Un nou final de sezon – proiecțiile de film de la Centrul Ceh se încheie
https://www.ziarulmetropolis.ro/un-nou-final-de-sezon-proiectiile-de-film-de-la-centrul-ceh-se-incheie/

Proiecţiile voastre de film preferate au ajuns la final! În 2019. Centrul Ceh încheie programul Documentary Mondays cu „Citizen Havel” pe 25 noiembrie şi la sfârşitul seriei Fiction Tuesdays se va vedea „Kolya”, pe 26 noiembrie.

Un articol de Liliana Matei|21 noiembrie 2019

Pe măsură ce a înaintat toamna, serile de film de la Centrul Ceh au marcat câteva aspecte importante ale lumii cehoslovace din perioada normalizării și a socialismului târziu, ale mișcării revoluționare din 1989 și, într-un final, au trecut în anii ’90 – reprezentați printr-un film al Věrei Chytilová, prin povestea poetului ceh Magor și prin filmele ce vor fi proiectate în ultima săptămână.

Documentarul Citizen Havel, realizat de Pavel Koutecký pe parcursul a 12 ani, permite o privire de ansamblu asupra elementelor definitorii pentru sfârșitul Cehoslovaciei și pentru construirea noului stat al Republicii Cehe într-o perioadă marcată de incertitudine la nivel global, dar oferă totodată portretul nuanțat al artistului disident devenit președinte în urma Revoluției, aducând un tribut sincer şi călduros personalităţii lui Václav Havel și permițând privitorului să-i vadă toate defectele şi slăbiciunile.

Acest documentar va fi proiectat luni, pe 25 noiembrie, și prezintă un portret biografic al lui Havel pe o perioadă îndelungată. Nu cuprinde evenimente obişnuite şi binecunoscute din mass-media, după cum mulţi s-ar aştepta, ci numeroase momente sincere din culise, precum pregătirile preşedintelui pentru celebra întâlnire de la summitul NATO din 2002, vizita cu Bill Clinton de la începutul anului 1994 şi moartea soţiei lui Havel din 1996. Rezultatul oferă o perspectivă a unei naţiuni care suferă unele dintre cele mai tulburătoare schimbări sociale şi politice din întreaga istorie, filtrat prin lentila extrem de personală şi intimă a omului care deschide drumul către o tranziţie democratică cehoslovacă.

Marți, pe 26 noiembrie, publicul va putea vedea filmul Kolya, regizat de binecunoscutul Jan Svěrák și premiat la Oscar și la Globul de Aur în anul 1997 pentru cel mai bun film străin. Aceasta este povestea unui fost violoncelist al Filarmonicii din Praga, un burlac confirmat care trăiește pentru a cuceri femei, dar care, în mod surprinzător, acceptă propunerea unui prieten de a se căsători contra cost cu o rusoaică, pentru ca ea să poată primi cetățenie cehă. Numai că femeia pleacă imediat în Germania de Vest, lăsându-l pe violoncelistul nostru să aibă grijă de Kolya, fiul ei bolnăvicios de cinci ani, totodată trebuind să facă față la suspiciuni și întrebări din partea autorităților.

Așadar, Centrul Ceh își încheie programul cinematografic de toamnă cu două filme reprezentative pentru atmosfera anilor ’90 – caracterizată prin incertitudine, dar și prin noi începuturi pentru locuitorii Cehiei, și promisiuni care au fost și nu au fost îndeplinite pe măsura așteptărilor.

Intrarea este liberă, proiecțiile încep la 20.00, iar accesul se face începând cu ora 20:00. Berea din partea casei este deja o tradiție pe care Centrul Ceh o continuă, desigur.

Evenimente Facebook aici: DM & FT. Eveniment susținut de Budweiser Budvar.

Centrul Ceh este un institut cultural ale cărui evenimente şi programe au ca scop nu doar familiarizarea publicului român cu societatea şi cultura cehă, ci, în primul rând, oferirea unui set de proiecte ce reflectă valori educative, artistice şi sociale, în Bucureşti şi în restul ţării, conectând publicul român la conţinut cultural de calitate, într-un context indie şi deschis.

