Uniunea Cineastilor aniversează 50 de ani de la înfiinţare
https://www.ziarulmetropolis.ro/uniunea-cineastilor-aniverseaza-50-de-ani-de-la-infiintare/

Uniunea Cineastilor din România (UCIN) sărbătoreşte împlinirea a 50 de ani de la înfiinţare prin proiecţii de filme clasice, care vor avea loc de luni până joi, la cinema Studio, precum şi printr-o gală de premiere organizată pe 28 octombrie.

Un articol de Andrada Văsii|15 octombrie 2013

Uniunea Cineastilor din România (UCIN) sărbătoreşte împlinirea a 50 de ani de la înfiinţare prin proiecţii de filme clasice, care vor avea loc de luni până joi, la cinema Studio, precum şi printr-o gală de premiere organizată pe 28 octombrie, la Ateneul Român din Bucureşti.

Potrivit UCIN, împlinirea celor 50 de ani de la înfiinţarea Uniunii Cineastilor din România este un eveniment aniversar, un bun prilej de a-i onora pe cei ale căror idei şi a căror muncă s-au transformat în capodopere cinematografice, de a viziona peliculele care au marcat parcursul filmului românesc şi de a-i premia pe cei mai merituoşi cineaşti autohtoni.

Începând de luni, cinematograful Studio găzduieşte o serie de proiecţii ale unor filme de ficţiune marca Uniunea Cineastilor, documentare şi de animaţie – o gală a filmului românesc care readuce în prin plan pelicule ca „Meandre”, regia Mircea Săucan, „Nunta de piatră”, regia Mircea Veroiu şi Dan Piţa, „E pericolosso sporgersi”, regia Nae Caranfil, „Răscoala”, regia Mircea Mureşan, „Atunci i-am condamnat pe toţi la moarte”, regia Sergiu Nicolaescu, „4,3,2″ (foto sus), regia Cristian Mungiu, şi „Moartea domnului Lăzărescu”, în regia lui Cristi Puiu.

Astfel, până joi, cinematograful Studio deschide uşile tinerilor cineaşti, dar şi tuturor cinefililor care vor să ia parte la gala aniversară UCIN.

50 de ani de filme bune, la Uniunea Cineastilor

Pe 28 octombrie, de la ora 18.00, la Ateneul Român se va desfăşura festivitatea de premiere a unora dintre cei mai importanţi cineaşti români.

Citiţi şi: Cristian Mungiu: „Nu poţi falsifica violenţa“

Invitaţii vor viziona şi un documentar realizat de Vlad Leu, care urmăreşte traseul Uniunii Cineaştilor din România, şi vor lua parte la concertul susţinut de pianistul Andrei Licareţ, distins cu numeroase premii internaţionale, şi de celebra formaţie Violoncellisomo, condusă de profesorul Marin Cazacu.

Uniunea Cineastilor

„E pericolosso sporgersi“, în regia Nae Caranfil, face parte din programul aniversar alcătuit de Uniunea Cineastilor

„Anul acesta împlinim 50 de ani. Nu este doar un moment aniversar, este un prilej să ne amintim că, acum 50 de ani, cineaşti şi oameni de cultură de prestigiu au semnat un document prin care a luat naştere Asociaţia Cineaştilor (ACIN).

Printre ei: Victor Iliu, Ion Popescu Gopo, Titus Popovici, Iulian Mihu, Manole Marcus, Mirel Ilieşiu, Doru Segall, Dumitru Carabăţ, Titus Mesaros, Mihai Iacobşi mulţi alţii. Această asociaţie a apărat drepturile cineaştilor. Uniunea Cineastilor, care s-a format în 1990 pornind de la structura ACIN, a apărat nu numai drepturile cineaştilor, ci şi demnitatea lor”, a declarat Laurenţiu Damian, preşedintele Uniunii Cineaştilor din România.

Preşedintele Uniunii a mai spus că astăzi, filmul românesc este respectat în lume la fel cum a fost respectat şi în anii ’60, ’70, ’80. „Multe generaţii de cineaşti au creat filme de referinţă distinse cu mari premii naţionale şi internaţionale. Astăzi uniunea noastră cuprinde mari personalităţi, creatori, realizatori, oameni care şi-au legat destinul de arta filmului“’, notează Mediafax.

În viziunea reprezentanţilor de la Uniunea Cineastilor, actorii  trebuie respectaţi şi răsplătiţi pentru efortul lor, iar cei care nu mai sunt printre noi trebuie omagiaţi pentru valoarea operei lăsate moştenire.

