Un voiaj în inima homofobiei. “Căpcăuni”, în regia lui Eugen Jebeleanu
https://www.ziarulmetropolis.ro/un-voiaj-in-inima-homofobiei-capcauni-in-regia-lui-eugen-jebeleanu/

Spectacolul “Căpcăuni/Ogres” de Yann Verburgh, în regia lui Eugen Jebeleanu, producţie realizată la Théâtre Ouvert din Paris, deschide joi, 12 octombrie 2017, ora 19:00, seria evenimentelor din cadrul Platformei Internaţionale de Teatru Bucureşti #4. Reprezentaţia va fi urmată de o discuţie cu echipa artistică.

Un articol de Petre Ivan|11 octombrie 2017

Căpcăuni” propune un voiaj în inima homofobiei într-un moment în care și o parte din opinia publică din România se aliniază la această tendință tot mai prezentă în unele țări europene, pe fondul obținerii mai multor drepturi de către diferitele minorități.

Din Franța în Rusia și din Uganda până în Iran – trecând prin Bulgaria, Africa de Sud, Camerun, Grecia, Brazilia, România, Coreea de Sud și Țările de Jos – acest text se referă la un tip de discriminare care exclude socialmente, care omoară direct sau indirect, care există sub toate formele și ale cărei forme provoacă durere și suferință.

Piesa este rezultatul unei documentări aprofundate și pline de empatie, scriitura dramaturgului francez Yann Verburgh fiind apreciată în urma mai multor lecturi de care a beneficiat în perioada de dezvoltare a textului. “Căpcăuni”a fost publicată de Éditions Quartett, cu o prefață semnată de Alexandra Badea, ea însăși autoare dramatică și regizoare recunoscută în spațiul francez.

28 de scene, 14 destinații, mai multe temporalități și 30 de personaje pentru un grup de 5 actori, fac să se audă puncte de vedere diferite și subiective (cele ale victimelor, cele ale agresorilor, cele ale familiilor, cele ale martorilor) care se reunesc într-un spațiu comun, generând o adresare corală.

Această propunere dramatică ridică întrebări despre injustiția și inegalitatea legată de orientarea sexuală și, într-un mod mai larg, asupra libertății de a iubi și de a fi iubit.

Spectacolul “Căpcăuni” marchează debutul companiei cu același nume creată de Yann Verburgh și Eugen Jebeleanu în urma unei serii de colaborări de succes româno-franceze.

Reprezentația va fi urmată de o discuție cu echipa spectacolului.

Bilete, aici.

“Căpcăuni” -INFO

text: Yann Verburgh

regie: Eugen Jebeleanu

scenografie: Velica Panduru

muzică: Rémi Billardon

regie tehnică: Nina Tanné

Cu: Radouan Leflahi, Ugo Léonard, Clémence Laboureau, Claire Puygrenier, Yann Verburgh.

Spectacol prezentat cu sprijinul Institutului Francez din București, în cadrul Platformei Internaționale de Teatru București #4.

Foto: “Căpcăuni”, Un voiaj în inima homofobiei  – facebook

09
/02
/24

Pe 11 și 20 februarie, de la ora 19:00, la Sala Mare a Teatrului Național Iași, va avea loc premiera pe țară O tragedie veninoasă după Women beware women de Thomas Middleton, regia, traducerea și adaptarea scenică aparținându-i lui Silviu Purcărete. Scenografia spectacolului este creată de Dragoș Buhagiar, noul proiect marcând împlinirea a 14 ani de excepțională colaborare cu regizorul Silviu Purcărete, începută la Teatrul Național Iași, cu spectacolul Uriașii munților de Luigi Pirandello.

09
/02
/24

Studenții bucureșteni sunt invitați să participe la un program de mentorat și internship dedicat spațiilor culturale din București. Pe lângă experiența practică, participanții vor putea accesa sponsorizări în valoare de 27.000 lei și vor avea posibilitatea unor stagii de practică în cele mai active agenții de comunicare din România

09
/02
/24

mind-moving, programul de terapie prin artă inițiat și organizat de Indie Box, în parteneriat cu NOPA - Societatea Norvegiană a Compozitorilor și Textierilor, Asociația Entuziart și Profeti ART SRL, ajunge la finalul perioadei de implementare și își încheie călătoria cu un eveniment special, dedicat publicului larg, cu intrare liberă, pe 21 februarie, de la 18:30, la Arcub - Hanul Gabroveni (str. Lipscani, nr. 84 - 90).

08
/02
/24

Seria SWORDS - Spoken Word Sessions continuă cu un nou episod ce îi are ca invitați pe Cosmina Moroșan & Anticorp Solar, Cristina Bordeanu, Cătălina Matei și Lucian Brad, într-un eveniment moderat de Cosmin Perța – duminică, 11 februarie, de la ora 19:30, la Control Club. Performance-urile vor fi completate de un set audio-vizual de Iulian Morar.  

07
/02
/24

Band-ul internațional TIME IN OUR HANDS TRIO va prezenta sâmbătă, în premieră în România, noul său program cu compozițiile celor trei membri, într-un concert marcat de improvizație conceptuală, de la jazz la baroc european și, interesant, muzică tradițională românească.