Un nou film românesc la Festivalul de la Veneţia
https://www.ziarulmetropolis.ro/un-nou-film-romanesc-la-festivalul-de-la-venetia/

Celebrul Festival de la Veneţia şi-a anunţat marţi selecţia pentru ediţia din acest an. Până vom comenta principalele secţiuni, să notăm prezenţa debutului în lungmetrajul de ficţiune al lui Mihai Mincan, „Spre Nord”, în competiţia Orizzonti.

Un articol de Ionuţ Mareş|26 iulie 2022

„Spre Nord”, debutul în lungmetrajul de ficţiune al regizorului Mihai Mincan, va fi prezentat în premieră la cea de-a 79-a ediție a Festivalului Internațional de Film de la Veneția, în cadrul Orizzonti, o secţiune competiţională paralelă cu competiţia oficială şi dedicată noilor talente şi direcţii artistice.

Inspirat din fapte reale, „Spre Nord” surprinde o parte a exodului uman din țările de Est ale Europei, după 1990, conform unui comunicat de presă transmis de producători şi distribuitori. Vrăjiți de „visul american”, mulți tineri au decis atunci să-și părăsească țara, chiar și cu riscul pierderii propriei vieți.

Unul dintre aceștia este și Dumitru, personajul român din film, un tânăr care a încercat să traverseze Atlanticul clandestin, în 1996, la bordul unui cargobot.

Dumitru este descoperit, ascuns printre niște containere metalice, de Joel, un marinar filipinez credincios. Știind că tânărul riscă să fie aruncat peste bord dacă va fi descoperit de căpitan și ofițeri, Joel intră într-un joc periculos de a-l salva, implicându-și echipajul şi punând la bătaie propria credință în Dumnezeu și chiar viața.

Fost jurnalist (care încă mai scrie uneori articole de tip feature pentru Decât o Revistă), Mihai Mincan este cunoscut pentru documentarele „Omul care a vrut să fie liber” (2019, co-regizat cu George Chiper-Lillemark), „Emigrant Blues: un road movie în 2 ½ capitole” (2019, co-regizat cu Claudiu Mitcu) şi „Bondoc” (2015, co-regizat cu Mihai Voinea şi Cristian Delcea).

În 2016 am avut ideea de a ecraniza un incident violent care avusese loc în mijlocul Oceanului Atlantic, pe un vas de tip cargo aflat în drum spre America. Deși faptele din care „Spre Nord” s-a inspirat parțial se întâmplaseră la mijlocul anilor ’90, mi se părea că-mi spun multe despre lumea în care trăiam în prezent. Era o perioadă în care lumea se zbătea într-o combinație de frică și ură. Efectele crizei economice abia încheiate se vedeau peste tot, în prețuri, șomaj și salarii. Furia plutea în aer: în acel an, Europa a fost zguduită de trei atentate teroriste. Senzația generală era una de neajutorare, că viața ta e la mâna îngăduinței și milei altora, că visurile tale nu se pot îndeplini decât validate de cei care au puterea. Au trecut de atunci șase ani. Cred că selecția de la Veneția este o recompensă uriașă a obsesiei unei întregi echipe de a-și urma acele visuri on their own terms, dar și o dovadă că lumea s-a schimbat prea puțin de atunci – Mihai Mincan

Filmul este un thriller psihologic și reprezintă una dintre cele mai ambițioase producții ale cinematografiei românești din ultimii ani, potrivit.

Proiectul este o coproducție între cinci țări: România (prin compania deFilm), Franța (Remora Film), Grecia (Studio Bauhaus), Bulgaria (Screening Emotions) și Republica Cehă (Background Films).