Parteneri media: AGERPRES, Radio România Cultural, Aarc – All About Romanian Cinema, Observator Cultural, Filme Cărţi, Ziarul Metropolis, MovieNews, Dilema Veche, LiterNet.ro, Zeppelin.

 

01
/10
/21

BFFF 2021 a inclus o secţiune competiţională internaţională, la care s-au înscris peste 100 de scurtmetraje de modă, oferind patru premii. Câștigătorii au fost selectați de un juriu format din profesioniști din film, advertising și modă de pe scena locală și cea internaţională: Grigor Devejiev - Creative Director Jam Project, Marley Hansen - curator Nowness, Marcin Kempski - fotograf de modă londonez, Sandra Bold - Global Creative Director Publicis și Ina Borcea - fashion editor Harpers Bazaar.

30
/09
/21

Spectacolul continuă, acțiunea escaladează și toată sala vibrează pentru cel mai așteptat film din ultima perioadă, super producția 'Nu e vreme de murit' ajunge în avanpremieră pe marile ecrane din 30 septembrie la Cineplexx Băneasa, Titan, Sibiu, Satu-Mare și Târgu-Mureș.

29
/09
/21

CRONICĂ DE FILM Pentru un film de debut al unui regizor de teatru care nu a mai făcut până acum cinema, „Câmp de maci” (2020), de Eugen Jebeleanu, are o rigoare estetică neaşteptată, dar şi o lipsă de încrâncenare demnă de salutat.

28
/09
/21

CRONICĂ DE FILM „Crai nou” (2021), debutul Alinei Grigore, recent câştigător la Festivalul de la San Sebastian, aduce un aer proaspăt în cinematografia română.

28
/09
/21

THE FRENCH DISPATCH, LAND, QUO VADIS, AIDA?, scurtmetraje românești și internaționale, cele mai apreciate filme românești ale momentului si filmele premiate la Festival se văd în cadrul Retrospectivei ANONIMUL 2021 la ARCUB, Cinema Elvire Popesco și Terasa Institutului Francez între 28 septembrie și 3 octombrie.

27
/09
/21

În ultima săptămână din septembrie, „Cinema sub clar de lună“ aduce pe ecranul din Grădina Muzeului Național al Literaturii Române două dintre cele mai noi filme românești, Câmp de maci și documentarul Spioni de ocazie, alături de producții străine care au avut un parcurs spectaculos: Night of the Kings, aflat pe lista scurtă la premiile Oscar, și Apples, co-produs de Cate Blanchett și propus anul trecut de Grecia la Oscarul pentru Cel mai bun film internațional.

27
/09
/21

Frumoasa și bestia întâlnește viitorul tehnologiei în Belle, producția-fenomen semnată de regizorul japonez Mamoru Hosoda, care va deschide cea de-a 16-a ediție Animest. Prezentat în premieră internațională la Cannes, anime-ul Sci-Fi în care o adolescentă devine cea mai bună versiune a sa într-un univers paralel, creat în mediul virtual, se va vedea pentru prima dată pe marele ecran din România vineri, pe 8 octombrie, de la orele 18:30 și 21:30, la Cinema Elvire Popesco. Filmul va putea fi urmărit în curând în cinematografele din întreaga țară, distribuit de Bad Unicorn.

27
/09
/21

OPINIE Subfinanţat de nişte autorităţi nepăsătoare, fără cinematografe care să îi fie dedicate şi cu un public larg pus mai degrabă pe miştouri, filmul românesc de autor face performanţă an de an la cel mai înalt nivel. Iar 2021 o dovedeşte din plin. Este unul din paradoxurile româneşti.

24
/09
/21

Festivalul KINOdiseea aduce pe marele ecran filme despre protejarea mediului, relațiile dintre copii și părinți, curaj și empatie, la Cinema Gloria și Cinema Eforie.