Un concurs de ilustrație propus de MNAC
https://www.ziarulmetropolis.ro/un-concurs-de-ilustratie-propus-de-mnac/

Pune MNAC pe harta oraşului! După carantină, patru etaje de artă vizuală şi explorări experimentale în film, muzică şi arte performative îşi aşteaptă vizitatorii.

Un articol de Liliana Matei|24 aprilie 2020

5 To Go pune la dispoziție peste 50.000 de pahare pentru a face mai cunoscută amplasarea MNAC. Descarcă desfășurătorul paharului de pe www.mnac.ro și ilustrează-l!

PREMII: expoziție colectivă la MNAC, cu o selecție de 20 de proiecte înscrise în concurs. Lucrarea câștigătoare va apărea pe afișul expoziției ce se va deschide odată cu lansarea noului sezon expozițional MNAC. Curator: Mihai Zgondoiu

PREMIUL 1: Câștigătorul va primi cadou colecția de cataloage ale expozițiilor MNAC, iar ilustrația va fi imprimată în peste 50.000 de exemplare pe paharele 5 To Go.

Deși au trecut 16 ani de când Muzeului Național de Artă Contemporană s-a mutat în Casa Poporului, vocea muzeului răzbate cu greu dintre zidurile celei mai mari clădiri administrative din lume.

Folosește-ți imaginația și talentul pentru a pune cel mai important spațiu dedicat artei contemporane din România pe harta Bucureștiului. Aflat în inima orașului, și totuși atât de izolat, MNAC se confruntă de 16 ani cu o mare provocare – aceea de a-și face mai cunoscută amplasarea.

Vecini și vecinătăți MNAC: Casa Poporului, Academia Română, Catedrala Neamului, Parcul Izvor, Piața Constituției, familii de fazani, rațe sălbatice, porumbei, șoimi, care populează maidanul sălbatic dintre MNAC și Catedrala Neamului.

Trimite ilustrația ta adaptată desfășurătorului paharului 5 To Go ce poate fi descărcat de pe mnac.ro pâna la data de 5 mai 2020 pe adresa de mail [email protected] (jpg/png, max. 5MB).

Juriul este format din colectivul curatorial MNAC, Mihai Zgondoiu – curatorul expoziției GoToMNAC și un reprezentat 5 To Go. Președintele juriului: Călin Dan, directorul Muzeului Național de Artă Contemporană.

CALENDAR

5 mai 2020, orele 24:00 – termenul limită pentru trimiterea înscrierilor pe [email protected] (jpg/png, max. 5MB)

15 mai 2020 – anunțarea câștigătorilor

Ilustrația care va fi imprimată în peste 50.000 de exemplare pe paharele 5 to go și o selecție a celor mai apreciate 20 de propuneri ce vor face obiectul expoziției colective la MNAC.

Mai 2020 – inaugurarea expoziției la etajul IV al muzeului, odată cu lansarea noului sezon expozițional MNAC.

BRIEF: Despre MNAC

MNAC – Muzeul Național de Artă Contemporană

4 etaje de artă vizuală și explorări experimentale în film, muzică și arte performative

Fondat în 2001, Muzeul Național de Artă Contemporană este cel mai mare spațiu dedicat artei contemporane din România.

Situat în Palatul Parlamentului, o clădire cu o puternică încărcătură simbolică, cunoscută în anii ‘80 sub numele de Casa Poporului, MNAC urmărește să promoveze nume relevante ale artei contemporane românești și să prezinte, adesea pentru prima oară în România, artiști internaționali de renume.

Vernisajele de primăvară și de toamnă, organizate pe toate etajele muzeului, au devenit evenimente de referință în viața culturală bucureșteană și națională. Expozițiile prezintă lucrări diverse, de la noile media până la mediile tradiționale, de la artă conceptuală până la bandă desenată, la arhitectură, design și planificare urbană.

MNAC este un muzeu tânăr, care gestionează o colecție ilustrând evoluțiile artelor vizuale din România în perioada 1950 – 2018. MNAC dedică colecției sale cel mai generos spațiu al muzeului, într-o expoziție permanentă vie, ce se transformă organic de-a lungul anilor, ca rezultat al unui continuu proces de cercetare.