Regizorul-scenarist Mihai Mincan a explorat rolul societății opresive și căutarea nesfârșită a unei vieți mai bune în scurtmetrajele și documentarele sale anterioare. Experiența mea de lucru cu Mihai, împreună cu povestea captivantă spusă de „Spre Nord”, m-a făcut încrezător că lungmetrajul său de debut va avea premiera la un festival internațional de vârf și va dezvolta ulterior potențialul comercial. „Spre Nord” a fost, la propriu, o adevărată călătorie, de la finanțare, la producția lui, până la construcția finală a filmului. Încă de la început, m-a atras să-l produc faptul că este inspirat din fapte reale care au rămas controversate și își găsesc ecou în ceea ce se întâmplă și astăzi în lume. Ne-am propus ca prin acest film să aducem si o nouă viziune asupra filmului românesc, sunetul și imaginea să propună o experiență inedită pentru spectator, să construiască și să păstreze tensiunea filmului. Selecția la Veneția ne bucură și validează efortul realizării unuia dintre cele mai ambițioase filme românești din ultimul timp – producătorul Radu Stancu

Din distribuție fac parte tânărul actor germano-român Niko Becker, Soliman Cruz, Bart Guingona, Olivier Ho Hio Hen (Stillwater), Alexandre Nguyen. Producția aduce pe ecran o echipă formată din: director de imagine – George Chiper-Lillemark („Imaculat”, „Touch Me Not”), sound designer – Nicolas Becker („Sound Of Metal” – Premiul Oscar pentru cel mai bun sunet), sound mixer – Cyril Holtz (trei premii Cesar), muzica – Marius Leftărache, Alesandro Cortini, Nicolas Becker, montaj– Dragoș Apetri.

„Spre Nord” a fost produs cu sprijinul unor finanțatori precum Centrul Național al Cinematografiei, Czech Film Fund, Bulgarian National Film Center, Région Île-De-France, Ekome – National Centre Of Audiovisual Media And Communication, Wavemaker Romania, Greek Film Centre, Ert S.A., Creative Europe Programme – Media Of The European Union, Televiziunea Română, Centre National Du Cinéma Et De L’image Animée, Angoa, Sedica și Sacem, în asociere cu Arte/Cofinova 17, Avanpost Media, Best Friend Forever, Fulgurance Films și Magiclab.

Distribuit în România de Follow Art Distribution (care are în portofoliu titluri precum „Loving Vincent”, „McQueen”, „Military Wives”, „Crai nou”, „Străjerii Deltei”, „Imaculat”), „Spre Nord” va ajunge din toamnă în cinematografele din țară.

12
/03
/24

Festivalul Internațional de Film Transilvania (TIFF) anunță prelungirea perioadei de desfășurare a ediției din 2024 cu o zi față de datele comunicate inițial.

01
/03
/24

Happy Cinema redifuzează filmul Oppenheimer, favorit la Oscar, în perioada 7-10 martie, în toate cinematografele din țară. Oppenheimer este un thriller epic filmat în IMAX® care aruncă publicul în paradoxul palpitant al omului enigmatic care trebuie să riște să distrugă lumea pentru a o salva. Pelicula spune povestea fizicianului J. Robert Oppenheimer și a rolului pe care l-a avut în dezvoltarea bombei atomice.

28
/02
/24

Filmul documentar AMAR, regizat de Diana Gavra, va avea putea fi văzut în premieră în cinematografe din 8 martie, iar până atunci spectatorii se vor putea întâlni cu regizoarea și parte din echipa filmului în două evenimente speciale:

27
/02
/24

Admiratorii lui Nicolae Corjos vor putea vedea sau revedea la Cinemaraton pe 27 februarie filmele Ora zero, Pădurea nebună, Un studio în căutarea unei vedete, Declaraţie de dragoste, Liceenii, Extemporal la dirigenţie, Liceenii Rock’n Roll, Alo aterizează străbunica, documentarul Sergiu Celibidache.

27
/02
/24

SkyShowtime a confirmat astăzi că Ted va fi disponibil pentru vizionare în toate piețele în care serviciul este disponibil, începând din 22 februarie. Primele patru episoade vor fi disponibile pentru vizionare în exclusivitate pe SkyShowtime din 22 februarie, urmând ca celelalte episoade să fie disponibile din 11 aprilie.