Unprepared Hearts, ateliere de educație sentimentală
https://www.ziarulmetropolis.ro/unprepared-hearts-ateliere-de-educatie-sentimentala/

Zilele trecute,  a avut loc, la Muzeul Naţional de Artă Contemporană (MNAC), prima serie a atelierelor de educaţie sentimentală „7 Vallies” pentru copii de 9-13 ani, susţinută de artişti şi traineri din Italia şi Cehia.

Un articol de Petre Ivan|27 februarie 2019

Atelierele fac parte din programul european Unprepared Hearts – Inimi tinere – Educație sentimentală prin cultură pentru preadolescenți, care se desfășoară în perioada octombrie 2018 –  iunie 2020 în trei țări – România, Italia și Cehia – cu scopul de a-i ajuta pe copii să se descopere și să dea glas sentimentelor și emoțiilor, prin intermediul artei.

În România, proiectul este cofinanțat de Administrația Fondului Cultural Național (AFCN) și se derulează prin Asociația Da’DeCe, în parteneriat cu MNAC, Asociația MetruCub – resurse pentru cultură și Liceul Teoretic Dimitrie Bolintineanu.

La atelierul „7 Vallies”, susținut de artiști și traineri ai TPO Company din Italia sub coordonarea organizației Sladovna Pisek, Cehia, au luat parte 4 grupuri de preadolescenți de la Liceul Teoretic Dimitrie Bolintineanu, dar și educatori și formatori culturali.

Copiii au participat cu entuziasm la călătoria artistică propusă de trainerii Ambra Bartolomeo – dansatoare și profesoară de dans – și Marek Menšík – actor și performer – alături de curatoarea Tereza Dobiasova din Cehia. Construit ca un workshop experimental adresat preadolescenților, pentru a-i ajuta să se accepte pe ei înșiși și pe cei de o vârstă cu ei, atelierul a inclus jocuri creative de imaginație, introspecție, auto-transformare și comunicare.

Copiii au fost invitați să treacă prin șapte provocări ce reprezintă șapte niveluri ale descoperirii de sine, prin intermediul unei abordări non-formale, creative și interactive.

Experiența s-a dovedit a fi foarte utilă pentru preadolescenți, care au apreciat exercițiile și provocările propuse de traineri. „Am fost puțin speriată la începutul atelierului pentru că mi-e ruşine de cum arăt. Experiența de azi m-a ajutat să fiu mai liniştită şi mai înțelegătoare cu cine sunt şi cu corpul meu. Cred că a fost foarte bine şi sper să învăț să îmi iubesc mai mult propria persoană”, a spus T., o elevă de 12 ani.

„A fost foarte frumos astăzi, atelierul m-a făcut să prind curaj, să vreau să interacționez mai mult cu ceilalți. Eu sunt foarte timidă şi am vrut să vin la atelier pentru că mi-am propus să fiu mai curajoasă, mai prietenoasă şi să încerc lucruri noi”, a declarat A., o elevă de 11 ani.

„Proiectul «Inimi tinere» apare ca o inițiativă sensibilă, curajoasă și atipică prin care modelele de educație culturală își schimbă paradigma de funcționare. Fiind vorba despre educație sentimentală, o temă extrem de sensibilă, mergem în vârful picioarelor, dar cu sufletul pe tavă la întâlnirea cu copii și tineri. Schimbarea paradigmei vine din asumarea la maximum a faptului că tema întâlnirilor este necesară, dar fragilă, iar copiii sunt expuși de o manieră profundă și asumată. Cum altfel decât prin mijlocirea artei s-a putea desfășura întâlnirile noastre? Cum altfel decât sincer, deschis și cu bucuria de a descoperi și în noi, adulții, emoția? Un proiect tânăr, dar profund, cu întâlniri memorabile și cu efecte pe termen lung.”, a spus Raluca Bem Neamu, președintele asociației Da’DeCe și managerul proiectului din România.

Cele patru sesiuni ale atelierului au fost asociate cu un training de tip atelier adresat educatorilor culturali români, care au lucrat cu formatorii italieni și cehi și care au participat apoi la atelierele adresate copiilor, urmând să disemineze experiența artistică și educațională dobândită în activitatea lor viitoare.

„Aceste zile în București au fost cu adevărat vii și intense. Programul în sine a fost construit ca o provocare, iar amestecul energic de educatori, copii și membri ai echipei implicați în dezvoltarea programului a sporit acest lucru. Ne-am adaptat la specificul fiecărui grup și, progresiv, am putut să îmbogățim atelierul. Uneori am lucrat mai „așezat”, alteori a fost nevoie să fim mai efervescenți, dar s-a lucrat foarte bine de fiecare dată. Mi-a plăcut mult lucrul cu copiii și cred că trebuie să aibă mai multă încredere în ei înșiși, sunt extraordinari.”, a spus Tereza Dobiasova, curator Sladovna Pisek.

