Un weekend cu inconfundabilul David Lynch, pe TIFF Unlimited
https://www.ziarulmetropolis.ro/un-weekend-cu-inconfundabilul-david-lynch-pe-tiff-unlimited/

Prilej de evadare cinematografică în weekend, pe TIFF Unlimited, cu filmele inconfundabilului regizor american David Lynch. 

Un articol de Liliana Matei|4 aprilie 2020

Două zile impregnate de personajele lui bântuitoare urmează pe platforma de streaming a Festivalul Internațional de Film Transilvania. Pe 4 și 5 aprilie, trei dintre filmele sale pot fi văzute gratuit pe teritoriul României, de la orele 17.00 și 21.00: Lost Highway, Eraserhead și Twin Peaks: Fire Walk with Me. Ulterior, filmele vor putea fi accesate doar de abonați.

„Când termini un film, oamenii vor să vorbești despre el. Ceea ce, cred eu, e aproape o crimă” – David Lynch, The Guardian

În curând, vor fi disponibile filme noi pentru abonați: El Incendio, de Juan Schnitman (Trofeul Transilvania 2015), La vida útil, de Federico Veiroj (Premiul Special al Juriului, TIFF 2011), Bad Hair, de Mariana Rondón (Supernova, TIFF 2014), Neighbouring Sounds, de Kleber Mendonça Filho, unul dintre cele mai premiate filme braziliene.

Pe TIFF Unlimited, ni se pregătește în curând un weekend Xavier Dolan, experiențe cinematic-culinare, filme cult și multe alte surprize. Peste 100 de filme sunt disponibile pe unlimited.tiff.ro – Best of TIFF, Best of Cannes, filme italiene premiate, grupaje de comedii sau documentare.

Sâmbătă, 4 aprilie, 21.00

Lost Highway

Cu: Bill Pullman, Patricia Arquette, Balthazar Getty, Robert Blake

Un bărbat acuzat că și-ar fi ucis soția se transformă, inexplicabil, în altcineva. Filmul-cult al lui Lynch din 1997 este un neo-noir puternic stilizat, suprarealist, un puzzle întunecat într-un Los Angeles al sexului și violenței, cu o coloană sonoră bântuitoare, la care au contribuit Angelo Badalamenti, David Bowie, Marilyn Manson, Rammstein, Nine Inch Nails, The Smashing Pumpkins.

Duminică, 5 aprilie, 17.00

Eraserhead 

Cu: Jack Nance, Charlotte Stewart

În mintea unui proaspăt tată, peisajul industrial și țipetele nou-născutului capătă proporții coșmarești. Debutul lui Lynch din 1977 e un film alb-negru ca un vis bizar, un experiment în care granița dintre halucinație și realitate se estompează și în care se găsesc semințele tuturor obsesiilor lynchiene.

Eraserhead e un film de văzut, de absorbit și de simțit – și este probabil cea mai pură distilare a operei lui Lynch până la această dată – British Film Institute

Duminică, 5 aprilie, 21.00

Twin Peaks: Fire Walk with Me

Cu: Sheryl Lee, Moira Kelly, David Bowie, Chris Isaak, Harry Dean Stanton

Serialul-fenomen din 1990 care a schimbat pentru totdeauna fața televiziunii, creat de cel mai improbabil personaj de la acea dată, David Lynch, a fost o glorioasă anomalie în istoria genului. Seducător, misterios și greu de descifrat, Twin Peaks a sucit mințile fanilor din lumea întreagă, generând un adevărat cult. La un an după ce serialul s-a încheiat, regizorul a lansat acest prequel celebru, care nu face decât să adâncească misterul.

Un catalog de filme gratuite este în pregătire pe platforma TIFF Unlimited, pentru românii aflați în afara granițelor țării. Primele titluri – documentare din portofoliul Fundației de Arte Vizuale (FAV) – pot fi văzute deja de oriunde din lume, fără abonament. Printre ele, un film-confesiune cu Regele Mihai, Via Regis, Exploratorul, despre celebrul speolog român Emil Racoviță, Memoria de piatră sau Omul cu o mie de chipuri.

The festival must go on. Anytime. Online.

TIFF Unlimited este primul serviciu de streaming (SVoD) lansat de un festival de film din România și singurul produs de acest gen din Europa Centrală și de Est.

TIFF Unlimited este disponibil online și în aplicațiile iOS și Android (mobile, Android TV și Apple TV), cu un catalog de peste 100 de titluri, actualizat constant. Platforma poate fi accesată pe bază de abonament lunar sau anual.

Noii abonați beneficiază de o perioadă extinsă de free trial de 14 zile. Detalii pe unlimited.tiff.ro.

 

27
/10
/22

În cele 4 zile de festival au fost peste 300 de oameni în public, în cele 3 locații: la Cinema Victoria, Faber și Facultatea de Arte și Design. Festivalul a fost deschis cu “Pentru minte tu ești Ceaușescu“, în regia lui Sebastian Mihăilescu, care a avut asociat și primul Q&A al festivalului, și s-a încheiat la Faber, cu proiecția filmului „Alb pe Alb”, în regia lui Viera Čákanyová.

26
/10
/22

În luna noiembrie, la History Channel puteţi urmări un documentar despre istoria Colosseumului (cea mai celebră arenă din toate timpurile), cum este viața trăită în munți, ce știa omenirea în antichitate despre extratereștrii și cum s-au păstrat până astăzi legendele faraonilor.

25
/10
/22

După un turneu sold out al echipei în mai multe orașe din țară, filmul Capra cu Trei Iezi intră oficial în cinematografe pe 28 octombrie, în weekendul de Halloween. Bazat pe povestea lui Ion Creangă, filmul a fost primit de public cu surprindere și nostalgie: scenariul respectă basmul lui Creangă, care este, în fond, o poveste de groază, nu neapărat una de adormit copiii. În rolurile principale joacă Maia Morgenstern și Marius Bodochi, iar regia este semnată de Victor Canache.

21
/10
/22

Duminică, 23 octobrie, de la 18.30, la Cinema Astra va avea loc proiecția filmului documentar dedicat Brașovului, realizat de tinerii care au participat la cursurile „Be-Brașov: retrocedarea emoțiilor I memoria orașului”. Participanții la eveniment vor asista și la o reprezentație de tip teatru verbatim și la o expoziție cu fotografii din Brașov.

20
/10
/22

„Oameni de treabă” / „Men of Deeds”, noul film al regizorului Paul Negoescu, cu Iulian Postelnicu, Vasile Muraru, Anghel Damian și Crina Semciuc în distribuție, va avea o avanpremieră specială în cadrul Les Films de Cannes à Bucarest, sâmbătă, 22 octombrie.

19
/10
/22

CRONICĂ DE FILM După câteva încercări nereuşite de-a lungul anilor de-a face un horror românesc inspirat din literatură sau folclor (de la moroi la vampiri), iată în sfârşit un film căruia nu îi este ruşine să scoată capul în lume - „Capra cu trei iezi”, un debut independent realizat de Victor Canache, care acum câţiva ani lansa şi un scurtmetraj cu acelaşi titlu.