Un weekend plin la NexT 2014
https://www.ziarulmetropolis.ro/un-weekend-plin-la-next-2014/

NexT 2014 continuă cu un weekend încărcat de filme bune şi evenimente. Pe 5 şi 6 aprilie secţiunile noi li se alătură cele pe care spectatorii le-au îndrăgit anii trecuţi.

Un articol de Ziarul Metropolis|4 aprilie 2014

Festivalul Internațional de Film NexT s-a deschis oficial joi seară, la Cinema Studio, cu premiera filmului La capătul nopții, în regia lui Basil da Cunha, câștigătorul Trofeului NexT 2013. Ada Solomon, directorul festivalului, și Yvonne Irimescu, coordonatoarea NexT, au prezentat ediția din acest an, în care vor rula peste 120 de filme în 14 secțiuni.

NexT 2014 continuă cu un weekend încărcat de filme bune și evenimente. Pe 5 și 6 aprilie secțiunile noi li se alătură cele pe care spectatorii le-au îndrăgit anii trecuți, iar seminariile cu cineaști de renume completează rețeta unui sfârșit de săptămână cinefil. Un eveniment special va fi masterclass-ul lui Peter Webber, unul dintre cei mai cunoscuți cineaști britanici, nominalizat la Oscar, Globul de Aur și BAFTA pentru Girl with a Pearl Earring. Masterclass-ul are intrare liberă și va avea loc duminică, 6 aprilie, de la 13.00, în Sala de Cinema a UNATC.

Sâmbătă, 5 aprilie, ziua începe devreme, cu secțiunea NexT Kids. Revenind pentru al cincilea an consecutiv, de la 11.00, la Cinema Studio, NexT Kids va proiecta 5 filme special alese pentru micii spectatori cu vârste între 4 și 12 ani. Proiecția va fi urmată de jocuri creative inspirate de subiectele filmelor.

Proiecțiile filmelor regizate de cineaștii apropiați Societății Culturale NexT debutează tot sâmbătă, în cadrul primei părți a secțiunii Festival Friends. De la ora 14:00, la Cinema Studio, vor rula scurtmetraje realizate de Radu Jude, Ela Duca, Luiza Pârvu sau Dorian Boguță. Cel de-al doilea calup este programat duminică, 6 aprilie, în același loc, la aceeași oră. De la Cannes vin în premieră la București și filmele din secțiunea paralelă Semaine de la Critique, sâmbătă, de la 16.30 și 19.00, la Cinema Elvira Popescu.

Cele două competiții, națională și internațională, continuă la Cinema Studio sâmbătă și duminică, de la ora 17:00, respectiv 20:00. În competiția națională, 14 scurtmetraje românești concurează la premiul pentru Cel mai bun film românesc din ultimul an și pentru Premiul Publicului. O parte dintre regizori vor fi prezenți la proiecție și vor răspunde la întrebările publicului. În competiția internațională, 24 de filme din 22 de țări intră în cursă pentru trofeele NexT. Vor vorbi despre filmele lor Elmar Imanov (The Swing of the Coffin Maker), Raia Al Souliman (Idle), Fabio Scacchioli și Vincenzo Core (No More Lonely Nights), Rubin Stein (Tin & Tina), Pier-Luc Latulippe (Rives).

Arthouse Shorts încheie seara de sâmbătă, la Cinema Elvira Popescu, începând cu ora 21:00, cu o selecție filme scurte regizate de nume sonore, precum Lynne Ramsey, Apichatpong Weerasethakul Tsai Ming Liang, Mike Leigh şi Miguel Gomes. În paralel, o selecție de scurtmetraje provocatoare din punct de vedere vizual, din programul special NexT Look: Sparkle, îi vor delecta pe cinefili în Club Spice, începând cu ora 21:00, Duminică, 6 aprilie, poveștile de dragoste surprind la NexT is Love, de la ora 20:30, la Cinema Elvira Popescu.