În 15 și 16 februarie, artiști, curatori și educatori culturali români au lucrat, tot la Muzeul Național de Artă Contemporană, cu grupe de preadolescenți (9 – 13 ani) de la Liceul Teoretic Dimitrie Bolintineanu în alte patru ateliere cultural-educaționale. Copiii au fost încurajați să asculte, să comunice, să lucreze împreună și să își exprime emoțiile și sentimentele prin intermediul artei, oferind astfel echipei de proiect imaginea modului în care se raportează la tema propusă – educația sentimentală. Atelierele se înscriu în pregătirea metodologică a pachetelor viitoare de formare și identificare a instrumentelor culturale potrivite în accesarea acestei teme esențiale în dezvoltarea tinerilor.

Următoarele ateliere din cadrul programului vor avea loc la București la sfârțitul lunii mai 2019.

Programul Unprepeard Hearts – Inimi tinere, cofinanțat prin programul Europa Creativă al Uniunii Europene și Administrația Fondului Cultural Național, reprezintă o călătorie artistică pentru preadolescenți și propune activități de mediere artistică pentru copiii de 9-13 ani, abordând educația sentimentală, o temă despre care nu este abordată aproape deloc în niciuna dintre cele trei țări implicate.

Organizațiile coordonatoare ale programului la nivel de țară sunt Asociația Da’DeCe în România, MUBA – Muzeul Copilului din Milano în Italia și Sladovna Pisek în Cehia.

*Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziția Administrației Fondului Cultural Național. AFCN nu este responsabilă de conținutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitatea beneficiarului finanțării.

Acest proiect a fost finanțat cu sprijinul Comisiei Europene. Această comunicare reflectă numai punctul de vedere al autorului și Comisia nu este responsabilă pentru eventuala utilizare a informațiilor pe care le conține. 

Mai multe imagini de la ateliere pe pagina de facebook a Asociației Da`DeCe

Asociația Da`DeCe, înființată în 2011, este unul dintre cei mai cunoscuți ofertanți de programe de educație despre arte contemporane și patrimoniu, precum și de proiecte si expoziții interactive pentru copiii din România. Asociația se diferențiază de alte organizații prin faptul că programele oferite sunt inovative, se bazează pe principii moderne de psihologie a copilului, au în vedere principiul interdisciplinarității și urmăresc familiarizarea copiilor cu patrimoniul cultural și artele contemporane. În acest cadru, programele asociației sunt legate direct de patrimoniul cultural, iar majoritatea dintre ele se derulează în muzee din București și alte orașe mari din țară.

În ultimii ani, Asociația a început să dezvolte și o dimensiune europeană prin itinerarea expozițiilor interactive în orașe din Europa și prin participarea la proiecte europene.

 Foto: Unprepared Hearts – Andra Aron

10
/04
/24

Asociația Entuziart, promotor activ al integrării sociale și culturale a persoanelor cu nevoi speciale, este mândră să anunțe lansarea proiectului "CU OCHII MINȚII". Această inițiativă de pionierat, ce se desfășoară în perioada martie - noiembrie 2024, urmărește să îmbogățească viețile persoanelor cu deficiențe de vedere prin art terapie, dans terapie, psihoterapie și activități expresiv-creative.

08
/04
/24

Vineri, 12 aprilie, la ora 19:30, Teatrul Apropo așteaptă publicul, în mereu surprinzătoarea sală de spectacole din cartierul Pipera, la o nouă premieră teatrală: FERICIREA de Eric Assous, un spectacol care tratează cu umor și delicatețe o dilemă a fiecărui cuplu: dacă poți să iubești și poți fi iubit, fericirea are oare termen de valabilitate?

08
/04
/24

Centrul de Comunicare Vizuală anunță cea de-a noua ediție a Conferinței Naționale de Fotografie (CNF2024), care se va derula în perioada 20-21 aprilie, la București, și va marca un moment esențial în calendarul evenimentelor dedicate artei fotografice din țara noastră.

04
/04
/24

Evenimentele interdisciplinare propuse în proiectul de cercetare coregrafică ROOTS, un proiect AREAL co-finanțat de AFCN, vin în întâmpinarea crizei generalizate care ne împresoară, căutând soluții pe măsura complexității problemelor suprapuse și interdependente cu care ne confruntăm, îndemnând la o explorare a rădăcinilor ce unesc omul, societatea în care trăim și întreaga biosferă.