Foto credit: Cinemagia, filme din programul alcătuit de Uniunea Cineastilor

19
/02
/24

Peste 100 de producții românești sunt înscrise pentru nominalizările la Premiile Gopo. În total, 107 de filme românești - lungmetraje de ficțiune, documentare și scurtmetraje, lansate în cinematografe, la festivaluri naționale și internaționale sau pe platformele de streaming în 2023, intră în cursa pentru nominalizările la cea de-a 18-a ediție a Premiilor Gopo, care va avea loc în 29 aprilie la Teatrul Național ,,I.L. Caragiale” din București.

18
/02
/24

CRONICĂ DE FILM Cu premiera mondială în secţiunea Forum, necompetiţională, a Festivalului de la Berlin, "Săptămâna Mare", scris şi regizat de Andrei Cohn şi inspirat din nuvela "O făclie de Paşte" a lui I. L. Caragiale, este un film care gravitează în jurul unei întrebări fundamentale: Cum se ajunge ca un om să-i ia viaţa celui de lângă el?

16
/02
/24

După 5 nominalizări la Oscar (Cel mai bun film, Cel mai bun regizor, Cel mai bun film internațional, Cel mai bun scenariu adaptat și Cel mai bun sunet), Grand Prix și Premiul FIPRESCI la Cannes, după sute de articole în presa internațională care îl identifică drept cel mai răvășitor film al anului, The Zone of Interest / Zona de interes se vede acum în România, în 40 de cinematografe din 20 de orașe.

16
/02
/24

Happy Cinema a pregătit filme de top pentru luna februarie, potrivite pentru toate gusturile și vârstele. Cinematografele din lanțul Happy Cinema îți oferă o experiență de calitate la cele mai prietenoase prețuri. Blockbustere de la Hollywood, filme animate, filme dedicate melomanilor sau filme pentru copii – toate te așteaptă în cele 10 cinematografe din țară.

15
/02
/24

Cu ocazia Zilei Naționale Constantin Brâncuși, reprezentanțele Institutului Cultural Român de la Lisabona, Beijing, Istanbul, Londra, Stockholm, Bruxelles, Veneția, Madrid, Tel Aviv și Varșovia vor organiza o serie de evenimente pentru a celebra și a aduce în prim-plan contribuția inestimabilă a celui mai mare sculptor român la patrimoniul cultural mondial.

15
/02
/24

Warner TV transformă weekend-ul de dinaintea galei de decernare a premiilor Academiei americane de film într-un maraton de filme de Oscar®, cu șapte producții reprezentative, nominalizate sau recompensate cu mult-râvnita statuetă. În serile de 8, 9 și 10 martie vor putea fi urmărite drame și filme de acțiune lansate pe parcursul a șapte decenii.

12
/02
/24

Acolo unde nu mai e trafic, doar o plajă pustie și posibilitatea unui nou început, iubirea poate completa peisajul unei eternități liniștite. „Băieții buni ajung în Rai”, al treilea lungmetraj al regizorului Radu Potcoavă, propune publicului la cinema, din 22 martie, o întâlnire cu o poveste inedită și o scurtă pauză pentru a uita de grijile vieții cotidiene.

09
/02
/24

CARTEA DE CINEMA Într-o scurtă carte apărută în 2022 şi bazată pe câteva dialoguri inedite iniţiate de Ioan-Pavel Azap şi derulate între 2009 şi 2011, Tudor Caranfil vorbeşte despre parcursul său şi critica de film. Un moment esenţial au fost "Serile prietenilor filmului", un eveniment pe care l-a creat în 1962 şi al cărui succes avea să ducă la formarea Cinematecii - o poveste demnă însăşi de un scenariu.

09
/02
/24

Cu încasări de 952 de milioane de dolari la box-office-ul mondial, onorat cu cele mai mari premii ale industriei din acest an, dominând cu câte 13 nominalizări la Oscar® și la Premiile Academiei Britanice de Film și Televiziune (BAFTA), blockbusterul Oppenheimer în care joacă Cillian Murphy, nominalizat la Oscar pentru rolul lui J. Robert Oppenheimer și Emily Blunt în rolul soției sale, biologul și botanistul Katherine „Kitty” Oppenheimer, va fi disponibil pentru vizionare în exclusivitate pe SkyShowtime din 21 martie.

09
/02
/24

Seria CultClassics aduce în atenția publicului filme semnificative sau realizatori de film importanți din istoria cinematografiei. “Am vrut să creăm un program independent, care să ne conducă într-o călătorie prin lumea filmului, să explorăm împreună diferite curente cinematografice, stiluri regizorale, culturi și spații geografice” Anca Caramelea, curator ARTA.