Punctând foarte bine starea societății ucrainene actuale, Angry Ukrainians aduce 7 scurtmetraje regizate de valul „ucrainenilor furioși”. Duminică, 6 aprilie, vor fi proiectate la Cinema Elvira Popescu, începând cu ora 18:00, și în J’ai Bistrot, de la 21:00. Iar, în ton cu dezbaterile actuale pe tema toleranței, secțiunea LGBT aduce o poveste despre experiențe sexuale și căutarea identității – Little Gay Boy, proiectat în prezența regizorului Antony Hickling, duminică, în Club Control, de la 21:00.

Seminariile de weekend, desfășurate la Ceainăria Cărturești, includ o prezentare a Cinelab International (Londra-București-Atena), susținută de Rodrigo Ruiz-Tarazona sâmbătă, la ora 11.00, unul despre muzica de film, la care invitat este compozitorul spaniol din Los Angeles Alfonso González Aguilar (12.00), și despre provocarea de a crea un spectacol, cu Vava Ştefănescu și Vlaicu Golcea (13.30).

 Programul zilei de duminică

Duminică, de la 10.00, la Ceainăria Cărturești, cei 15 candidați selectați la concursul The Pitch îi vor întâlni pe producătorii străini și români invitați la prima ediție a NexT Short Film Market, organizat de NexT, cu sprijinul Institutului Cultural Român.

Spectatorii sunt invitați să voteze prezentările preferate ale tinerilor cineaști, postate pe pagina de Facebook a ShortsTV. Cele cinci prezentări care adună cele mai multe „Like”-uri până duminică, 6 aprilie, vor ajunge pe lista scurtă The Pitch. Doar acestea cinci vor fi prezentate apoi unui juriu de specialişti, care va decide câştigătorul. Acesta va fi anunţat la gala de închidere a NexT, pe 7 aprilie.

Programul integral poate fi consultat aici.

Abonamentele şi biletele pot fi cumpărate deja, în avans, de pe www.eventbook.ro și de la Librăria Engleză Anthony Frost. Din 3 aprilie, sunt puse în vânzare și la casieriile Cinema Studio, Cinema Elvira Popescu şi CinemaPRO (4 aprilie, pentru Oscars Night).

Foto: Adi Marineci

16
/03
/17

CRONICĂ DE FILM „Silence”, cel mai nou film al legendarului regizor american Martin Scorsese, realizat după un roman japonez, aspiră la clasicism.

15
/03
/17

Judith State este Sandra din filmul „Sieranevada”, în regia lui Cristi Puiu, fapt care îi aduce o nominalizare la Premiile Gopo pentru „Cea mai bună actriță într-un rol secundar”. Însă Judith State nu este actriță, ea vine din zona dansului. Cum se împacă, așadar, filmul și dansul contemporan?

15
/03
/17

Cea de-a XI-a ediție a Premiilor Gopo, eveniment care răsplătește anual performanța în cinematografia românească, va avea loc marți, 21 martie 2017, în Sala Mare a Teatrului Național „Ion Luca Caragiale” din București.

15
/03
/17

În colaborare cu partenerul său pe termen lung, celebra secțiune a Festivalului de Film de la Cannes, Quinzaine des Réalisateurs, BIEFF 2017 aduce în România cel mai recent lungmetraj al legendarului Alejandro Jodorowsky, una din figurile emblematice ale cinema-ului de avangardă, renumit pentru provocatoarele sale capodopere suprarealiste din anii ‘70 („Santa Sangre”, „El Topo”, „The Holy Mountain”).

14
/03
/17

O știm și o îndrăgim din “Saltimbancii (1981) – adaptarea nuvelei lui Cezar Petrescu "Fram, ursul polar" -, din „Iarna Bobocilor” (1977), din „Pruncul, Petrolul şi Ardelenii” (1981), din „Faleze de nisip” (1983) și din multe alte filme. Anul trecut, la două decenii de la retragerea din viața publică, actrița a primit premiul de excelenţă la cea de-a 15-a ediţie a TIFF. Carmen Galin împlinește, astăzi, 71 de ani!

