Undeva, cândva… Bolero, Maurice Béjart, Maya Plisetskaya
https://www.ziarulmetropolis.ro/undeva-candva-bolero-maurice-bejart-maya-plisetskaya/

Maya Plisetskaya dansând Bolero-ul lui Maurice Bejart, într-o înregistrare din 1976, la Teatrul  Royal de la Monnaie, Bruxelles,  cu ocazia Festivalului Fête de l’Humanité. Într-o zi de 22 noiembrie (2007) se stingea din viaţă, la vârsta de 80 de ani, Maurice Bejart, considerat coregraful secolului XX.

Un articol de Petre Ivan|22 noiembrie 2018

În cei 50 de ani de cariera, Maurice Béjart a creat 250 de coregrafii remarcabile ce imbină tehnicitatea dansului occidental cu senzualitatea celui asiatic, muzica orientală cu cea clasică și cu pop-rock-ul.

* * *

Născut pe 1 ianuarie 1927, la Marsilia, fiul filosofului Gaston Berger a debutat în coregrafie la Paris, cu Ballet de l’Etoile, care i-a adus si cel dintâi succes în „Simfonie pentru un om singur”. În 1959, coregrafia din „Sacre du printemps” uimea lumea culturală franceză, iar un an mai târziu, Bejart își forma propria trupa, Ballet du XX-e Siecle, la Bruxelles.

În urma unor conflicte cu directorul Operei din Bruxelles, s-a mutat definitiv la Lausanne în anul 1987, unde a înființat Compania Béjart Ballet. Aici a pus si bazele unei scoli de balet, Rudra, unde tineri din toate colțurile lumii, selectati chiar de Béjart sau de colaboratorii acestuia,  exersau  pașii de dans.

Cu toate că, în 1984, a trecut la islamism, spectacolele coregraful ui care a revoluționat arta dansului în secolul XX au continuat să conțină scene controversate și nuditate.

Ales membru al Academiei des Beaux-Arts al Institutului Frantei, Maurice Bejart a primit, în 1995, de la Papa Ioan Paul al II-lea, distinctia Together for Peace Foundation.

Foto: Bolero, Maurice Béjart, Maya Plisetskaya – facebook

17
/11
/23

Înaintea concertului de pe 18 noiembrie de la Arenele Romane, byron lansează un videoclip pentru cea mai complexă piesă din repertoriul trupei - În infern. Scrisă într-o singură zi, orchestrată în 6 luni și filmată în două zile, piesa de zece minute încheie noul album Efemeride.

17
/11
/23

Jessie J, Róisín Murphy, Katie Melua, Delia, Emma, José González, unii dintre cei mai în vogă și apreciați artiști ai momentului, ale căror comunități de fani și urmăritori însumează doar pe YouTube peste 12.000.000 de persoane din întreaga lume și care sunt ascultați de peste 25.000.000 de persoane lunar pe platforma Spotify, vin în premieră la Timișoara, în luna decembrie, pe scena evenimentului „Timișoara 2023 la nesfârșit”

16
/11
/23

Marți, 21 noiembrie, de la ora 19:00, la Sala Radio din București, violoniștii Simina Croitoru și Gabriel Croitoru, acompaniați de pianistul Horia Mihail, vor susține concertul de încheiere a ediției din acest an a Turneului ”Vioara lui Enescu”.

14
/11
/23

"În lunile octombrie şi noiembrie am stat o lună la Timișoara ca bursier: am primit o bursă de creație Taifas în colaborare cu librăria La Două Bufnițe" - scriitorul Vasile Ernu îşi împărtăşeşte impresiile despre prima ediţie a unui nou festival timişorean.

13
/11
/23

Gabriel Croitoru și Simina Croitoru, tată şi fiică, merg înainte cu ediția din acest an a Turneului Național Vioara lui Enescu la sate, în comuna Petriș, județul Arad (17 noiembrie, ora 12.30), la Deva, pe scena Sălii Pro Arte (17 noiembrie, ora 19), la Braşov, la Sala Patria (18 noiembrie, ora 19), cu finalul turneului la Bucureşti, la Sala Radio (21 noiembrie, ora 19).

06
/11
/23

În 2023 se aniversează 190 de ani de la nașterea unuia dintre cei mai mari compozitori: JOHANNES BRAHMS. Născut la Hamburg, pe 7 mai 1833, Brahms este considerat, alături de Bach și Beethoven, unul dintre cei trei mari „B” ai muzicii clasice: „Cred în Bach – Tatăl, Beethoven – Fiul și Brahms – Duhul Sfânt al muzicii” – spunea marele dirijor german Hans von Bülow.

30
/10
/23

Grupul de rock alternativ Heartbreak Cinema a lansat o piesă cu un mesaj puternic, care nu poate trece pe lângă urechile ascultătorilor. Punk-ul nu a fost creat pentru a fi confortabil, iar „Fuckaholic” demonstrează rădăcinile genului, prin expunerea experiențelor negative ale Mariei Teodora și a colaboratoarei Iris Danciu