Tot la MNAC puteți vedea primul proiect complex de graffiti curatoriat și găzduit de o instituție muzeală de artă din România. De-a lungul scării interioare a muzeului se desfășoară o lucrare murală de 500 de metri pătrați ce adună laolaltă cele mai puternice voci ale street-art-ului românesc.

MNAC e o instituție deschisă către comunitățile creative, găzduind periodic întâlniri cu artiștii, spectacole, festivaluri și ateliere.

De asemenea, muzeul deține o remarcabilă colecție de diapozitive și negative fotografice, un centru de documentare și cercetare a culturii vizuale, cât și o editură dedicată documentării fenomenului contemporan, menite să servească generațiilor viitoare.

Ce oferă MNAC?

  • Patru etaje de artă contemporană și două sezoane expoziționale care se schimbă în fiecare an în lunile aprilie și noiembrie
  • Ateliere educative pentru copii și pentru adulți
  • Proiecții de film, spectacole, concerte
  • O cafenea cu terasă de unde poți admira unul dintre cele mai frumoase apusuri panoramice din București
  • Un spațiu relaxant pentru toate vârstele de co-working sau de lectură tihnită în incinta bibliotecii aflate la parter, cu acces gratuit
26
/08
/22

Asociația pentru cultură și arte Arbor vă invită la expoziția „Rememorarea copilăriei, mărturiile deportaților basarabeni”, care reînvie emoția unor destine tragice, mărturiile deportaților și ale victimelor regimului totalitar din stânga Prutului, în perioada sovietică. Proiectul a fost realizat în parteneriat cu Muzeul Național de Istorie a Moldovei, Centrul de Excelență Institutul Pro Memoria al Universității de Stat din Moldova și Ambasada Republicii Moldova în România.

25
/08
/22

În perioada 26 - 31 august 2022, în continuarea proiectului (burn)OUT, artistele Irina Marinescu, Andreea Novac, Eza (Alina Ușurelu), psihoterapeuta Mihaela Vechiu, sociologa Fidelie Kalambayi și artista portugheză Gabriela Conçalves invită publicul la prezentarea cercetării artistice pe tema recuperării pe care au inițiat-o în cadrul proiectului Recovery (Recuperare) și la o serie de trei ateliere de creaţie rezultate în urma acestei cercetări.

24
/08
/22

Cea de-a treia ediție Romanian Jewelry Week, organizată de Assamblage, va avea loc în perioada 5 - 9 octombrie 2022 la Biblioteca Națională a României și în alte cinci locații conexe din București. Evenimentul propune timp de cinci zile un format efervescent de târguri, expoziții, conferințe, tururi ghidate și multe alte evenimente surpriză dedicate iubitorilor de bijuterie.

24
/08
/22

Asociația CRIES-Centrul de Resurse pentru Inițiative Etice și Solidare invită bucătari din România să se alăture ediției din 2022 a proiectului „Gustul ca patrimoniu”, parte a programului LA PAS Timișoara, desfășurat sub egida Timișoara Capitală Europeană a Culturii 2023. Provocarea constă în reinterpretarea în cheie locală a borșului ucrainean, recent intrat pe lista patrimoniului cultural imaterial UNESCO aflat în pericol.

23
/08
/22

Cel mai nou proiect inițiat de compania de teatru independent Vanner Collective, „Cele care nu se văd” prezintă 10 personaje feminine din literatura română, întâmplător create de bărbați, care, reimaginate prin perspectiva a 10 fotografe, sparg stereotipurile în care au fost integrate inițial. Instalația fotografică mai poate fi văzută până pe 2 septembrie, de marți până duminică, între orele 10:00 – 18:00 la Sala Acvariu a Muzeului Național al Țăranului Român.

23
/08
/22

Sala Omnia așa cum nu a fost văzută niciodată! Concepută de colectivul artistic austriac mutual loop special pentru acest spațiu cu un trecut deloc liniștit, instalația imersivă și interactivă „Omission Possible” deschide în mod cu totul excepțional această clădire aproape uitată, într-un demers care chestionează percepția omului contemporan asupra efectelor trecerii timpului peste construcții și simboluri istorice.

19
/08
/22

Ai Weiwei, unul dintre cei mai mari artiști ai secolului XXI, rememorează istoria vieții sale și a tatălui său în volumul autobiografic „1000 de ani de bucurii și dureri” (Editura Trei, 2022), oferind în același timp o captivantă incursiune în istoria recentă a Chinei.