13
/03
/17

Nominalizat la Premiile Gopo din acest an, la categoria „Cel mai bun actor într-un rol principal”, pentru rolul Hogaș din „Câini”, actorul Gheorghe Visu spune că cel mai mult în filmul lui Bogdan Mirică i-a plăcut să tragă cu pistolul, la final.

13
/03
/17

Unul dintre cele mai emoționante filme ale anului, I, Daniel Blake (2016), cel mai recent film al regizorului Ken Loach și câștigătorul Palme d’Or, Cannes 2016, a intrat weekend-ul acesta pe ecranele din România, distribuit de Independența Film. Asociația ActiveWatch a susținut campania de promovare a filmului în România, moderând o dezbatere pe tema birocrației din serviciile de asistență socială din România și barierelor în calea accesului la aceste servicii pentru unele grupuri dezavantajate.

12
/03
/17

Scris înainte de 1989, filmat în 1990 şi apărut în 1991, "A unsprezecea poruncă", doar inspirat din cartea "Patimile după Piteşti" a lui Paul Goma, este o prezenţă bizară în filmografia lui Mircea Daneliuc. Filmul este disponibil gratuit pe platforma Cinepub.

10
/03
/17

CRONICĂ DE FILM O binevenită gură de aer proaspăt în cinematografia de limbă română aduce tânăra regizoare Alexandra Balteanu, născută în România, dar stabilită în Germania. Prezentat la San Sebastian, promiţătorul său debut, „Vânătoare”, le are în distribuţie pe Corina Moise, Iulia Lumânare şi Iulia Ciochină, în roluri de prostituate.

10
/03
/17

Competiția Internațională BIEFF 2017 invită publicul la introspecție și dezbatere asupra unor dimensiuni profunde ale naturii umane, în cele două programe tematice Searching for Transcendence: Spirituality in the Digital Age și Cutting the Cord: Family Love and Its Discontents.

10
/03
/17

Timp de aproape o jumătate de secol, Jean-Marie Straub şi Danièle Huillet au realizat câteva zeci de filme, cu o cadență de un film pe an, o mare parte adaptări inspirate de arta europeană, abordând teme din literatură, muzică, pictură.

09
/03
/17

Cum ar trebui să li se predea religia copiilor și adolescenților? Cât de necesară este educația sexuală în școli? Și ce efecte poate avea implicarea Bisericii în cele mai adânci straturi ale societății? Sunt câteva dintre temele – extrem de actuale și în România - puse în discuție de filmul „(M)ucenicul”/ „The Student”, în regia lui Kirill Serebrennikov, care ajunge pe marile ecrane din România din 31 martie, distribuit de Transilvania Film.

08
/03
/17

CRONICĂ DE FILM Câştigător al Premiului Oscar pentru cel mai bun film, „Moonlight”/„În lumina lunii”, regizat de americanul Barry Jenkins, este o dramă impresionistă care încearcă să mizeze pe un anume intimism, în detrimentul unei eventuale cronici sociale. Însă nu se eliberează de unele şabloane.

08
/03
/17

Ana a teminat recent filmările la primul ei lungmetraj american, „Induced Effect”, în care l-a avut ca partener pe Eric Roberts și a început repetițiile la „Upstart”, un show TV despre realizarea unui Start-Up YouTube Channel. Între filmări, a finalizat un pictorial care celebrează actrițe îndrăgite de publicul român.

06
/03
/17

Ion Dichiseanu, unul dintre cei mai iubiți actori români, va primi „Premiul pentru Întreaga Carieră” în cadrul celei de-a XI-a ediții a Galei Premiilor Gopo. Evenimentul va avea loc luna aceasta, pe 21 martie 2017, la Teatrul Național „Ion Luca Caragiale” din București.