Petre Ivan|11 august 2015

Potrivit anchetei, care a durat durat aproximativ trei luni, cauza decesului a fost „sinuciderea prin asfixiere”. Rezultatele arată că Robin Williams era treaz în momentul în care s-a sinucis şi, de asemenea, nu consumase droguri sau medicamente în cantităţi mari.

Conform purtătorului de cuvânt al starului, actorul suferea de depresie. Nu a încercat niciodată să îşi ascundă problemele provocate de consumul de alcool şi de droguri.

După o perioadă de abstinenţă care a durat 20 de ani, la începutul lui iulie 2014, Robin Williams s-a internat într-o clinică din SUA, pentru a lua parte la un program de prevenire a dependenţei de alcool.

Actorul a devenit celebru datorită rolului unui extraterestru, intitulat Mork. A studiat în Detroit şi California.

După ce s-a implicat în secţia de teatru a liceului, a reuşit să îşi învingă timiditatea. În 1973, s-a numărat printre cei 20 de studenţi acceptaţi pentru a face cursuri la Şcoala Conservatoare de Artă Juillard School.

Obişnuiam să cred că cel mai groaznic lucru care ţi se poate întâmpla este să rămâi singur. Cel mai rău lucru care ţi se poate întâmpla este să fii înconjurat de oameni care te fac să te simţi singur. – Robin Williams

În anul 1998, Williams a fost onorat cu Premiul Oscar pentru cel mai bun actor în rol secundar din filmul „Good Will Hunting”. De asemenea, în decursul carierei, a fost distins cu trei premii Grammy, trei Globuri de Aur şi două premii Screen Actors Guild.


A oferit interpretări memorabile în filme precum „Good Will Hunting”, „Dead Poets Society”, „Mrs. Doubtfire” şi „Good Morning, Vietnam”.

Foto: Robin Williams – cinemagia

20
/12
/23

Topul personal al celor mai bune filme exclusiv din 2023 e dominat de francezi şi americani, la care se adaugă un român şi un finlandez. O listă capricioasă şi aparent eterogenă.

19
/12
/23

Sâmbătă, 16 decembrie 2023, în cadrul festivalului internațional de film studențesc CineMAiubit 2023, a avut loc conferința „Filmul și educația publicului tânăr”, organizată de Universitatea de Artă Teatrală și Cinematografică „I.L. Caragiale” din București (UNATC) prin Centrul de Pedagogie și Studiu al Imaginii Sorin Botoșeneanu.

18
/12
/23

Pe 21 ianuarie 2024, la Sala Palatului, va avea loc un nou şi captivant show DISNEY : FROZEN – 10 ani.  Spectacolul face parte din turneul prin care Disney celebrează la nivel mondial 10 ani de la lansarea personajului fenomen ce a revoluționat lumea filmelor de animație.

15
/12
/23

OPINIE Ne-am obişnuit să ne plângem. Lumea nu prea mai merge la cinema, şi cu atât mai puţin la filmele de artă. Nu mai avem săli pentru cinematografia non-mainstream. Presa generalistă a renunţat la jurnalismul de cinema. 

11
/12
/23

Un concert extraordinar de muzică de film va avea loc la Opera Naţională din Bucureşti pe 12 decembrie, de la ora 19.00, organizat de Universitatea Națională de Muzică din București în parteneriat cu Uniunea Compozitorilor și Muzicologilor din România, Opera Națională din București, Arhiva Națională de Filme și universități de teatru și film din țară.

07
/12
/23

Legendarul cineast maghiar Béla Tarr va primi sâmbătă seară, la Berlin, un premiu onorific din partea Academiei Europene de Film. Cu această ocazie, publicăm un eseu despre cinemaul său foarte special.