Un spectacol de referință la Timișoara: GYPSIES
https://www.ziarulmetropolis.ro/un-spectacol-de-referinta-la-timisoara-gypsies/

Teatrul Naţional din Timişoara vă invită în zilele de 11, 12 şi 13 iunie, de la ora 19:00, la Sala 2, la spectacolul GYPSIES. După ce a avut numeroase reprezentaţii în Germania, la Deutsches Theater Berlin şi la Staatstheater Braunschweig, spectacolul va avea trei reprezentaţii în România, la Teatrul Naţional din Timişoara.

Un articol de Liliana Matei|12 iunie 2017

GYPSIES este rezultatul unui proiect de teatru internațional realizat de compania germană de teatru werkgruppe2 în coproducție cu Teatrul Naţional din Timişoara, Staatstheater Braunschweig, şi CDN – Théâtre de la Manufacture din Nancy.

Proiectul Gypsies. Roma and Sinti in Europe și-a propus să abordeze prin intermediul teatrului o serie de întrebări pe care le ridică societatea europeană a zilei de astăzi: „Cum se descriu rromii pe ei înșiși? Cum văd societatea care reprezintă majoritatea în țările în care trăiesc? Care ar fi, în opinia lor, cheia pentru a conviețui în armonie? Cum văd ei Europa viitorului?”. Ridicând mai degrabă noi întrebări decât grăbindu-se să formuleze răspunsuri, proiectul și-a propus să redefinească nuanțele relației dintre majoritate și minoritatea romă.

Julia Roesler, regizorul spectacolului Gypsies, și-a fondat cercetarea sociologică, și, mai cu seamă, demersul artistic pe o etapă de cercetare constând în interviuri realizate în toamna anului 2016 în România, Franța și Germania. ”Werkgruppe 2 a călătorit în trei țări împreună cu asociația „romatrial” și actorii implicați, împreună au cunoscut mulți oameni diferiți și le-au aflat și documentat poveștile de viață. Pe parcursul documentării au ieșit la iveală aspectele pe care le-am considerat cele mai importante în fiecare țară: problema accesului la educație în România, situația locativă în Franța și dreptul de ședere în Germania”, explică dramaturgul Silke Merzhäuser, care, alături de regizoarea Julia Roesler, formează compania de teatru werkgruppe 2.

Din echipa artistică a proiectului mai fac parte actorii Flavius Retea (Teatrul Național din Timișoara), Simon Bourgade, Gina Călinoiu, Ursula Hobmair, muzicienii Dejan Jovanović (acordeon) și Dejan Jovanović (vioară) și scenografa Charlotte Pistorius. Cercetarea și realizarea imaginilor video au fost coordonate de asistenții sociali Veronika Patočková și Hamze Bytyci. După Timișoara, următoarea destinație a spectacolului Gypsies este orașul francez Nancy, unde sunt programate reprezentații în toamna acestui an.

29
/02
/24

Noua producție a Fundației Culturale „Camil Petrescu”, podcastul TEATRUL (DE) AZI, continuă seria dialogurilor cu directorul de imagine și producătorul Zomir Dimovici despre felul în care vedem, citim și percepem teatrul astăzi.

29
/02
/24

Teatrul Masca și grupul de creație sonoră „Immersonic” vă invită la sediul din Bd. Uverturii Nr. 14, la primul eveniment din seria de „sinestesis live / incursiuni în sinele total”, o întâlnire de creație spontană între scriitori (poeți și prozatori) activi pe scena literară românească și artiști sau performeri din domeniul sunetului.

29
/02
/24

Teatrul de Balet Sibiu a programat la începutul lunii martie, la Sala Mare a Centrului Cultural „Ion Besoiu” Sibiu, spectacolul de teatru-dans „Despre noi-About us”, scenariul și regia Beatrice Rancea, coregrafia Dragoș Roșu și Beatrice Rancea. Inspirat de destinul companiei sibiene de balet, spectacolul „Despre noi- About us” se dansează la Teatrul de Balet Sibiu, în data de 02 martie 2024, ora 19:00, și îi are ca invitați speciali pe actorii Naționalului bucureștean, Iuliana Moise și Claudiu Bleonț.

28
/02
/24

Filmul documentar AMAR, regizat de Diana Gavra, va avea putea fi văzut în premieră în cinematografe din 8 martie, iar până atunci spectatorii se vor putea întâlni cu regizoarea și parte din echipa filmului în două evenimente speciale:

28
/02
/24

Romanian Design Week, festivalul multidisciplinar dedicat industriilor creative, organizat de The Institute și prezentat de UniCredit Bank, lansează apelul de înscrieri în circuitul RDW Design GO!.

28
/02
/24

Diana Vasile, PhD, psihoterapeut și Președinte al Institutului pentru Studiul și Tratamentul Traumei (ISTT), lansează astăzi cartea Anatomia traumei. Cum să ai o viață mai bună când sufletul te doare, publicată la editura Bookzone. Rezultatul a peste 25 de ani de studiu, practică și cercetare în domeniul psihotraumatologiei, cartea oferă o perspectivă completă asupra impactului traumei în viețile noastre, dar și asupra modalităților de recuperare post-traumatică.