Un film care ne oferă o nouă pespectivă: Maria versus Callas, din 20 iulie în cinematografe
https://www.ziarulmetropolis.ro/un-film-care-ne-ofera-o-noua-pespectiva-maria-versus-callas-din-20-iulie-in-cinematografe/

În prezent, Maria Callas rămâne una dintre cele mai mari artiste de muzică clasică din lume şi este cea mai apreciată pentru emoţia pe care o transmite prin melodiile ei: pagina sa de Facebook a ajuns la peste 600.000 de aprecieri. Și, totuşi, ştim foarte puţine lucruri despre adevărata Maria, cea din spatele „La Callas”.

Un articol de Petre Ivan|17 iulie 2018

Întreaga ei viață s-a simțit neînțeleasă. Documentarul despre viața artistei a avut premiera mondială la Festivalul de Film de la Roma, ajungând și la cea de-a 17-a ediție a Festivalului Internațional de Film Transilvania. „Maria by Callas” va ajunge în cinematografele din România începând cu 20 iulie, fiind distribuit de Transilvania Film.

Filmul va putea fi vizionat în următoarele cinematografe din țară: Baia Mare – Cinema Dacia; Botoșani – Cinema Unirea; Brăila – Cinema Central; Brașov – Cinema One Brașov; București – Hollywood Multiplex, Băneasa Grand Cinema and More, Cinema Muzeul Țăranului, Cinema Elvire Popesco, Cinemateca Union, Cinema Europa, Happy Cinema; Cluj-Napoca – Cinema Victoria Cluj; Constanța – Cityplex Constanța; Craiova – Cinema Modern; Gura Humorului – Casa de Cultura; Iași – Ateneul din Iași; Odobești – Casa de Cultură Odobești; Pitești – Cinema Trivale, Sebastian Papaiani; Sfântu Gheorghe – Cinema Arta by Cityplex și Târgu-Mureș – Cinema Arta 3D.

Vom descoperi o Maria fragilă, o Maria singuratică, alături de „La Callas” care își petrecerea timpul doar cu cei mai buni: Visconti, Pasolini, Onassis, Churchill, Marilyn, Grace Kelly, Prince Rainier, Saint-Laurent, Pierre Bergé, Kennedy, Liz Taylor și mulți alții.

Vom afla mai multe detalii despre visele Mariei de a-și întemeia o familie si de a trăi departe de scenă și de societatea cu care era obișnuită, spre deosebire de ambițioasa Callas care și-a forțat limitele cu speranța că va da din nou lovitura pe scena muzicii clasice, în ciuda problemelor care i-au afectat vocea de-a lungul carierei sale extraordinare și până la moartea sa la numai 53 de ani, la Paris.

Dincolo de aceast conflict, unde o parte, în cele din urmă, capitulează în fața celeilalte, regizorul Tom Volf încearcă să reconcilieze aceste două personalități: Maria și Callas.

Tom Volf a descoperit-o printr-o întâmplare pe Maria Callas, atunci când a dat peste o înregistrare de-a ei care l-a captivat în totalitate. O întreagă constelație s-a deschis în fața regizorului în acel moment. Această pasiune l-a determinat să călătorească în jurul lumii timp de 3 ani în căutarea adevăratei Maria Callas și să îi întâlnească pe ultimii suprviețuitori ai generației ei, pe prietenii ei apropiați, pe colegii ei și pe cei care au cunoscut-o cu adevărat.

Cercetările sale i-au permis să adune suficiente materiale impresionante și nemaivăzute pentru a realiza acest documentar. Pentru acest proiect, a lucrat foarte îndeaproape cu Nadia Stancioff, o bună prietenă a Mariei Callas, care i-a spus odată: „Dacă voi muri înaintea ta, vreau să le spui tuturor cine am fost cu adevărat.”

După premiera din cadrul Festivalului de Film de la Roma, filmul Maria by Callas” a câștigat premiul pentru Cel mai bun Documentar despre Muzică și Dans la Festivalul de Film ‘Master of Art’. Filmul a fost proiectat și în cadrul Festivalului Internațional de Film Transilvania, ediția a 17-a.

Foto: Maria versus Callas – facebook

04
/10
/21

Până la 14 octombrie, în cadrul Cineclubului One World Romania, pot fi vizionate gratuit pe site-ul Sahia Vintage câteva din filmele documentare, aflate la granița dintre funcția utilitară și vena experimentală, ale lui Mircea Săucan, dar și ale lui Radu Gabrea, Tudor Eliad sau Sergiu Nicolaescu.

01
/10
/21

BFFF 2021 a inclus o secţiune competiţională internaţională, la care s-au înscris peste 100 de scurtmetraje de modă, oferind patru premii. Câștigătorii au fost selectați de un juriu format din profesioniști din film, advertising și modă de pe scena locală și cea internaţională: Grigor Devejiev - Creative Director Jam Project, Marley Hansen - curator Nowness, Marcin Kempski - fotograf de modă londonez, Sandra Bold - Global Creative Director Publicis și Ina Borcea - fashion editor Harpers Bazaar.

30
/09
/21

Spectacolul continuă, acțiunea escaladează și toată sala vibrează pentru cel mai așteptat film din ultima perioadă, super producția 'Nu e vreme de murit' ajunge în avanpremieră pe marile ecrane din 30 septembrie la Cineplexx Băneasa, Titan, Sibiu, Satu-Mare și Târgu-Mureș.

29
/09
/21

CRONICĂ DE FILM Pentru un film de debut al unui regizor de teatru care nu a mai făcut până acum cinema, „Câmp de maci” (2020), de Eugen Jebeleanu, are o rigoare estetică neaşteptată, dar şi o lipsă de încrâncenare demnă de salutat.

28
/09
/21

CRONICĂ DE FILM „Crai nou” (2021), debutul Alinei Grigore, recent câştigător la Festivalul de la San Sebastian, aduce un aer proaspăt în cinematografia română.

28
/09
/21

THE FRENCH DISPATCH, LAND, QUO VADIS, AIDA?, scurtmetraje românești și internaționale, cele mai apreciate filme românești ale momentului si filmele premiate la Festival se văd în cadrul Retrospectivei ANONIMUL 2021 la ARCUB, Cinema Elvire Popesco și Terasa Institutului Francez între 28 septembrie și 3 octombrie.

27
/09
/21

În ultima săptămână din septembrie, „Cinema sub clar de lună“ aduce pe ecranul din Grădina Muzeului Național al Literaturii Române două dintre cele mai noi filme românești, Câmp de maci și documentarul Spioni de ocazie, alături de producții străine care au avut un parcurs spectaculos: Night of the Kings, aflat pe lista scurtă la premiile Oscar, și Apples, co-produs de Cate Blanchett și propus anul trecut de Grecia la Oscarul pentru Cel mai bun film internațional.

27
/09
/21

Frumoasa și bestia întâlnește viitorul tehnologiei în Belle, producția-fenomen semnată de regizorul japonez Mamoru Hosoda, care va deschide cea de-a 16-a ediție Animest. Prezentat în premieră internațională la Cannes, anime-ul Sci-Fi în care o adolescentă devine cea mai bună versiune a sa într-un univers paralel, creat în mediul virtual, se va vedea pentru prima dată pe marele ecran din România vineri, pe 8 octombrie, de la orele 18:30 și 21:30, la Cinema Elvire Popesco. Filmul va putea fi urmărit în curând în cinematografele din întreaga țară, distribuit de Bad Unicorn.