29
/03
/24

Romanian Design Week, un festival multidisciplinar dedicat industriilor creative ce promovează designul, arhitectura, creativitatea și inovația, lansează în colaborare cu UniCredit Bank un concurs destinat tinerilor ilustratori și designeri grafici din România, cu vârste cuprinse între 18 și 25 de ani. Scopul competiției este crearea colecției oficiale de obiecte de merchandising pentru festival, având ca temă "Unlock the City".

29
/03
/24

Una din trei femei se confruntă cu pierderea sarcinii de-a lungul vieții. Una din șase femei se confruntă cu infertilitatea. Una din două femei trece prin depresie și/sau anxietate, în urma pierderii unei sarcini, sau în contextul problemelor de infertilitate. În pofida frecvenței lor, aceste experiențe sunt totuși unele dintre cele mai stigmatizante și izolante din societate.

28
/03
/24

O nouă lună într-un șir aparent nesfârșit plasat sub semnul „vremurilor interesante” este o nouă invitație la oglindire prin artă. De la criza de mediu la traume transmise de-a lungul generațiilor, de la apăsarea cu care ne zdrobesc rolurile de gen în societate, la dificultățile în comunicare, spectacolele Vanner Collective vorbesc despre probleme cu care ne confruntăm zi de zi, conștienți sau nu, abordate cu empatie și cu inteligență, cu un amestec dezarmant de onestitate și teatralitate.

26
/03
/24

Cum se poate găsi un echilibru între stăpânirea strategiilor de comunicare, acumularea cunoștințelor de SEO și duelul cu algoritmii opaci ai tuturor platformelor de social media, de la Instagram la Facebook, de la Tik-Tok la Reddit, toate acestea fiind necesare pentru a ajunge la public, și activitatea propriu-zisă de a crea un concept sau un produs?

22
/03
/24

În contextul celebrării a 20 de ani de existență, Centrul Național al Dansului București (CNDB) extinde Ziua Internațională a Dansului pe durata întregii luni aprilie. Astfel, spectatorii vor avea ocazia să vizioneze spectacole de dans internaționale prezentate în premieră în România, producții coregrafice naționale, dar și să participe la discuții cu artiștii.

22
/03
/24

Cum poate râsul să fie terapeutic? Cum poate cufundarea în natură să ne aline? Cum ne poate ajuta arta mișcării să avem o relație mai bună, mai creativă cu procesul de înaintare în vârstă? În căutarea răspunsurilor la aceste întrebări, Asociația Developing Art lansează proiectul de cercetare artistică All Sorts of Care: o serie de rezidențe artistice dedicate explorării legăturilor complexe dintre corp și minte, în contextul râsului, al îmbătrânirii și al prezenței umane, ca un martor tăcut ce face parte din natură, toate privite prin filtrul ideii de grijă.

11
/03
/24

Artiștii selectați vor lucra timp de două luni la proiectelor lor, fiind găzduiți în Casa Albastră din satul Șona (jud. Brașov), casă restaurată în 2011 de către Fundația Ștefan Câlția. Proiect co-finanțat de AFCN, Șona AIR abordează modelul rezidențelor individuale, se adresează artiștilor din domenii culturale diverse, atât din România cât și internaționali, și susține […]

07
/03
/24

Pe 8 martie va avea loc primul eveniment al primăverii organizat de Celula de Artă, vernisajul expoziției „Călătoriile Spiritului”, semnată de artista Sorana Scortea. Evenimentul va avea loc începând cu ora 19:00 iar lucrările vor putea fi văzute până pe 7 aprilie, în vitrina Pop Up de la Kulterra Gallery, pe strada Știrbei Vodă nr. 104-106.

05
/03
/24

Pe data de 5 martie se dă startul unui nou apel deschis în cadrul proiectului Share, Tag or Dye, inițiat și coordonat de către Asociația Fotografică Allkimik, în parteneriat cu Asociația Culturală Marginal. Această inițiativă oferă artiștilor din întreaga lume oportunitatea de a-și împărtăși creațiile și de a se implica într-o experiență colectivă de artă

01
/03
/24

Scena Digitală, platforma online de teatru, film, muzică și dans a Teatrului Național „Radu Stanca” Sibiu (TNRS) vine cu o surpriză pentru public în luna martie. Iubitorii de teatru vor putea urmări online trei spectacole de excepție din cadrul Festivalului Internațional de Teatru de la Sibiu: „Arta de a povesti” de Alexis Michalik, „O catedrală plină cu orgi” – spectacolul de deschidere al FITS și „FAUST: tribut”.